Cara menghapus fail atau folder yang tidak dapat dihapus (Windows & Android)

Kesal dengan fail atau folder yang tidak dapat dihapuskan? Jangan risau, mari ikuti cara menghapus fail yang tidak dapat dihapus, lengkap di Windows dan Android.

Adakah anda pernah menemui fail atau folder yang tidak dapat dihapus, baik di cakera keras, flash, atau bahkan memori dalaman telefon pintar Android anda? Wow, anda pasti benar-benar kesal!

Sebilangan besar daripada anda mungkin berfikir bahawa ini disebabkan oleh virus. Tetapi pada hakikatnya, tidak semuanya datang dari sana.

Nah, kali ini, Jaka akan memberi anda beberapa petua tentang cara menghapus fail yang tidak dapat dihapuskan , baik pada Windows atau Android. Ayuh, lihat lagi!

 • Cara menghapus fail yang tidak dapat dihapus pada PC Windows atau Laptop
  • Cara Menghapus Fail yang Tidak Boleh Dihapus Melalui Pembuka Perisian Perisian
  • Cara menghapus fail yang tidak dapat dihapus dengan CMD
 • Cara menghapus fail yang tidak dapat dihapus di Android
  • Cara Menghapus Fail yang Tidak Dapat Dihapus Melalui Aplikasi Lalai
  • Cara Menghapus Fail yang Tidak Dapat Dihapus Melalui Pembersih Kad SD
 • Bonus: Aplikasi Pembersih Telefon Android yang Disyorkan (Anti Lambat)
 • Pengumpulan Sebab Mengapa Fail atau Folder Tidak Dapat Dihapus

  Seperti yang telah disebutkan oleh Jaka sebelumnya, tidak semua penyebab masalah ini disebabkan oleh virus atau malware yang menyerang PC atau telefon pintar anda.

  Jika anda memeriksa menggunakan pelbagai aplikasi antivirus, anda mungkin tidak menemui apa-apa, alias PC, komputer riba atau telefon pintar anda, itu bersih.

  Lalu mengenai apa yang menyebabkan fail atau folder tidak dapat dihapuskan , ya?

  Di sini Jaka telah meringkaskan beberapa sebabnya, sebelum anda mengikuti langkah-langkah yang akan dikaji secara lengkap di bawah, kawan-kawan.

  • Fail atau folder yang dimaksud masih aktif atau digunakan oleh program lain.
  • Fail tersebut digunakan oleh pengguna lain.
  • Fail atau folder mempunyai kebenaran yang kuat.
  • Dan sebab-sebab lain yang belum diketahui.

  Lalu, bagaimana cara menghapus fail yang tidak dapat dihapuskan? Ingin tahu? Anda boleh melihat perbincangan penuh di bawah, geng!

  Cara menghapus fail yang tidak dapat dihapus pada PC Windows atau Laptop

  Salah satu cara termudah untuk menghapus fail atau folder pada Windows yang tidak dapat dihapus adalah dengan menggunakan aplikasi pihak ketiga.

  Di samping itu, Anda juga dapat menggunakan cara untuk menghapus fail yang tidak dapat dihapus dengan perintah CMD alias Command Prompt, walaupun metode ini agak membingungkan.

  1. Cara Menghapus Fail yang Tidak Boleh Dihapus Melalui Perisian Buka Kunci

  Cara pertama dan termudah, anda boleh menggunakan perisian pihak ketiga yang disebut Unlocker untuk menghapus fail atau folder yang degil di PC atau komputer riba anda.

  Bagaimana untuk? Ayuh, ikuti langkah di bawah.

  Langkah 1 - Muat turun dan pasang Unlocker

  • Kali pertama, sudah tentu anda harus memuat turun dan memasang perisian Unlocker pada PC atau komputer riba anda. Sekiranya anda tidak memilikinya, anda boleh memuat turunnya melalui pautan berikut:
  DOWNLOAD Sistem Penalaan Pembuka Aplikasi

  Langkah 2 - Pasang perisian

  • Selepas fail mentah Unlocker dimuat turun, yang perlu anda lakukan ialah memasangnya. Klik dua kali pada Unlocker installer dan tetingkap Unlocker Setup akan muncul.

  • Di sini anda hanya klik Next untuk proses seterusnya.

