7 Filem dan Drama Bae Suzy Terbaik | Lebih baik daripada Vagabond!

Bukan hanya Vagabond, berikut adalah beberapa filem dan drama Bae Suzy terbaik yang mesti anda tonton.

Melancarkan debutnya di industri hiburan Korea Selatan pada tahun 2010 sebagai anggota kumpulan gadis Miss A, Bae Suzy juga dikenali oleh orang ramai melalui beberapa judul drama Korea yang pernah dibintanginya.

Walaupun merupakan salah satu idola K-Pop yang paling dibenci yang dibenci oleh banyak orang, tetapi bakat lakonan yang tidak dapat dipandang rendah oleh Suzy, geng.

Buktinya, Suzy sering mendapat peranan sebagai pelakon utama dalam beberapa drama Korea yang pernah dibintanginya.

Nah, bagi anda yang ingin melihat wajah cantik Suzy dengan lebih kerap, kali ini Jaka akan memberikan beberapa cadangan drama Korea terbaik yang dibintangi Suzy.

 • Fond yang tidak terkawal (2016)
 • Buku Keluarga Gu (2013)
 • Impian Tinggi (2011)
 • Besar (2012)
 • Suara Bunga (2015)
 • Senibina 101 (2012)
 • Drama Bae Suzy Terbaik

  Bae Suzy baru-baru ini menjadi salah satu idola K-Pop yang telah menarik perhatian orang ramai setelah dia membintangi drama Korea Vagabond bersama pelakon Lee Seung Gi.

  Drama yang mengambil genre aksi mendapat penarafan tinggi selepas episod terakhir ditayangkan pada 23 November.

  Bukan hanya Vagabond, ada juga drama Suzy terbaik lain yang mesti anda tonton, geng. Ingin tahu? Mari, lihat senarai berikut!

  1. Semasa Anda Tidur (2017)

  Tidak kalah popular dengan drama Vagabond, drama While You Were Sleeping juga mendapat rating rata-rata yang cukup tinggi dan bahkan mengatasi drama Hospital Ship, yang dibintangi oleh Ha Ji Won.

  Drama While You Were Sleeping itu sendiri mengisahkan seorang Nam Hong Joo (Suzy) yang dapat melihat peristiwa mengerikan mengenai kematian ibunya dan dirinya di masa depan melalui mimpi.

  Sementara itu, seorang pendakwa bernama Jae Chan (Lee Jong Suk) berusaha melakukan apa sahaja untuk mengelakkan mimpi buruk itu menjadi kenyataan.

  MaklumatSemasa Anda Tidur
  Penarafan 8.4 (IMDb)
  Genre Komedi


  Khayalan

  Bilangan Episod 32 episod
  Tarikh Tayangan 27 September 16 November 2017
  Pengarah Oh Choong-hwan
  Pemain Suzy Bae


  Hae In Jung

  2. Fond yang tidak terkawal (2016)

  Bersiaran pada tahun 2016 di saluran TV SBS, drama Uncontrollably Fond adalah drama Bae Suzy yang disyorkan seterusnya yang patut anda tonton, gen.

  Berpasangan dengan Kim Woo Bin, dalam drama ini Suzy memerankan seorang gadis bernama No Eul yang baru sahaja kehilangan ayahnya dan dibebani dengan banyak hutang.

  No Eul kemudian mendapat tawaran untuk membuat dokumentari bersama dengan Shin Joon Young (Kim Woo Bin) yang merupakan teman wanitanya semasa sekolah menengah.

  MaklumatFond yang tidak terkawal
  Penarafan 7.7 (IMDb)
  Genre Drama


  Percintaan

  Bilangan Episod 20 episod
  Tarikh Tayangan 6 Julai 2016
  Pengarah Taman Hyun-suk
  Pemain Jae-Ik Lee


  Seon-kyeong Jeong

  3. Buku Keluarga Gu (2013)

  Sebelum berjaya menghipnotis peminat dalam drama Vagabond, nampaknya Suzy dan Lee Seung Gi juga pernah bertembung berlakon dalam drama Gu Family Book yang ditayangkan pada tahun 2013 yang lalu.

  Drama ini mengisahkan tentang manusia separuh siluman bernama Choi Kang Chi (Lee Seung Gi) yang berharap dapat menjadi manusia yang penuh.

  Sepanjang perjalanan dia mencari identiti dan alasan mengapa dia dilahirkan sebagai manusia setengah sembunyi, Kang Chi bertemu dengan Dam Yeowool (Suzy) yang membantu menyelamatkannya ketika berada dalam bahaya.

  Dari situ hubungan antara keduanya menjadi semakin erat dan Yeo Wool setia menolong Kang Chi yang merancang membalas dendam dengan keluarga angkatnya.

  Gu Family Book itu sendiri adalah salah satu drama terbaik Lee Seung Gi, yang berjaya membuat penonton baper.

  MaklumatBuku keluarga Gu
  Penarafan 92 (AsianWiki)
  Genre Drama


  Khayalan

  Bilangan Episod Episod 24
  Tarikh Tayangan 12 Ogos 2013 12 September 2013
  Pengarah Shin Woo-chul


  Kim Jung-hyun

  Pemain Lee Seung Gi


  Suzy Bae

  4. Impian Tinggi (2011)

  Menjadi drama pertama yang dibintangi Suzy, Dream High menceritakan kisah kehidupan seorang pelajar bernama Go Hye Mi (Suzy) di Kirin High Scroll of Art yang bermimpi menjadi superstar.

  Keinginan Go Hye Mi untuk mencapai impiannya pastinya tidak terlepas dari kegagalan perniagaan ayahnya setelah pemergian ibunya.

  Walaupun baru memulakan kerjaya di industri drama Korea, tetapi dalam drama ini Suzy berpeluang bersaing berlakon dengan artis K-Pop yang terkenal seperti Kim Soo Hyun, Taecyeon, 2PM Wooyoung, dan banyak lagi.

  MaklumatImpian yang tinggi
  Penarafan 7.6 (IMDb)
  Genre Komedi


  Percintaan

  Bilangan Episod 32 episod
  Tarikh Tayangan 3 Januari 28 Februari 2011
  Pengarah Lee Eung Bok
  Pemain Taman Jin-young


  Iu

  5. Besar (2012)

  Genre komedi drama korea romantis berjudul Big adalah cadangan seterusnya untuk anda yang ingin melihat lakonan Suzy di layar, geng.

  Drama itu sendiri mengisahkan seorang remaja berusia 18 tahun bernama Kang Kyung Joon (Shin Won Ho) yang bertukar semangat dengan doktor bernama Seo Yoon Jae (Gong Yoo) .

  Mengetahui bahawa semangat tunangnya telah ditukar, Gil Da Ran (Lee Min Jung) yang merupakan tunangan Yoon Jae akhirnya berusaha untuk menolong jiwa mereka berdua kembali ke badan masing-masing.

  Dia tidak melakukannya sendiri, Gil Da Ran dibantu oleh Jang Ma Ri (Bae Suzy) yang ternyata menaruh hati pada Kyung Joon.

  Menawarkan jalan cerita yang cukup menarik untuk diikuti, sayangnya Big adalah salah satu drama yang ditangkap menunjukkan kesalahan bodoh di dalamnya yang anda tahu.

  MaklumatBesar
  Penarafan 7.0 (IMDb)
  Genre Drama


  Khayalan

  Bilangan Episod Episod 16
  Tarikh Tayangan 4 Jun 24, 2012
  Pengarah Ji Byung-hyun


  Kim Sung-yoon

  Pemain Sung-Hyun Baek


  Shin Won-ho

  6. Suara Bunga (2015)

  Berbeza dengan tajuk sebelumnya, The Sound of a Flower adalah filem Korea yang dibintangi Suzy.

  Dilancarkan pada tahun 2015, filem ini mengisahkan tentang hubungan seorang guru dan pelajar semasa pansori (persembahan / persembahan genre muzik tradisional Korea) pada era Joseon.

  Ia bermula ketika seorang gadis muda bernama Chae Sun (Bae Suzy) yang dilarang menyertai pansori oleh seorang guru bernama Shin Jae Hyo (Ryoo Seung-Ryong) kerana alasan gender.

  Chae Sun akhirnya membuat penyamaran untuk turut serta dalam aktiviti ini. Namun, timbul ancaman di mana keduanya akan menghadapi kematian sekiranya penyamaran Chae Sun terbongkar.

  MaklumatSuara Bunga
  Penarafan 6.3 (IMDb)
  Genre Biografi
  Tarikh Tayangan 25 November 2015
  Pengarah Lee Jong Pil
  Pemain Seung-ryong Ryu


  Lagu Sae-byeok

  7. Senibina 101 (2012)

  Hampir serupa dengan sebelumnya, Architecture 101 adalah salah satu filem terbaik yang dibintangi oleh Bae Suzy pada tahun 2012.

  Filem romantis Korea Selatan ini mengisahkan pertemuan dua orang pelajar; Lee Seung Min (Uhm Tae Woong) dan Yang Seo Yeon (Han Ga In) dalam kelas pengenalan seni bina yang akhirnya saling jatuh cinta.

  Dalam drama ini Suzy memainkan Seo Yeon muda dan digandingkan dengan Seung Min muda yang dimainkan oleh Lee Je Hoon.

  MaklumatSenibina 101
  Penarafan 7.2 (IMDb)
  Genre Drama


  Percintaan

  Tarikh Tayangan 22 Mac 2012
  Pengarah Yong Joo
  Pemain Tae Woong Eom


  Lee Jehoon

  Itulah beberapa cadangan filem dan drama Bae Suzy terbaik yang mesti anda tonton di masa lapang, geng.

  Manakah antara tujuh filem dan drama Bae Suzy yang menjadi kegemaran anda? Tulis jawapannya di bahagian komen di bawah, ya!

  Baca juga artikel mengenai Drama Korea atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan