Cara Memasang Remix OS untuk Menggunakan Android pada PC

Pernahkah anda ingin merasai pengalaman menggunakan Android OS i PC? Jika ya, kini terdapat OS Remix. Nah, inilah cara untuk memasang Remix OS pada PC anda!

Kerana populariti Android, selalu ada telefon pintar Android terbaru yang hadir menawarkan pelbagai ciri baru. Bukan hanya telefon pintar, aplikasi baru terus muncul untuk mempermudah pengguna Android. Malangnya, hanya segelintir PC yang menggunakan sistem operasi Android.

Anda mungkin mencuba pengalaman menggunakan Android di PC dengan bantuan emulator seperti Bluestacks, tetapi sukar. Nah, kali ini Jaka akan berkongsi cara menggunakan Android di PC tanpa emulator . Mahu?

BACA JUGA
 • Mini Remix, PC Android Pertama di Dunia
 • Cara Menjalankan Android di Komputer Hanya dengan Flashdisk
 • Cara Menjalankan Android 5.0 Lollipop di Komputer
 • Cara menjalankan Android di PC dengan Windroye

Remix OS, Cara Baru untuk Menggunakan Android pada PC

Pernahkah anda terfikir untuk menggunakan Android sebagai sistem operasi utama pada PC anda? Anda hanya boleh membeli Chromebook , tetapi harganya mahal. Nah, lebih baik cuba pasang Remix OS pada PC anda. Remix OS adalah sistem operasi Android yang dioptimalkan untuk memberikan kemudahan penggunaan pada PC, sehingga sepenuhnya terintegrasi dengan tetikus dan papan kekunci yang dipasang di PC Anda. Ia seperti Windows 10, cuma sistem operasi Android. Mahu?

Cara Memasang Remix OS pada PC

Untuk dapat menggunakan Remix OS, terdapat beberapa perkara yang perlu anda ketahui dan perlukan. Walaupun Remix OS ini hanya dapat digunakan sebagai sistem operasi yang dapat dipasang melalui USB, bukan sistem operasi yang dapat langsung dipasang pada HardDisk. Oleh itu, apabila USB dicabut, OS Remix akan hilang.

Adapun yang diperlukan untuk dapat memasang Remix OS adalah:

 • OS untuk fail Remix PC . Remix OS untuk PC boleh dimuat turun terus dari laman web Jide rasmi di sini.
 • USB 3.0 dengan kapasiti minimum 8 GB. Harap maklum, anda mesti menggunakan USB 3.0. Kerana Remix OS memerlukan USB yang mempunyai kelajuan minimum 20MB / s. Hasilnya ketika Jaka menggunakan USB 2.0, hasilnya tersekat pada skrin flash Remix OS.
 • PC dengan seni bina x86 (kerana Remix OS adalah varian Android x86).
 • Keupayaan PC untuk boot dari USB.

Apabila semuanya sudah siap, langkah seterusnya yang anda perlukan adalah membuat USB bootable yang mengandungi Remix OS. Caranya adalah seperti berikut:

 • Pasang USB 3.0 yang anda sediakan sebelumnya ke PC, kemudian ekstrak folder Remix OS yang anda muat turun lebih awal.
 • Jalankan fail RemixOS USB Tool.exe , kemudian pada tab ISO, sila cari fail RemixOS.iso yang anda ekstrak sebelumnya.
 • Selanjutnya di tab USB Disk, sila pilih direktori USB 3.0 yang anda sambungkan lebih awal. Kemudian klik OK .

Proses membuat USB yang dapat di-boot memerlukan beberapa saat. Tunggu sehingga proses selesai. Setelah selesai, anda boleh segera menggunakan USB yang dapat di-boot untuk memasang Remix OS pada PC anda.

Bagaimana cara memasang OS Remix yang boleh di-boot pada PC? Sekiranya PC anda dapat melakukan boot dari USB, yang perlu anda lakukan ialah menyambungkan USB yang boleh di-boot ke PC, kemudian reboot dan pilih untuk boot dari USB. Cara memasukkan boleh melalui BIOS atau dengan menekan Del + F2 ketika boot, ini bergantung pada jenis PC yang anda gunakan.

Hasilnya, anda akan disajikan dengan 2 pilihan. Adakah ia akan boot dalam Guest Mode atau Resident Mode . Sekiranya anda memasuki Tetamu Mod, semua aplikasi Android yang terpasang akan hilang semasa anda mencabut USB yang dapat di-boot. Sementara itu, jika anda memilih Resident Mode, semua aplikasi dan data akan disimpan di USB, dan dapat digunakan di masa depan.

Nah, adakah anda berminat untuk mencuba Remix OS di PC? Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan