10 Fungsi PING dalam BBM yang Tentunya Anda Tidak Tahu!

PING !!! sangat tipikal dengan BBM. Ternyata PING mempunyai banyak kegunaan lain, anda tahu! Berikut adalah 10 Fungsi PING di BBM yang Tentunya Anda Tidak Tahu!

Sebagai pengguna BlackBerry Messenger , anda mesti biasa dengan ciri-ciri PING yang terdapat di BBM. Ya, PING pada BBM adalah ciri yang sama dengan Buzz! pada Yahoo Messenger. Anda mungkin sering menggunakan ciri PING ini untuk mula berbual dengan rakan anda. Tetapi ternyata PING mempunyai banyak kegunaan lain, anda tahu! Berikut adalah 10 Fungsi PING dalam BBM yang Pasti Tidak Anda Ketahui .

BACA JUGA
  • Koleksi Gambar DP BBM Nyinyir mengenai Bencana Bahaya Jerebu
  • Cara Membaca Mesej BBM Tanpa Memberi Bacaan Kepada Pengirim
  • Cara membuat BBM DP bergerak tanpa aplikasi dan perisian sendiri

Kebanyakan orang memulakan perbualan BBM dengan PING !!! . Biasanya untuk memastikan bahawa rakan yang ingin anda ajak bicara aktif atau tidak. Jadi anda tidak akan ketinggalan jika ternyata mesej BBM anda tidak dibalas, kerana mungkin dia sibuk atau tidak aktif. Tetapi kali ini Jaka akan membincangkan pelbagai fungsi PING pada BBM lain untuk menambah pengetahuan anda.

10 Fungsi PING dalam BBM yang Tentunya Anda Tidak Tahu

1. PING BBM untuk memastikan rakan anda aktif

Salah satu fungsi PING yang paling biasa adalah memastikan rakan BBM atau kenalan yang ingin anda bual ada di aplikasi BBM. Anda boleh menghantar PING kepada rakan anda. Sekiranya beberapa saat kemudian tanda "D" muncul , maka BBM rakan anda disahkan aktif.

2. PING BBM untuk Memastikan Rakan Anda Membuka Aplikasi BBM

Sekarang, setelah mesej PING anda dihantar, anda dapat melihat sama ada rakan anda membaca PING atau tidak. Sekiranya "R" (Baca) muncul , ini bermakna rakan anda membaca mesej dan bersedia untuk berbual lebih jauh. Tetapi jika tidak dibaca, ini bermakna rakan anda sibuk atau tidak berpeluang membuka telefon bimbitnya. Atau anda juga boleh menghubungi alias BBM anda menggunakan silap mata Cara Membaca Mesej BBM Tanpa Memberi Tanda "Baca" kepada Pengirim seperti yang pernah ditulis Jaka.

3. PING BBM untuk memeriksa sambungan internet di telefon bimbit rakan anda

PING di BBM juga boleh digunakan sama ada telefon bimbit rakan anda disambungkan ke internet atau tidak. Sekiranya selepas anda menghantar PING dan hanya gambar jam yang muncul, itu bermakna rakan anda tidak tersambung ke internet kerana telefon bimbitnya mati, tidak ada isyarat, atau kuota data internet habis.

4. PING BBM untuk Memeriksa Sambungan Internet di Telefon bimbit Anda Sendiri

Selain memeriksa sambungan internet di telefon bimbit kenalan BBM anda, anda juga dapat memeriksa sambungan internet di telefon bimbit anda sendiri. Setelah anda PING seseorang, jika hanya muncul X, itu mungkin sambungan internet anda yang bermasalah.

5. PING BBM untuk memeriksa kelajuan sambungan internet anda di telefon bimbit anda

Anda juga dapat mengetahui kelajuan sambungan internet anda dengan melihat jeda waktu antara pengiriman PING dan kemunculan tanda "D". Sekiranya setelah mengirim PING, tanda D muncul dengan segera, mungkin sambungan internet anda semakin cepat. Tetapi jika ternyata memerlukan sedikit lebih lama, mungkin sambungan internet anda lambat.

6. PING BBM untuk Minta Perhatian kepada Rakan Anda

Apabila seseorang menerima mesej PING di BBM, maka dia harus menganggap bahawa ada sesuatu yang penting untuk dibincangkan. Oleh itu, jika anda ingin menyampaikan maklumat penting dan mendesak, anda harus melakukan PING terlebih dahulu. Kerana, PING BBM mampu meningkatkan perhatian penerima. Selain itu, biasanya PING pada BBM juga disertai dengan getaran pada telefon bimbit.

7. PING BBM untuk memulakan perbualan dengan tarikh

Anda suka, mahu bercakap tetapi bingung apa yang ingin anda katakan? Cubalah PING BBM dia. Kemudian jika dia menjawab, maka anda akan meneruskan perbualan lain. Contohnya dengan 3 soalan wajib semasa PDKT, iaitu " Apa yang anda lakukan? ", " Di mana anda? ", Dan " Sudah makan? "

8. PING BBM untuk Mengibarkan Bendera Perang

Selain PDKT, PING pada BBM juga dapat digunakan untuk mengibarkan bendera permusuhan dengan cara yang cukup mengganggu. PING menulis BBM rakan anda berkali-kali sehingga dia kecewa. Kemudian ia mula berperang. Oleh itu, PING di BBM dapat dihangatkan sebelum perlumbaan sebenar untuk memulakan bicara. Tetapi tidak sampai tiga hari ya berjuang.

9. PING BBM untuk Just Fad

Ya, tidak ada alasan di dunia ini yang lebih baik daripada "hanya mode" . Ya, jika anda bosan, tidak ada kena mengena, dan bingung apa yang harus dilakukan, cubalah bermain-main dengan kenalan BBM anda. Sekiranya ternyata berlaku timbal balik, yang harus anda lakukan hanyalah mengatakan ia menyeronokkan. Sekiranya anda boleh bercakap lebih jauh, tinggalkan belasan.

10. PING BBM untuk Bekas Godain

PING pada BBM juga boleh digunakan untuk menyatukan kembali hubungan yang lama. Baiklah ... ini juga boleh menjadi cara untuk menguji apakah mantan anda sudah pindah atau tidak. Kerana ada pepatah, "Oleh kerana PING adalah titik, maka rosaklah Move On sebelumnya." Heheheā€¦

Itulah 10 Fungsi PING dalam BBM yang Tentunya Anda Tidak Tahu . Ternyata PING pada BBM mempunyai banyak fungsi, ya? Kedua-dua fungsi teknikal, terutama untuk memeriksa kekuatan rangkaian dan isyarat, dan sosial. Sekiranya anda mempunyai maklumat mengenai fungsi PING BBM yang lain, sila tulis pendapat anda di ruangan komen di bawah.

Artikel Berkaitan