3 Cara Mudah Membuat Fail PDF pada Telefon & iPhone Android, Tanpa Aplikasi!

Keliru bagaimana membuat PDF di telefon bimbit anda? Mari lihat bagaimana membuat fail PDF di Android dan iPhone dari imbasan foto, galeri gambar (JPG), dan fail Word.

Dengan sistem kerja semasa, pasti anda sering bertemu dengan fail format PDF , bukan? PDF itu sendiri adalah singkatan dari Portable Document File , gang.

PDF adalah fail atau fail digital yang membolehkan dokumen ini dibaca di pelbagai peranti, termasuk telefon pintar Android atau iPhone. Praktikal dan fleksibel!

Berbekalkan kecanggihan telefon pintar masa kini, bahkan ada cara untuk membuat PDF pada telefon bimbit Android dan iPhone yang boleh anda cuba.

Bagi anda yang ingin tahu, segera rujuk artikel di bawah! Sangat berguna, jika "bos" tiba-tiba meminta fail format PDF walaupun anda tidak lagi memegang komputer riba.

 • Cara Membuat Imej (JPG) ke dalam PDF di HP
 • Cara Membuat PDF dari Word Word di HP tanpa Aplikasi
 • Video: Perisian yang Disarankan untuk Dipasang Sebelum Memasuki Dunia Pekerjaan, Mesti Cuba!
 • Koleksi Cara Membuat PDF pada Telefon & iPhone Android (Imbasan, Imej JPG & Word)

  Salah satu kelebihan fail PDF adalah fleksibiliti kerana dapat diakses di mana-mana peranti, ukurannya cenderung kecil, dan dapat membuat berbagai elemen.

  Sumber foto: pexels.com (format PDF mempunyai kelebihan yang fleksibel dan biasa digunakan oleh banyak orang, bahkan anda boleh membuat PDF di telefon Android, anda tahu.

  Bermula dari teks, gambar piksel, gambar vektor yang tidak pecah, hingga tandatangan elektronik dalam kualiti tinggi dan tetap terjaga kerana anda juga dapat mengunci fail PDF, geng.

  Dalam perbincangan ini, Jaka akan mengkaji cara membuat fail PDF di Android & iPhone yang dapat anda lakukan dengan mengimbas dokumen kertas, menyebarkan gambar di galeri, untuk menukar fail Word.

  1. Cara Membuat PDF pada HP dengan Aplikasi (WPS Office)

  Kini banyak aplikasi mudah alih yang berfungsi dan canggih serupa dengan aplikasi Microsoft Office yang tersedia untuk komputer riba dan komputer riba.

  Bermula dari telefon bimbit Xiaomi yang digunakan oleh banyak orang, ada juga cara untuk membuat PDF di HP yang dipersenjatai secara langsung dengan aplikasi yang disebut WPS Office , geng.

  Berikut adalah ulasan mengenai cara membuat PDF dari WPS Office secara langsung yang boleh anda praktikkan sendiri. Pemeriksaan ~

  Langkah 1 - Muat turun dan pasang WPS Office

  • Kali pertama, anda boleh memuat turun APK WPS Office terkini melalui pautan yang disediakan oleh Jaka di bawah. Kemudian pasangkannya terus di telefon Android anda, geng.
  Aplikasi Aplikasi & Alat Perniagaan Kingsoft Office Software Corporation Limited DOWNLOAD

  Langkah 2 - Mula Membuat Dokumen Baru

  • Kemudian buka aplikasi WPS Office yang telah dipasang dan di laman utama anda cukup ketuk ikon "+" . Kemudian anda memilih pilihan Dokumen .

  Langkah 3 - Pilih Jenis Templat Dokumen

  • Dalam membuat dokumen baru di WPS Office, anda dapat memilih pandangan kosong atau memilih pelbagai templat yang disediakan di dalamnya.

  Langkah 4 - Mula Membuat PDF dari WPS Office

  • Buat pengeditan sesuai dengan keperluan anda dan untuk mulai menyimpan fail, Anda hanya perlu mengetuk ikon Simpan di sudut kiri atas.
  • Pada skrin seterusnya, anda hanya mengetuk bahagian Path untuk menyimpan fail PDF dalam memori dalaman telefon Android.

  Langkah 5 - Pilih Lokasi Penyimpanan

  • Kemudian anda hanya memilih tempat menyimpan fail, pilih Lokasi dan cari memori dalaman telefon Android anda. Jaka sendiri akan menyimpannya di folder Dokumen .

  Langkah 6 - Tukar Format PDF

  • Akhirnya anda boleh menukar nama dokumen mengikut kehendak anda. Untuk membuat fail PDF di Android, Anda hanya perlu mengetuk menu dropdown pada pilihan format fail dan pilih .pdf .
  • Sekiranya anda pasti, anda hanya perlu mengetuk Eksport ke PDF dan tunggu sehingga semua proses selesai.

  2. Cara Membuat Imej (JPG) ke dalam PDF di HP

  Kemudian anda juga membuat gambar menjadi PDF di Android dengan kaedah mengimbas dokumen kertas, seperti Kad Keluarga (KK) atau diploma .

