5 Perisian untuk Membuat Aplikasi Android Tanpa Pengekodan

Ternyata selain menaip pengekodan, ada sejumlah alat perisian untuk membuat aplikasi Android tanpa pengekodan.

Aplikasi Android adalah bahagian yang sangat penting dalam kehidupan kita hari ini, kerana pelbagai aplikasi Android yang ada telah membantu kita dalam menjalankan pelbagai aktiviti. Seperti yang kita ketahui, untuk membuat aplikasi Android, tentu saja kemampuan untuk mengetik kod program tertentu (coding) diperlukan untuk dapat membuat aplikasi Android.

Sudah tentu, tidak semua orang mempunyai kemampuan pengekodan ini kerana memerlukan kemampuan logik dan logik yang lebih tinggi untuk dapat membina aplikasi Android yang baik berdasarkan kod yang ditaip. Nah, nampaknya selain menaip coding, ada sejumlah perkhidmatan yang dapat digunakan oleh pengguna untuk membuat aplikasi Android yang tentunya tidak mengharuskan anda melakukan pengekodan. Apakah perkhidmatan ini? Berikutan kajian semula.

BACA JUGA
  • 5 Cara Mudah Membuat Aplikasi Android Tanpa Mempunyai Pengekodan
  • 11 Aplikasi Android Keren ini TIDAK DAPAT berada di Telefon Pintar Anda

1. Andromo

Foto: andromo.com

Andromo adalah salah satu perkhidmatan terbaik yang boleh anda gunakan untuk membuat aplikasi Android tanpa memerlukan kemahiran pengekodan. Andromo berfungsi dengan menghasilkan kod program Java untuk setiap aplikasi yang anda buat dan menyusun kod ini melalui sistem pengkomputeran awan menggunakan Android SDK.

Foto: andromo.com

Dengan menggunakan perkhidmatan yang satu ini, anda dapat membuat aplikasi Android yang mempunyai sejumlah ciri yang layak seperti peta interaktif, galeri untuk foto, suapan dari media sosial dan banyak lagi. Selain itu, aplikasi yang anda buat kemudiannya dapat diterjemahkan ke dalam 24 bahasa yang berbeza.

2. TheAppBuilder

Foto: theappbuilder.com

TheAppBuilder adalah perkhidmatan seterusnya yang boleh anda gunakan untuk membuat aplikasi Android dan sangat sesuai untuk membuat aplikasi skala korporat atau korporat. Semua aplikasi yang anda buat menggunakan perkhidmatan ini akan disimpan dengan selamat di cloud (hosting di AS atau UK) dengan sistem keselamatan enkripsi akhir-ke-akhir.

Foto: theappbuilder.com

Anda boleh membuat pelbagai jenis aplikasi Android seperti aplikasi komunikasi dalaman, aplikasi untuk menguruskan pengurusan operasi syarikat, aplikasi SDM, aplikasi untuk mempromosikan dan menjadualkan acara korporat dan banyak lagi.

3. AppMachine

Foto: appmachine.com

AppMachine adalah perkhidmatan seterusnya yang boleh anda gunakan untuk membuat aplikasi Android. Anda boleh menggunakan perkhidmatan ini untuk membuat aplikasi atau aplikasi syarikat anda untuk penggunaan peribadi yang kemudian akan diterbitkan di platform Android dan Apple.

Foto: appmachine.com

Beberapa jenis aplikasi Android yang dapat anda buat dengan perkhidmatan ini adalah aplikasi perniagaan, kedai dalam talian, saluran berita, aplikasi muzik dan banyak lagi.

4. MobileRoadie

Foto: mobileroadie.com

MobileRoadie adalah perkhidmatan yang menggabungkan aspek kreativiti dalam membuat aplikasi Android dan pemasaran mudah alih sehingga pengguna perkhidmatan ini dapat membuat aplikasi media mereka sendiri dengan mudah.

Foto: mobileroadie.com

Aplikasi media yang anda buat dengan perkhidmatan ini akan mempunyai ciri seperti muat naik foto, suapan RSS, susun atur grid dan tayangan slaid, URL untuk video, ciri import dari saluran YouTube, ciri main balik video skrin penuh, import audio dan banyak lagi. Selain aplikasi Media, anda juga dapat membuat berbagai jenis aplikasi lain seperti aplikasi pendidikan, aplikasi untuk perhotelan dan aplikasi peruncitan.

5. Tukang Cukur yang Baik

Foto: goodbarber.com

Bagi anda yang ingin membuat aplikasi Android dengan penampilan gaya profesional, Good Barber adalah perkhidmatan yang paling sesuai untuk anda. Perkhidmatan ini membolehkan anda untuk membuat pelbagai aplikasi Android dengan cepat dan mudah, kedua-dua aplikasi asli menggunakan Objektif C untuk IOS dan Java untuk Android dan aplikasi web progresif menggunakan sudut JS .

Foto: goodbarber.com

Untuk pandangan sisi, anda dapat menggunakan berbagai jenis widget seperti navigasi, peta, menu, daftar untuk memaparkan foto, video, dan muzik dan banyak lagi widget yang dapat anda gunakan sesuai dengan keperluan anda.

Itulah 5 perkhidmatan yang boleh anda gunakan untuk membuat aplikasi Android tanpa memerlukan kemahiran pengekodan , semoga bermanfaat dan semoga berjaya. Dengan menggunakan perkhidmatan di atas, anda pasti dapat membuat aplikasi Android tertentu dengan ciri-ciri yang cukup baik dan tentu saja anda tidak perlu belajar pengekodan terlebih dahulu, walaupun ada baiknya jika anda juga memahami tentang pengekodan.

, jumpa lagi dan jangan lupa tinggalkan komen dan kongsi dengan rakan anda.

Artikel Berkaitan