Pulangan tunai bukan diskaun! Inilah Perbezaan yang Mesti Anda Ketahui!

Bingung apa perbezaan antara promo diskaun dan cashback? Seterusnya adalah perbincangan Jaka mengenai perbezaan antara pulangan tunai dan diskaun.

Akhir-akhir ini, adakah anda suka keliru atau tidak, dengan pelbagai jenis promosi yang diberikan oleh pelbagai Fintech atau Pedagang? Ingin tahu, adakah pulangan tunai atau diskaun lebih menguntungkan?

Nah, bagi anda yang tertanya-tanya mengenai perkara ini, Jaka ada jawapannya, anda tahu!

Setelah anda membaca artikel Jaka ini, anda tidak akan keliru lagi untuk dapat membezakan antara cashback dan potongan.

Baiklah, pertimbangkan penjelasan Jaka berikut, mari!

 • Apa itu Cashback?
 • Diskaun dan persamaan tunai
 • Perbezaan antara Diskaun dan Pulangan Tunai
 • Apa itu Cashback dengan Diskaun? Sama atau berbeza?

  Dalam dunia ekonomi terutamanya fintech, istilah potongan dan pengembalian tunai kini semakin meningkat.

  Kerana, beberapa syarikat fintech seperti Ovo, Go-Pay atau Dana bersaing untuk mempromosikan masyarakat tanpa tunai dengan memberikan potongan dan pulangan tunai.

  Bagi sebilangan orang yang tidak betul-betul memahami atau tidak memahami istilah potongan dan pengembalian wang tunai, adalah wajib untuk membaca penjelasan ini.

  Penjelasan yang diberikan oleh Jaka tidak akan rumit atau menggunakan istilah ekonomi yang sukar.

  Apa itu diskaun?

  Secara sederhana, potongan bermaksud potongan yang diberikan oleh peniaga dalam talian dan luar talian.

  Tidak ada batasan untuk barang apa yang boleh dan tidak boleh didiskaunkan. Sebarang item dapat potongan harga.

  Biasanya, diskaun diberikan atau ditahan dalam jangka masa tertentu, boleh jadi 1 hari, 1 minggu, 1 bulan atau bahkan 1 jam.

  Semua bergantung pada kedai atau penjual yang memberikan potongan harga kepada anda.

  Contohnya, anda ingin membeli barang elektronik dalam salah satu aplikasi jual beli dalam talian, jika ada promo, peratusan diskaun akan diberikan.

  Contohnya anda ingin membeli USB HUb dengan harga IDR 45,000 dan mendapat potongan 53%. Maknanya, anda hanya perlu membayar Rp 21,250 sahaja!

  Jaka pasti anda sudah biasa dengan sistem diskaun, bukan? Mudah difahami, bukan?

  Apa itu Cashback?

  Bagaimana dengan wang tunai? Adakah anda biasa dengan istilah ini? Tidak faham apa itu cashback?

  Cashback adalah bayaran balik (dalam bentuk tunai, bukan tunai, baucar, mata dan lain-lain) untuk barang yang anda beli.

  Seperti yang disebutkan oleh Jaka, jika potongan itu bermaksud potongan langsung, maka anda harus membayar balik tunai sepenuhnya dan kemudian mendapatkan "pertukaran" barang yang anda beli.

  Sebagai contoh, GOPAY mengadakan promo cashback 40% untuk sebarang pembelian makanan di Yoshinoya, dengan cashback maksimum sebanyak IDR 20,000.

  Sekarang, seperti anda membeli makanan di Yoshinoya dengan harga total Rp. 80.000, GOPAY akan memberikan pulangan tunai sebanyak Rp. 20.000 dalam bentuk baucar kepada anda.

  Jadi, anda tidak membayar Rp 60.000 kerana anda mendapat pulangan tunai sebanyak Rp 20.000. Anda masih membayar Rp 80,000 untuk makanan yang anda beli di Yoshinoya.

  Bagaimana? itu jelas, bukan? Apa itu wang tunai?

  Diskaun dan persamaan tunai

  Secara umum, terdapat beberapa persamaan antara potongan dan pulangan tunai yang harus anda ketahui!

  • Kedua-duanya mendapat potongan dalam jumlah yang ditentukan.

  • Boleh didapati di pelbagai kedai dalam talian dan luar talian, termasuk laman web perdagangan dalam talian, aka e-commerce.

  • Kedua-duanya mempunyai jangka masa dalam promosi. Potongan harga dan pengembalian wang biasanya tidak berlaku sepanjang masa.

  Perbezaan antara Diskaun dan Pulangan Tunai

  Sekiranya anda masih keliru tentang apa itu wang tunai dan diskaun, lihat penjelasan mengenai perbezaan antara keduanya dalam jadual di bawah.

  Diskaun Pulangan Tunai
  Seketika merasakan potongan harga Potongan diberikan setelah anda membayar sepenuhnya
  Selagi item yang anda mahukan dilabel potongan harga, anda akan mendapat harga potongan Dalam kes tertentu, pengembalian wang adalah mengikat. Contohnya anda mendapat baucar tunai di Kedai A, maka anda hanya boleh menggunakan baucar di Kedai A sahaja
  Biasanya potongan itu berlaku setelah ada perbelanjaan minimum tertentu. Seperti, pembelian kedua mendapat potongan 30% Oleh kerana anda perlu membayar sepenuhnya terlebih dahulu, biasanya memerlukan masa untuk mendapatkan wang tunai yang dijanjikan
  Potongan harga biasanya mempunyai potongan yang lebih besar tanpa had atau potongan maksimum. Contohnya, potongan 90%, maka barang tersebut sebenarnya akan ditolak 90% dari harga asal Sebilangan besar wang tunai mempunyai had maksimum. Contohnya, pulangan tunai 60% maksimum IDR 30,000. Maknanya, walaupun anda berbelanja hingga 1 juta, wang tunai yang anda terima masih Rp 30,000
  Potongan harga selalu dalam bentuk potongan pengembalian wang alias tunai dapat dalam pelbagai bentuk seperti baucar, mata, atau dalam bentuk lain seperti kredit. Bergantung pada polisi syarikat yang memberikan cashback

  Masih keliru, bukankah kalian, perbezaan antara cashback dan diskaun? Memang, perbezaan antara keduanya adalah alias nipis yang tidak terlalu berbeza.

  Tetapi cukup bagus untuk mengetahui perbezaan antara promo yang suka disampaikan di media sosial anda?

  Demikianlah perbincangan dari Jaka mengenai perbezaan pulangan tunai dan diskaun yang mungkin anda sering dengar dan lihat.

  Tidak bingung lagi, apa bezanya sekarang? Adakah anda pasukan diskaun atau cashback?

  Sila kongsi dan komen artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat, petua & trik serta berita mengenai teknologi dari Jalantikus.com

  Baca juga artikel mengenai Fintech atau artikel menarik lain dari Naufal .

  Artikel Berkaitan