Adakah anda ingin menjadi YouTuber & Tajang yang berjaya dengan modal dari Doang? Inilah Jalannya!

Ingin berjaya dengan pendapatan Youtuber yang banyak? Berikut panduan lengkap dan langkah-langkah bagaimana menjadi YouTuber yang berjaya hanya dengan HP!

Mungkin anda adalah antara berbilion orang yang suka menonton YouTube semasa membuka aplikasi lain. Pernahkah anda berfikir tentang cara mendapatkan wang dari YouTube? Atau adakah anda sudah berhasrat untuk menjadi YouTuber?

Tenang lelaki! Anda boleh membuat apa-apa berlaku sekiranya anda benar-benar bertekad untuk melakukannya. Sekiranya anda keliru tentang bagaimana menjadi YouTuber yang berjaya seperti Atta Halilintar , Baim Wong , atau bahkan Pew Die Pie , ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan.

Jaka mempunyai petua yang dijamin akan sangat berguna sebagai langkah awal bagaimana menjadi YouTuber. Mungkin pada awal perjalanan anda untuk menjadi YouTuber akan terasa berat, jadi ikuti semua petua langkah demi langkah dari Jaka!

Bagaimana Menjadi Youtuber yang Berjaya & Kaya Dengan Mudah

Cara mendapatkan wang dari YouTube dengan menjadi YouTuber sebenarnya memerlukan konsistensi dan aktiviti yang tinggi. Jadi anda tidak dapat memperolehnya jika anda hanya malas. Anda juga mesti menguasai algoritma YouTube Indonesia.

Sebenarnya, gaji atau pendapatan Youtuber sendiri berbeza-beza, tetapi jika berjaya, anda akan kaya, geng. Anda boleh mengetahui cara melihat pendapatan Youtuber melalui artikel di bawah.

LIHAT ARTIKEL

Lalu, bagaimana menjadi Youtuber yang kaya dan wanita seperti mereka? Tenanglah, bagi anda yang ingin menjadi YouTuber yang berjaya, lihat ulasan di bawah!

Panduan Bagaimana Menjadi Youtuber yang Berjaya dan Kaya

Terdapat sekurang-kurangnya 8 langkah yang mesti anda ikuti sebelum akhirnya anda dapat menjadi YouTuber yang berjaya seperti YouTuber idola anda.

Ingatlah lelaki, kunci kejayaan adalah kerja keras dan doa!

1. Buat Saluran YouTube

Sudah tentu, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah membuat akaun YouTube. Anda mesti tahu bagaimana membuat saluran YouTube yang baik dan tidak dapat dilupakan sehingga orang lain berminat untuk melihat akaun anda.

Sebenarnya dengan anda membuat akaun Gmail dan menyegerakkannya dengan Youtube, anda membuat akaun YouTube anda sendiri secara automatik! Oleh itu, anda dapat mengetahui cara mendapatkan wang yang paling berkesan dari saluran anda.

Sekiranya anda tidak tahu membuat saluran YouTube, Jaka telah membincangkan secara khusus cara membuat akaun YouTube di PC dan Android dengan mudah. Ingin tahu? Anda boleh membaca artikel di bawah:

LIHAT ARTIKEL

2. Buat Konsep dan Idea

Sekarang setelah anda mengetahui dan mempraktikkan cara membuat saluran YouTube, maka langkah seterusnya yang perlu anda lakukan agar kejayaan YouTube anda berjaya adalah anda harus memikirkan semula kandungan!

Percambahan fikiran yang dimaksudkan oleh Jaka di sini ialah anda harus benar-benar berfikir dengan teliti mengenai kandungan apa yang akan anda buat, keperibadian apa yang ingin anda tampilkan, dan sebagainya.

Kandungan yang boleh dibuat adalah mengikut topik atau topik kegemaran anda yang sedang viral di ruang siber, geng.

Jaka cuba beri contoh seperti saluran YouTube JalanTikus, kawan-kawan!

Saluran JalanTikus sendiri mempunyai lebih daripada 4 juta pelanggan! Semasa saluran YouTube JalanTikus pertama kali dibuat, pasukan kami telah memikirkan dengan teliti bagaimana saluran ini.

Sejak awal anda harus dapat memastikan kandungan apa yang ingin anda buat! Saluran JalanTikus, misalnya, berkomitmen sejak awal untuk membuat kandungan mengenai teknologi Android, alat, petua & trik, kepada pelbagai jenis filem atau anime kegemaran anda.

Apa tujuan? JalanTikus ingin memberikan hiburan, pengetahuan, dan juga mendidik penonton saluran Youtube-nya agar mereka dapat dikemas kini mengikut masa!

3. Pilih dan beli Keperluan Videografi

Sebenarnya, agak sukar untuk menjadi pelaburan YouTube. Kerana untuk membuat kandungan yang baik, perlu banyak pengorbanan, terutama dari segi kewangan. Walau bagaimanapun, anda boleh memulakan vlog kecil bermula dari rakaman kamera video HP anda . Jangan malu untuk menjadi kreatif!

Sekiranya kemudian anda mempunyai nasib atau wang dari simpanan sudah cukup, beli peranti atau alat yang dapat membantu anda dalam membuat kandungan video Youtube anda.

Salah satu petua untuk menjadi YouTuber yang boleh anda ikuti adalah mencari komputer riba, kamera, lampu ke peranti rakaman yang dapat membantu anda membuat video yang bagus.

Anda boleh menyemak senarai harga kamera Nikon atau harga kamera Canon terlebih dahulu sebelum membelinya agar anggaran anda tidak runtuh.

4. Buat Kandungan Menarik

Sebenarnya ada jenis video Youtube yang paling bermanfaat jika anda membuatnya.

Tetapi menurut Jaka, apa sahaja kandungan yang akan anda buat, asalkan dari hati, ia pasti akan berjaya. Mesej dari Jaka adalah bahawa anda harus membuat kandungan YouTube yang benar-benar baik dan berkualiti tinggi. Jangan terlalu ceroboh!

Oleh itu, sekiranya anda keliru ingin menjadi YouTuber, contohnya pemain YouTuber, sebenarnya sama! Anda mesti betul-betul pandai bermain permainan. Perkara yang paling penting adalah membuat kandungan mengikut minat dan kemampuan anda.

5. Tingkatkan keupayaan Edit Video

Sekarang, jika perkara ini anda perlu praktikkan secara berterusan. Semakin banyak anda berlatih, semakin baik hasilnya. Anda perlu belajar untuk menjadi YouTuber dari pakar secara langsung.

Pilih aplikasi penyuntingan video vlog atau jika anda benar-benar mencari cara untuk menjadi pengguna YouTube YouTube, maka anda boleh berlatih mengedit video vlog di Android terlebih dahulu!

Tidak ada hasil segera. Semasa anda berlatih dan rajin membaca tutorial cara menyediakan video, anda boleh menjaminnya!

YouTuber kegemaran anda juga tidak akan berjaya. Tonton video pertama Casey Neistat, Pew Die Pie atau SuperWoman!

Jangan malu untuk bertanya kepada pro Youtuber yang lebih baik pada anda!

6. Ambil Wang dari YouTube

Sekiranya anda berpendapat bahawa AdSense adalah satu-satunya cara untuk menjana wang dari Youtube, anda salah!

Sebenarnya, peraturan atau peraturan YouTube mengenai AdSense selalu berubah!

Bermula dari jumlah minimum pelanggan, tonton video masa, hingga jenis kandungan apa yang boleh mendapatkan AdSense.

Salah satu cara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan wang dari YouTube adalah dengan melakukan penajaan atau sokongan dengan orang luar!

Perbincangan penuh mengenai bagaimana mendapatkan wang tambahan dari Youtube ditambah dengan cabarannya, Jaka telah membincangkan dalam artikel Cara Mendapatkan Wang Tambahan Selain AdSense dari Youtube.

7. Bersosialisasi dengan rakan pencipta kandungan

Sudah tentu ini adalah perkara paling penting untuk anda lakukan. Bahasa yang sejuk adalah kolaborasi! Cuba perhatikan semua YouTuber kegemaran anda, pasti mereka akan bekerjasama dengan YouTuber yang lain.

Ini penting untuk dilakukan untuk meningkatkan penglibatan lelaki! Di samping itu, anda juga dapat mengetahui tentang kandungan YouTube yang baik untuk pemula dan juga belajar untuk menjadi YouTuber profesional.

Oh ya, jangan lupa bahawa anda juga perlu berinteraksi dengan pelanggan anda di ruangan komen dan anda juga harus mempunyai media sosial lain seperti Facebook, Instagram, Twitter atau blog untuk mempromosikan saluran Youtube anda!

Maksudnya ialah anda harus membina jambatan antara pelanggan dan jenama peribadi anda sendiri!

8. Niat yang kuat dan Tidak Mampu

Sudah tentu, ini adalah perkara yang paling penting jika anda ingin menjadi Youtuber yang hebat. Niat tidak akan mengkhianati hasilnya! selagi anda bermaksud apa yang anda buat, anda akan berjaya!

Seperti kapsyen Instagram semasa yang sering anda baca, "Bersabar adalah kunci segalanya!" Mungkin sebilangan orang boleh menjadi viral dan terkenal dengan mudah! Tetapi kebanyakan harus berjuang dan berdarah untuk merealisasikan impian mereka.

Sekiranya anda yakin bahawa menjadi YouTuber adalah matlamat anda, maka capai impian itu! Anda boleh mendapat inspirasi melalui kumpulan Youtuber yang berjaya dan kumpulan kaya Indonesia.

Itu adalah petua dari Jaka tentang cara menjadi kejayaan YouTuber yang terkenal dan boleh menjadi kaya dengan hanya menggunakan telefon bimbit.

Bagaimanapun, anda baru mula. Buat sahaja! Selamat menjadi YouTuber yang berjaya!

Sila kongsi dan komen artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat, petua & trik serta berita mengenai teknologi dari Jalantikus.com!

Baca juga artikel mengenai Youtube atau artikel menarik lain dari Naufal .

Artikel Berkaitan