  Sumber gambar: JalanTikus (Di atas adalah satu langkah untuk menghapus fail pada komputer yang keras kepala menggunakan perisian Unlocker).

  Langkah 3 - Pilih direktori simpanan

  • Kemudian anda akan diminta untuk memilih direktori untuk memasang Unlocker dengan mengklik Browse ... Jika anda ingin menggunakan tetapan lalai, anda cukup klik Next sekali lagi.

  Langkah 4 - Pilih 'Pasang'

  • Akhirnya, yang perlu anda lakukan ialah klik butang Pasang untuk memasang Unlocker pada PC atau komputer riba Windows anda. Proses pemasangan akan berjalan agak lama, kerana failnya tidak terlalu besar.

  Langkah 5 - Klik 'Selesai'

  • Sekiranya proses pemasangan Unlocker selesai, yang perlu anda lakukan ialah klik Selesai .

  Langkah 6 - Pilih direktori di mana fail itu berada

  • Untuk mula menghapus fail atau folder yang tidak dapat dihapus pada PC Windows atau komputer riba, klik dua kali pada perisian Unlocker yang telah dipasang.

  • Pilih direktori di mana fail atau folder berada. Klik OK .

  Sumber foto: JalanTikus (Anda juga dapat memilih fail pada flashdisk untuk menghapus fail yang tidak dapat dihapus pada flash menggunakan perisian ini).

  Langkah 7 - Pilih 'Padam'

  • Tetingkap Unlocker akan terbuka. Di sini anda hanya memilih pilihan Padam pada butang dropdown yang sudah tersedia. Klik OK sekali lagi.

  Langkah 8 - Klik 'OK' untuk menyelesaikan

  • Proses menghapus fail atau folder menggunakan Unlocker akan memakan masa beberapa saat, dan jika berjaya maka tetingkap akan muncul mengatakan "Objek telah dihapus" .

  • Selepas itu, fail atau folder telah dipadamkan dan anda hanya perlu mengklik OK untuk menutup tetingkap Unlocker.

  Anda perlu tahu, langkah-langkah di atas boleh digunakan untuk semua komputer riba atau PC dengan sistem operasi Windows , geng.

  Oleh itu, jika anda ingin mengetahui cara menghapus fail yang tidak dapat dihapuskan di Windows 7, 8 atau 10, anda hanya perlu mengikuti langkah-langkah dari Jaka di atas.

  2. Cara menghapus fail yang tidak dapat dihapus dengan CMD

  Sekiranya penggunaan perisian pembersih PC di atas masih tidak berkesan untuk mengatasi cara menghapus fail di komputer, Jaka mempunyai alternatif lain yang boleh anda cuba di sini.

  Terutama jika tidak melalui program Windows lalai iaitu Command Prompt (CMD) .

  Bagi anda yang malas memasang perisian tambahan dan lebih suka cara menghapus fail yang tidak dapat dihapus tanpa perisian, langkah-langkah berikut yang mesti anda lihat, ya!

  Langkah 1 - Buka Prompt Perintah

  • Pertama, anda mencari dan membuka program Command Prompt pada komputer riba / PC Windows anda.

  • Untuk kesederhanaan yang lebih, anda juga boleh menggunakan pintasan papan kekunci Win + R kemudian ketik "CMD" (tanpa tanda petik) kemudian tekan Enter .

  Langkah 2 - Tukar direktori di CMD mengikut fail yang berada

  • Langkah seterusnya, di sini anda mesti menukar direktori di CMD terlebih dahulu mengikut direktori di mana fail yang ingin anda hapus berada.

  • Sebagai contoh, Jaka ingin menghapus fail yang ada di direktori (D :) , tetapi kerana CMD masih dalam direktori (C :), ia mesti diubah terlebih dahulu.

  • Caranya, taipkan direktori tempat fail yang ingin anda hapuskan berada . Maksudnya, di sini Jaka taip "D:" (tanpa tanda petik) kemudian tekan Enter pada papan kekunci.

  Langkah 3 - Buka folder di mana fail berada

  • Sekiranya sebelum ini anda berjaya membuka direktori, dalam langkah ini anda membuka folder tempat fail yang ingin anda hapus berada.

  • Contohnya, di sini Jaka akan memadam fail yang ada di dalam folder bernama JalanTikus . Jadi untuk membukanya, ketik sahaja arahan CMD "cd JalanTikus" (tanpa tanda petik) kemudian tekan Enter .

  Langkah 4 - Padamkan fail

  • Sekiranya langkah-langkah di atas telah dilalui dan anda telah berjaya berada di folder tempat fail yang akan dihapus, sekarang adalah masa untuk anda mengetik perintah CMD untuk menghapus fail tersebut.

  • Untuk melakukan ini, ketik perintah CMD "nama fail" (tanpa tanda petik). Sebagai contoh, di sini Jaka akan memadam fail yang disebut delete maka arahan CMD adalah "del delete.docx" kemudian tekan Enter .

  Sumber gambar: JalanTikus (Jangan lupa untuk menambah peluasan fail untuk cara menghapus fail yang tidak dapat dihapuskan dengan CMD).

  • Selepas itu, fail anda berjaya dipadamkan. Yang pasti, anda boleh menyemak melalui File Explorer.

  Cara menghapus fail yang tidak dapat dihapus di Android

  Selain pada komputer Windows atau komputer riba, masalah ini juga kadang kala anda hadapi pada telefon pintar Android anda, geng. Tetapi tenang, ada juga cara untuk mengatasinya.

  Sama ada menggunakan aplikasi lalai atau yang terdapat di Google Play Store, lengkapkan tinjauan di bawah.

  1. Cara Menghapus Fail yang Tidak Dapat Dihapus Melalui Aplikasi Lalai

  Sistem operasi Android sememangnya dilengkapi dengan pelbagai ciri berguna. Nah, di sini Jaka akan menggunakan aplikasi lalai untuk memadam fail di telefon Android.

  Oh ya, Jaka menggunakan telefon pintar Android One- based , alias sistem operasi tulen, ya. Untuk penyesuaian Android lain (seperti MIUI, FunTouch OS, dll.) Ikuti sahaja.

  Langkah 1 - Buka menu 'Tetapan'

  • Pertama anda pergi ke menu Tetapan dan di sini anda hanya pergi ke pilihan Penyimpanan .

  • Seterusnya anda akan diberi maklumat mengenai kapasiti memori yang tinggal dan lain-lain. Kemudian anda ketik pilihan Ruang Percuma .

  Langkah 2 - Sahkan untuk mengosongkan fail sampah

  • Kemudian anda akan dibawa ke aplikasi lalai sistem operasi Android murni, iaitu GO Files . Sekiranya anda belum memilikinya, anda boleh memuat turunnya di pautan di bawah kemudian.

  • Di sini anda memilih pilihan Sahkan dan biarkan 1.13GB kosong , kemudian sahkan dengan ketik Padam .

  Apl Produktiviti Google LLC DOWNLOAD

  Sumber foto: JalanTikus (Jangan lupa mengetuk 'Padam' untuk menyelesaikan cara menghapus fail yang tidak dapat dihapuskan di Android menggunakan Files Go).

  Langkah 3 - Tunggu sehingga proses selesai

  • Proses penghapusan fail sampah akan dijalankan. Prosesnya agak panjang jika failnya cukup besar. Tunggu sehingga prosesnya berjaya dan tab Trash File hilang dari aplikasi GO Files.

  2. Cara Menghapus Fail yang Tidak Dapat Dihapus Melalui Pembersih Kad SD

  Sekiranya cara menggunakan GO Files masih tidak berkesan untuk cara menghapus fail yang tidak dapat dihapus di Android, anda juga dapat menggunakan bantuan aplikasi pembersih Android lain yang disebut SD Card Cleaner .

  Selain dapat membersihkan kad microSD luaran, aplikasi ini juga berkesan untuk menghapus fail atau folder dalam simpanan dalaman.

  Lalu bagaimana menggunakannya? Ulasan Jaka yang lengkap seterusnya, kawan-kawan.

  Langkah 1 - Pasang aplikasi Pembersih Kad SD

  • Sekiranya anda tidak mempunyai aplikasi Pembersih Kad SD , anda boleh memuat turun dan memasangnya secara langsung melalui pautan yang disediakan oleh Jaka di bawah.
  MUAT TURUN Apl

  Langkah 2 - Pilih 'Mula'

  • Kemudian anda membuka aplikasi SD Card Cleaner yang sudah terpasang.

