Cara Membuat Telefon Pintar Android Boleh Menjadi CCTV, Boleh Membuat Monitor Teman lelaki!

Adakah anda mempunyai telefon bimbit di rumah? Lebih baik hanya menjadikan anda CCTV menggunakan aplikasi ini, sangat mudah!

Adakah anda mempunyai telefon pintar Android yang masih berfungsi tetapi tidak digunakan lagi? Sekiranya ada, lebih baik menjadikan telefon pintar Android anda sebagai CCTV ! Bolehkah ia?

Jawapannya, boleh jadi, geng! Yang anda perlukan hanyalah telefon pintar Android, aplikasi di dalamnya, pengecas, dan rangkaian WiFi atau sekurang-kurangnya sambungan internet 3G.

Sudah tentu tidak sukar bagi anda, di rumah atau pejabat anda di zaman moden seperti ini, anda mesti mempunyai sambungan internet. Jadi tunggu apa lagi?

 • Cara membuat telefon bimbit menjadi CCTV dengan WardenCam
 • Cara menjadikan telefon bimbit menjadi CCTV dengan Kamera Alfred

  Seberapa penting untuk menjadikan telefon pintar Android terbaik anda sebagai CCTV? Bagi sebilangan daripada anda, sebenarnya tidak penting.

  Tetapi, dengan CCTV, anda dapat memantau bilik kesayangan anda seperti bilik peribadi di rumah, bilik asrama, atau ruang kerja anda menjadi lebih selamat. Nah, betapa mudahnya?

  Anda boleh menggunakan beberapa aplikasi yang tersedia secara percuma di Play Store. Salah satunya ialah Alfred Camera .

  Langkah 1 - Sediakan Dua Telefon Pintar Android

  Untuk memasang CCTV hanya dengan HP, yang anda perlukan hanyalah menyediakan dua telefon pintar. Android boleh berfungsi dengan iPhone, geng.

  Satu akan digunakan sebagai kamera CCTV, dan yang lain akan menjadi penonton. Sediakan juga pengecas supaya CCTV anda aktif 24 jam.

  Untuk tangkapan kamera yang lebih stabil, gunakan tripod dan letakkan cukup tinggi sehingga jaraknya lebih luas.

  Oh ya, pastikan sambungan internet anda stabil kerana aplikasi ini sangat bergantung pada kestabilan internet. Gunakan Wi-Fi jika boleh.

  Langkah 2 - Pasang Aplikasi Rumah Alfred

  MUAT TURUN Apl

  Langkah seterusnya yang boleh anda lakukan ialah memuat turun dan memasang aplikasi bernama Alfred Home Security Camera .

  Aplikasi ini tidak hanya tersedia untuk perangkat Android karena Anda juga dapat memasang aplikasi ini di iPhone. Pasang aplikasi ini pada dua telefon pintar yang ingin anda gunakan.

  Anda tidak perlu mengeluarkan wang untuk dapat menggunakan aplikasi ini kerana anda boleh memuat turunnya secara percuma, walaupun ada pilihan untuk menaik taraf ke versi premium.

  PerincianMaklumat
  Pemaju Alfred Labs Inc.
  Penarafan 4.8 (242,065)
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Pasang 10,000,000+
  Android Minimum Berbeza dengan peranti

  Langkah 3 - Pilih Fungsi Telefon Pintar

  Semasa membuka aplikasi ini, anda akan ditunjukkan beberapa tutorial. Selepas itu, dua pilihan akan muncul, iaitu Camera dan Viewer .

  Kamera adalah pilihan untuk menjadikan telefon pintar Android sebagai kamera. Untuk hasil rakaman yang optimum, gunakan telefon pintar dengan kamera terbaik.

  Sebaliknya, Viewer menjadikan telefon pintar sebagai alat pemantauan untuk melihat rakaman telefon pintar yang digunakan sebagai kamera dalam masa nyata.

  Langkah 4 - Masukkan Akaun Google yang Sama

  Semasa menentukan peranan setiap telefon pintar, anda akan diminta memasukkan akaun Google supaya anda dapat berhubung antara satu sama lain. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun Google, buatlah, geng!

  Gunakan akaun Google yang sama pada kedua peranti kerana aplikasi ini dapat berhubung melalui akaun Google.

  Kemudian, dengan akaun Google ini anda juga dapat mengakses kamera ini di komputer melalui laman web Alfred, geng.

  Langkah 5 - Pantau Aktiviti CCTV

  Setelah menyelesaikan langkah di atas, letakkan telefon pintar anda di tempat yang anda mahukan. Anda boleh memilih sama ada menggunakan kamera depan atau belakang.

  Aplikasi ini juga akan beroperasi di latar belakang dan akan terus dirakam walaupun dalam keadaan skrin mati.

  Untuk memantau telefon pintar Android terbaik anda yang telah digunakan sebagai CCTV, ingatlah bahawa anda perlu memasangkan aplikasi yang sama pada telefon Android lain lagi.

  Apabila telefon pintar yang digunakan sebagai kamera berfungsi, anda dapat memantau secara langsung melalui telefon pintar anda yang lain.

  Dengan aplikasi ini, anda dapat merakam pelbagai peristiwa yang dirakam oleh kamera sehingga anda dapat mengetahui apa yang berlaku semasa anda meninggalkan bilik anda.

  Cara membuat telefon bimbit menjadi CCTV dengan WardenCam

  MUAT TURUN Apl

  Aplikasi lain yang boleh anda gunakan untuk menjadikan telefon pintar anda sebagai CCTV adalah WardenCam . Sama seperti sebelumnya, anda perlu menyediakan dua telefon pintar yang boleh digunakan.

  Apa yang perlu anda lakukan terlebih dahulu ialah memasang aplikasi WardenCam pada telefon bimbit Android dan iOS.

  Sama seperti Alfred Camera, aplikasi ini juga boleh anda gunakan secara percuma. Langkah yang harus anda lakukan juga sama seperti aplikasi sebelumnya, geng!

  PerincianMaklumat
  Pemaju WardenCam360 - Keselamatan Rumah, Pemantauan Video
  Penarafan 4.2 (49,667)
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Pasang 10,000,000+
  Android Minimum Berbeza dengan peranti

  Sekiranya anda ingin mencari aplikasi lain yang boleh menukar telefon pintar anda menjadi CCTV, singgahlah Jaka artistik di bawah ini, ya!

  LIHAT ARTIKEL

  Itulah cara yang boleh anda lakukan untuk mengubah telefon pintar, Android atau iOS anda menjadi CCTV. Tetapi ingat, jangan dibuat untuk perbuatan buruk seperti dimasukkan ke dalam bilik teman lelaki!

  Dengan cara ini, anda dapat mengetahui apa yang berlaku dengan bilik atau rumah yang anda tinggal sekarang. Ia boleh dirakam peristiwa menakutkan yang mistik!

  Tuliskan hasil pengalaman anda di ruangan komen di bawah setelah anda mencubanya, geng! Semoga berjaya!

  Artikel Berkaitan