3 Kaedah termudah untuk Melihat Kata Laluan Wifi pada iPhone, Tanpa Jailbreak!

Keliru bagaimana melihat kata laluan di iPhone kerana kealpaan? Berikut adalah 3 cara untuk mengetahui kata laluan wifi di iPhone anda tanpa perlu melakukan jailbreak.

Wifi adalah peranti yang sangat penting untuk pengguna telefon pintar, baik Android dan iPhone. Alat ini, yang hampir selalu dilindungi kata laluan, adalah sumber internet yang boleh dipercayai untuk pengguna telefon pintar.

Nah, artikel kali ini Jaka ditujukan untuk anda yang sering lupa kata laluan Wi-Fi yang sebelumnya pernah disambungkan di telefon bimbit anda, dan perbincangan artikel ini khusus untuk pengguna iPhone dari semua generasi.

Jaka akan membincangkan cara melihat kata laluan Wifi di iPhone tanpa perlu melakukan jailbreak sama sekali. Ingin tahu bagaimana caranya?

 • Log masuk ke Penghala
 • Menggunakan Aplikasi 1Password
 • 3 Cara untuk Melihat Kata Laluan Wifi pada iPhone

  Terdapat beberapa cara yang boleh anda pilih sehingga anda dapat mengetahui kata laluan pada iPhone atau iPad anda. Kaedah ini sesuai untuk anda yang sering lupa kata laluan wifi rumah atau pejabat anda.

  Kali ini Jaka 3 cara untuk mengetahui kata laluan wifi pada iPhone yang sebelumnya telah disimpan atau disambungkan pada iPhone anda. Kaedah ini sama berkesan, anda hanya memilih yang paling selesa untuk digunakan.

  Tanpa lebih lama, berikut adalah cara melihat kata laluan wifi pada iPhone yang lengkap berserta langkahnya.

  1. Aktifkan iCloud Keychain

  iCloud Keychain adalah program khas dari Apple yang berfungsi untuk menguruskan kata laluan yang disambungkan ke peranti Apple yang anda gunakan.

  Dengan program ini, kata laluan yang disimpan di iPhone anda dapat dilihat pada Mac atau iPad anda. Oleh itu, program ini dapat digunakan untuk melihat kata laluan wifi di iPhone .

  Terdapat beberapa langkah yang harus anda ikuti mengenai cara mengetahui kata laluan wifi yang sudah disambungkan di iPhone, dan berikut adalah maklumat lengkap.

  Langkah-langkah:

  • Langkah 1 - Masukkan menu tetapan pada iPhone anda dan pilih iCloud untuk memaparkan tetingkap pilihan seterusnya.
  • Langkah 2 - Setelah tetingkap pilihan baru dibuka, pilih Rantai Kunci dan hidupkan perkhidmatan Rantai Kunci iCloud jika masih tidak aktif.
  • Langkah 3 - Setelah perkhidmatan Rantai Kunci iCloud diaktifkan, buka Mac anda, dan buka menu Pilihan Sistem dengan menekan ikon Apple.
  • Langkah 4 - Anda akan dibawa ke menu seterusnya dan di sini pilih iCloud .
  • Langkah 5 - Di sini anda akan melihat beberapa menu yang tersedia, kemudian pilih Keychain .
  • Langkah 6 - Setelah tetingkap baru dibuka, ketik Akses Rantai Kunci .
  • Langkah 7 - Taipkan nama wifi yang kata laluan yang anda mahu lihat, dan klik dua kali untuk memunculkan pilihan seterusnya.

  • Langkah 8 - Tetingkap baru akan terbuka, dan di sini klik pilihan Tunjukkan Kata Laluan untuk melihat kata laluan yang anda gunakan di rangkaian wifi.

  Ingat bagaimana memeriksa kata laluan wifi di iPhone hanya dapat dilakukan pada MacOs, dan sama sekali tidak dapat dilakukan pada Windows atau Android.

  Perkhidmatan Keychain ini hanya dapat digunakan di antara peranti iPhone yang disambungkan ke akaun anda, sehingga tidak dapat diakses melalui sistem operasi lain seperti Windows atau Android.

  2. Log masuk ke Penghala

  Alternatif kedua yang boleh anda lakukan sebagai cara memecahkan wifi di iPhone adalah dengan log masuk terus ke penghala wifi yang disambungkan ke telefon bimbit anda.

  Cara mencari kata laluan wifi di iPhone tanpa aplikasi ini menghendaki anda mengetahui nama pengguna dan kata laluan yang digunakan pada penghala.

  Biasanya, jika anda tidak pernah menukar nama pengguna dan kata laluan anda, penghala anda masih menjadi pentadbir . Inilah cara melihat kata laluan wifi di iPhone melalui penghala.

  • Langkah 1 - Masukkan menu Tetapan , kemudian pilih menu Wi-Fi .

  • Langkah 2 - Pada Wi-Fi yang sedang disambungkan ke iPhone anda, pilih logo huruf i yang dilingkari seperti gambar di atas.

  • Langkah 3 - Lihat seterusnya nota Penghala Alamat IP atau hafal untuk langkah seterusnya.
  • Langkah 4 - Taipkan Alamat IP Router yang dilihat pada iPhone anda ke penyemak imbas pada komputer riba atau PC anda.

  • Langkah 5 - Masukkan nama pengguna dan kata laluan pentadbir penghala anda . Biasanya jika belum diubah, anda boleh memasukkan admin sebagai nama pengguna dan kata laluan penghala anda.

  Setelah nama pengguna dan kata laluan penghala dimasukkan dengan betul, Anda akan dapat melihat kata laluan wifi yang digunakan tepat kemudian langsung dari menu admin penghala yang sedang digunakan.

  Ingat, kata laluan wifi dan geng pentadbir wifi adalah perkara yang berbeza, jadi anda masih selamat sekiranya anda mengetahui salah satu daripadanya.

  3. Menggunakan Aplikasi 1Password

  Sekiranya anda merasakan bahawa 2 kaedah ini agak rumit, anda boleh menggunakan kaedah ketiga ini. Cara melihat kata laluan wifi pada iPhone ketiga lebih kepada pencegahan sebenarnya.

  Anda boleh memasang aplikasi seperti 1Password sehingga setiap kata laluan yang anda masukkan pada iPhone anda disimpan dengan selamat.

  Bermula dari kata laluan iCloud, ID Apple, kata laluan iTunes hingga Wi-Fi semuanya akan disimpan secara automatik melalui aplikasi ini.

  Oleh itu, jika anda terlupa kata laluan Wi-Fi anda, cukup buka aplikasi 1Password dan lihat kata laluan Wi-Fi yang pernah disambungkan ke iPhone anda.

  Oleh itu, perbincangan Jaka tentang cara mengetahui kata laluan wifi pada iphone yang sudah disambungkan tanpa perlu melakukan jailbreak.

  Semoga artikel ini dapat membantu anda yang sering melupakan kata laluan Wi-Fi di iPhone atau iPad anda.

  Sila kongsi dan komen artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat, petua & trik serta berita mengenai teknologi dari Jalantikus.com

  Baca juga artikel mengenai iPhone atau artikel menarik lain dari Naufal .

  Artikel Berkaitan