  • Ketuk Mula untuk mula menggunakan Pembersih Kad SD dan ketuk Mulakan sekali lagi untuk memulakan proses mengimbas fail sampah di telefon Android anda.

  Langkah 3 - Beri kebenaran

  • Anda akan mendapat pop timbul untuk mengaktifkan kebenaran, ketuk Benarkan untuk meneruskan proses. Kemudian aplikasi SD Card Cleaner akan memulakan proses pengimbasan. Biasanya proses ini hanya akan memakan masa beberapa minit.

  Langkah 4 - Pilih fail atau folder yang akan dihapuskan

  • Di sini Jaka akan cuba memadam fail APK yang sampah dalam memori dalaman.

  • Ketuk pilihan Fail APK kemudian tandakan fail mana yang ingin anda hapus dan ketuk Padam jika anda pasti.

  Langkah 5 - Sahkan untuk memadam fail

  • Aplikasi SD Card Cleaner akan memberikan pengesahan sekali lagi sebelum menghapus fail pada telefon Android. Ketik Ya jika anda pasti dan fail akan segera dihapuskan dari memori telefon pintar anda, kawan-kawan.

  Sumber foto: JalanTikus (Anda boleh menggunakan Pembersih Kad SD untuk memadam fail yang tidak dapat dihapuskan pada kad memori Android).

  Bonus: Aplikasi Pembersih Telefon Android yang Disyorkan (Anti Lambat)

  Pembersih Kad SD bukan sahaja berkesan membersihkan telefon bimbit Android anda, baik dari fail sampah atau folder atau sukar untuk dihapus.

  Terdapat juga beberapa cadangan untuk membersihkan aplikasi HP Android yang pastinya dapat membersihkan dan meningkatkan kinerja. Ada apa-apa?

  1. CCleaner

  Selain tersedia untuk PC Windows atau komputer riba, CCleaner kini juga tersedia di telefon pintar Android.

  Bukan hanya untuk membersihkan memori, CCleaner juga akan mengoptimumkan sejarah aplikasi penyemak imbas kegemaran anda, geng.

  Bukan hanya itu, aplikasi ini juga memungkinkan Anda memantau sistem mulai dari penggunaan CPU, RAM, hingga baterai dan suhu. Dengan cara itu, prestasi telefon pintar anda akan sentiasa optimum.

  PerincianCCleaner
  Pemaju Piriform
  OS minimum Android 4.1+
  Saiz 21MB
  Penilaian (Google Play) 4.5 / 5.0

  Muat turun CCleaner di pautan di bawah:

  Piriform DOWNLOAD Aplikasi Pembersihan & Tweaking

  2. Guru Bersih

  Kemudian ada Clean Master yang menjamin telefon Android bebas dari cache, fail sampah, sejarah carian yang menjengkelkan ke aplikasi yang sukar dinyahpasang.

  Salah satu keistimewaan aplikasi ini ialah Pemadam Sejarah yang akan menghapus dan memadam baki fail dengan mudah, hanya dengan satu ketukan!

  Sekiranya anda ingin memuat turun aplikasi ini, Jaka telah memberikan pautan di bawah, geng!

  PerincianTuan Bersih
  Pemaju Cheetah Mudah Alih
  OS minimum Android 4.0.3+
  Saiz Bervariasi setiap peranti
  Penilaian (Google Play) 4.7 / 5.0

  Muat turun Clean Master di pautan di bawah:

  Aplikasi untuk Pembersihan & Tweaking Cheetah Mobile Inc. DOWNLOAD

  Aplikasi Pembersihan Android Lain ...

  Nah, untuk senarai lengkap aplikasi pembersihan HP Android, selain CCleaner dan Clean Master, anda boleh membaca lebih lanjut dalam artikel berikut:

  LIHAT ARTIKEL

  Itulah beberapa cara untuk menghapus fail atau folder yang tidak dapat dihapus sama ada pada Windows atau Android, geng.

  Sekiranya anda mengikutinya dengan teliti, anda pasti akan berjaya, deh. Sekiranya memang fail atau folder tersebut masih sukar untuk dihapuskan, ia mungkin disebabkan oleh virus.

  Di sini anda boleh mengimbas secara langsung dengan aplikasi antivirus yang paling terkini. Semoga berjaya dan semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari JalanTikus .

  Artikel Berkaitan