  Di sini Jaka juga akan menggunakan aplikasi WPS Office yang tidak hanya tersedia di Android, tetapi juga di iOS yang dapat Anda gunakan untuk membuat file PDF di iPhone Anda.

  Untuk melakukan ini pastikan anda telah memuat turun dan memasang WPS Office seperti pada titik sebelumnya dan ikuti langkah-langkah seperti berikut.

  Langkah 1 - Mulakan Ciri Buka Pengimbas

  • Buka aplikasi WPS Office di telefon bimbit anda dan ketuk ikon "+" di halaman utama. Kemudian pilih pilihan Pengimbas untuk mula menukar fail JPG ke PDF pada Android anda.

  Langkah 2 - Aktifkan Pelesenan Kamera

  • Sekiranya anda belum mengaktifkan izin kamera untuk aplikasi WPS Office, anda dapat mengikuti proses seperti yang ditunjukkan di bawah.

  Langkah 3 - Imbas dokumen

  • Imbas dokumen dengan membuat gambar seperti biasa. Pastikan anda mengambil gambar dalam keadaan bilik yang terang dan tidak terhalang oleh bayang-bayang untuk mendapatkan hasil terbaik.
  • Kemudian anda boleh menyesuaikan batas antara kertas yang boleh anda tetapkan secara manual dengan menggeser titik di sekitar tepi. Sekiranya ya, ketik OK .

  Langkah 4 - Tambahkan Halaman

  • Anda boleh menambahkan halaman dengan menembak lagi seperti pada langkah sebelumnya. Anda juga dapat mengedit hasil imbasan dengan mengetuk ikon di sebelah kiri.

  Langkah 5 - Mula Membuat Fail PDF dari Imej (JPG)

  • Apabila semuanya telah diimbas dan diedit, yang perlu anda lakukan ialah ketik Selesai . Selepas itu anda hanya memilih pilihan Eksport Dokumen di bahagian bawah.

  Langkah 6 - Pilih Halaman dan Eksport ke PDF

  • Pilih halaman yang ingin anda ubah dari JPG ke PDF dan ketuk pilihan Eksport ke PDF sekali lagi. Tunggu beberapa saat sehingga halaman pratonton muncul seperti di bawah.
  • Pastikan fail PDF yang telah dibuat sesuai dengan keinginan anda. Selepas itu anda hanya ketik Simpan .

  Langkah 7 - Pilih Lokasi Penyimpanan

  • Akhirnya anda hanya memilih lokasi untuk menyimpan fail PDF, yang dipilih Jaka untuk disimpan dalam memori dalaman.
  • Kemudian anda hanya menukar nama fail PDF dan ketik Eksport ke PDF untuk kali terakhir. Ia mudah, bukan?

  3. Cara Membuat PDF dari Word Files di HP tanpa Aplikasi

  Ramai orang juga mencari cara untuk membuat PDF di telefon bimbit tanpa aplikasi , adakah itu mungkin? Sekiranya Jaka boleh, ia benar-benar berfungsi, walaupun tidak sepenuhnya tanpa menggunakan aplikasinya.

  Yang perlu anda sediakan di sini adalah fail dalam format Word (DOC atau DOCX), contohnya tesis atau kertas yang ingin anda ubah ke format PDF.

  Untuk melakukan kaedah ini, anda hanya memerlukan aplikasi penyemak imbas lalai seperti Google Chrome , geng. Apakah langkah-langkahnya?

  Langkah 1 - Buka Laman web Smallpdf

  • Untuk menukar Word to PDF, semua yang anda perlu lakukan adalah terbuka Smallpdf tapak (//smallpdf.com/en/word-to-pdf) di aplikasi pelayar di telefon bimbit anda, seperti Google Chrome atau Safari.
  • Kemudian muat naik fail dengan mengetuk Pilih Fail untuk memasukkannya ke dalam memori dalaman HP anda. Smallpdf juga menyediakan pilihan lain untuk memuat naik fail di Google Drive atau Dropbox.

  Langkah 2 - Tunggu Penukaran dan Muat turun Fail

  • Secara automatik, Smallpdf akan memuat naik dan menukar fail Word yang anda muat naik ke format PDF. Proses ini hanya memerlukan beberapa minit.
  • Setelah selesai, paparan akan berubah secara automatik seperti ini. Untuk mendapatkannya secara langsung, anda hanya ketik Muat turun Fail .
  • Di samping itu, anda juga boleh berkongsi fail PDF ke e-mel dan menyimpannya ke Dropbox atau Google Drive.

  Video: Perisian yang Disarankan untuk Dipasang Sebelum Memasuki Dunia Pekerjaan, Mesti Cuba!

  Nah, begitulah cara dia membuat PDF di telefon bimbit dan iPhone Android yang boleh anda cuba sendiri untuk pelbagai keperluan, dari sekolah, kuliah, hingga bekerja.

  Jaka juga mempunyai pelbagai petua mengenai PDF yang dapat anda lihat di sini . Silakan juga berkongsi dan mengulas artikel ini untuk terus mendapat kemas kini terbaru dari JalanTikus!

  Baca juga artikel mengenai PDF atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan