Kaedah Meningkatkan Ketepatan GPS Anda

Cara untuk mengelakkan kesilapan dan ketidaktepatan GPS sangat mudah. Inilah kaedah untuk meningkatkan ketepatan GPS anda.

Sistem Penentududukan Global atau GPS sangat mudah digunakan. Lebih-lebih lagi, GPS dipasang pada setiap telefon pintar, tetapi kadangkala GPS kami tidak begitu tepat. Itu boleh disebabkan oleh perkakasan, cuaca, dan juga perisian.

Baiklah, cara untuk mengelakkan kesilapan dan ketidaktepatan GPS sangat mudah. Inilah kaedah untuk meningkatkan ketepatan GPS anda .

BACA JUGA
  • Cara Meningkatkan Ketepatan GPS pada Android Tanpa Aplikasi Tambahan
  • Cara menggunakan Peta Google tanpa sambungan internet (luar talian)
  • Cara Dapatkan Petunjuk Tanpa GPS! Jimat Bateri Hingga 80%

Kaedah Meningkatkan Ketepatan GPS Anda

1. Periksa Lokasi Anda

Untuk mengetahui seberapa tepat telefon pintar dengan memeriksa lokasi anda , dengan membuka aplikasi GPS seperti Peta Google atau aplikasi peta lain, lihat apakah telefon pintar anda menunjukkan lokasi yang tepat atau tidak. Sekiranya benar, telefon pintar anda telah menunjukkan lokasi yang tepat, tetapi jika tidak, anda boleh mencuba cara lain di bawah.

2. Pastikan anda mengaktifkan "Ketepatan Tinggi" dalam Tetapan Lokasi

Terdapat beberapa cara yang berbeza untuk meningkatkan ketepatan GPS dan membolehkan Ketepatan Tinggi dalam tetapan lokasi, bergantung pada telefon pintar yang anda gunakan. Anda dapat mencarinya di pilihan lokasi dalam tetapan, atau menggunakan kotak carian dengan kata kunci lokasi atau lokasi bergantung pada telefon pintar anda.

Setelah pilihan Ketepatan Tinggi dihidupkan, anda boleh memeriksa sama ada GPS anda tepat atau tidak. Buka Peta Google sekali lagi untuk membuktikannya, jika masih tidak tepat, cubalah kaedah lain yang mudah.

3. Kalibrasi semula Kompas Telefon Pintar Anda

Walaupun GPS menunjukkan lokasi anda, GPS anda mungkin tidak menunjukkan kedudukan yang tepat. Ini boleh membuat anda kecewa jika anda menggunakan navigasi atau bermain Pok mon GO yang memerlukan kedudukan tepat. Untuk mendapatkan kedudukan yang tepat sangat mudah, anda hanya memerlukan aplikasi kompas yang boleh dimuat turun di Google Play Store, salah satu aplikasinya adalah Status GPS .

Aplikasi Rangkaian MobiWIA - EclipSim DOWNLOAD

Sekiranya Status GPS telah dimuat turun, buka aplikasi dan Status GPS akan mencari satelit terdekat. Sekiranya aplikasi tidak dapat memberi isyarat untuk mendapatkan satelit, itu bermakna anda telah disekat. Kami akan membincangkan pada poin kelima kemudian.

Sekarang anda perlu menentukur kompas. Caranya, sentuh skrin dan dan klik menu hamburger di kiri atas skrin. Klik "Penentukuran Kompas" dan ikuti arahannya. Sekarang, kompas anda harus menunjukkan lokasi yang tepat. Masih belum? Cuba tetapkan semula GPS anda.

4. Muat semula GPS anda

Sekiranya kaedah ini masih gagal meningkatkan ketepatan GPS anda, cuba muat semula data GPS anda . Dengan menggunakan aplikasi yang sama, klik menu hamburger dan pilih "diagnosis diagnosis" kemudian "sensor GPS". Kemudian pop timbul akan muncul dan klik "reset" untuk membersihkan data cache GPS dari awal.

Kini telefon pintar anda seharusnya dapat mengunci satelit dengan lebih pantas dan lokasi anda lebih tepat. Buka Peta Google sekali lagi untuk membuktikan bahawa GPS anda sangat tepat. Sepatutnya jika anda mengikuti arahan dari awal, jika masih belum, mari kita cuba kaedah lain.

5. Browse Adakah Seseorang Menyekat Telefon Pintar Anda

Sekiranya petua sebelumnya masih tidak berfungsi, masalahnya bukan dengan telefon pintar anda, tetapi faktor luaran lain yang tidak membenarkan telefon pintar anda mendapat isyarat . Aplikasi mungkin tidak berfungsi. Atau boleh jadi benda logam yang menyekat isyarat.

Tetapi, jika tiba-tiba telefon pintar anda tidak dapat mengunci isyarat GPS setelah melakukan perkara di atas, anda harus menghapus data pada telefon pintar. Atau jika anda menggunakan ROM tersuai, kemas kini ke versi terbaru atau pilih ROM lain.

Itu adalah petua untuk menyelesaikan kes GPS yang tidak menunjukkan lokasi yang tepat. Kadang-kadang kita berasa sangat kecewa apabila GPS kita tidak berfungsi dengan baik. Semoga kaedah ini dapat membantu anda. Sila komen jika anda telah melakukannya atau anda mungkin mempunyai kaedah anda sendiri.

Artikel Berkaitan