Berhati-hati! Berikut adalah 5 Cara Memperkukuhkan Isyarat GPS Lemah di Android

GPS biasanya diaktifkan untuk mencari lokasi yang akan kita gunakan Peta Google.

GPS adalah sistem yang berfungsi untuk menentukan lokasi atau lokasi di seluruh permukaan bumi. GPS biasanya diaktifkan untuk mencari lokasi yang akan kita gunakan Peta Google.

Walau bagaimanapun, kami akan mengalami kesalahan isyarat GPS sehingga kami tidak dapat menggunakannya. Nah, kali ini Jaka akan memberikan 5 cara untuk meningkatkan kesalahan atau isyarat GPS yang lemah pada Android . Datang langsung melihat.

BACA JUGA
  • JOMBLO KHAS! 7 Teman lelaki maya ini yang boleh anda mainkan di Android
  • 5 Aplikasi Android Yang Mesti Anda Miliki di Telefon Bimbit
  • Masih bujang? Di sini, 5 Aplikasi untuk Memikat Wanita untuk Dapatkan Teman lelaki Dengan Cepat!

5 Cara Memperkukuhkan Isyarat GPS Lemah di Android

1. Hidupkan GPS secara berterusan

Memang, mengaktifkan isyarat GPS akan membuatkan bateri anda habis dengan cepat. Namun, tidak menjadi masalah jika anda mencari lokasi yang akan anda kunjungi. Dengan terus mengaktifkan, isyarat GPS tidak akan terus mencari isyarat GPS dan segera menyesuaikan diri dengan isyarat. Tetapi jika tidak digunakan, anda harus mematikan ciri GPS supaya bateri anda lebih tahan lama.

2. Segarkan semula data GPS

Sekiranya anda mengaktifkan GPS secara berterusan, ia tidak akan menghasilkan isyarat GPS yang kuat. Cara seterusnya yang boleh anda lakukan ialah memuat semula data GPS. Ini akan menjadikan isyarat GPS anda kembali untuk mencari data di lokasi yang anda tentukan. Caranya, anda hanya perlu mematikan ciri GPS dan kemudian mengaktifkannya semula.

3. Aktifkan mod ketepatan tinggi dalam GPS

Dengan mengaktifkan mod Ketepatan Tinggi dalam GPS, ini akan menjadikan isyarat GPS anda jauh lebih kuat daripada sebelumnya. Caranya ialah anda dapat menekan ciri GPS dan menahannya, kemudian pilih Mode, kemudian pilih Ketepatan Tinggi.

4. Mulakan semula Telefon Pintar

Cara keempat adalah menghidupkan semula telefon pintar anda jika isyarat GPS lemah. Dengan cara ini, ciri GPS pada Android anda akan memuat semula data. Ini juga akan membersihkan semua cache yang terdapat di dalam telefon pintar anda supaya telefon pintar anda dapat berfungsi dengan lebih optimum.

5. Menggunakan aplikasi GPS Aktif

Sekiranya keempat cara di atas masih tidak menghasilkan isyarat GPS yang kuat, cara terakhir anda boleh melakukannya adalah dengan menggunakan aplikasi GPS Aktif. Aplikasi ini mempunyai ukuran 277KB dan mempunyai sensor GPS aktif dengan 3 mod iaitu lambat, normal, dan pantas.

Nah, itu 5 cara untuk menguatkan isyarat GPS yang lemah pada Android . Pasti mengecewakan jika isyarat GPS kita lemah sehingga sukar bagi kita untuk mencari lokasi yang akan kita tuju. Semoga berjaya dan semoga bermanfaat.

Artikel Berkaitan