Kumpulan K-Pop DUA kali Ahli Biodata | Foto, Profil, Biodata, Fakta Unik

Adakah anda suka kumpulan gadis K-Pop TWICE? Jangan terlepas profil dan perincian semua ahli di sini, geng!

TWICE girlgroup dari 9 wanita menyanyi dan menari berbakat dibentuk dari sebuah rancangan realiti Korea bernama Sixteen dari JYP Entertainment.

TWICE memulakan debutnya pada 20 Oktober 2015 dengan melancarkan album The Story Begins yang memenangi anugerah Song of the Year dari Melon Music Awards dan Mnet Asian Music Awards.

Sehingga kini TWICE dan kesemua 9 anggota tidak memberikan tanda berhenti, seperti yang dibuktikan dengan pembebasan single FANCY pada April 2019 dan Feel Special pada bulan September 2019 .

Bukan hanya kumpulan iKON K-Pop, bagi anda yang mungkin baru mengenali TWICE, anda juga harus mengetahui profil ahli dan perincian lain mengenai kumpulan gadis TWICE.

 • Jeongyeon
 • Momo
 • Di sana
 • Jihyo
 • Profil dan Biodata Anggota TWICE Lain ...
 • DUA orang ahli | Awal Dibentuk

  TWICE adalah kumpulan gadis yang dibentuk di bawah naungan JYP Entertainment (JYPE) menerusi rancangan realiti Sixteen yang memilih sebahagian besar anggotanya.

  Rancangan realiti Sixteen memilih 7 daripada 9 anggota TWICE, termasuk Nayeon, Jeongyeon, Sana, Jihyo, Mina, Dahyun, dan Chaeyoung .

  Selepas itu, Park Jin Young (JY Park), Ketua Pegawai Eksekutif JYPE memutuskan untuk menambahkan 2 lagi ahli, yang akhirnya dipilih oleh Tzuyu dan Momo. Girlgroup ini mempunyai pangkalan peminat yang dipanggil SEKALI .

  Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perincian profil ahli TWICE? Lihat ringkasan yang telah dibuat oleh Jaka di bawah.

  1. Nayeon

  Dua kali AhliNayeon
  Nama asal Im Na Yeon
  Tarikh lahir 22 September 1995
  Kewarganegaraan Korea Selatan
  Kedudukan Vokalis Utama, Penari Utama, Pusat
  Zodiak Virgo
  Tinggi 163 sm
  Berat 47 kg
  Kumpulan darah A

  Anggota itu, yang nama sebenarnya Im Na Yeon , dapat bergabung dengan TWICE kerana dia mengikuti audisi untuk JYPE secara diam-diam, kerana ibunya pernah melarang audisinya untuk model anak yang dipegang oleh JYPE.

  Berjaya mengikuti uji bakat, Nayeon terpilih untuk menjadi salah satu ahli 6mix yang akhirnya putus sebelum memulakan debutnya. Dia memegang peranan sebagai vokal utama dan pusat di TWICE.

  Walaupun dilahirkan pada tahun 1995, Nayeon adalah ahli tertua dalam TWICE ; juga dikenali berkawan baik dengan Jisoo dari BLACKPINK.

  2. Jeongyeon

  Dua kali AhliJeongyeon
  Nama asal Yoo Jeong Yeon
  Tarikh lahir 1 November 1996
  Kewarganegaraan Korea Selatan
  Kedudukan Penyanyi utama
  Zodiak Scorpio
  Tinggi 169 sm
  Berat 49 kg
  Kumpulan darah O.

  Jeongyeon mempunyai nama pertama Yoo Kyung Wan, yang akhirnya diganti di kelas tiga kerana namanya sering diusik seperti nama anak lelaki oleh rakan-rakannya.

  Setelah gagal dalam uji bakat JYPE, Jeongyeon tidak hanya menyerah. Pada 1 Mac 2010, dia lulus uji bakat di JYPE dan SM Entertainment, tetapi akhirnya memutuskan untuk bergabung dengan JYPE.

  Dia telah muncul dalam video muzik GOT7, Girls Girls Girls dan Miss A, Only You .

  3. Momo

  Dua kali AhliMomo
  Nama asal Hirai Momo
  Tarikh lahir 9 November 1996
  Kewarganegaraan Jepun
  Kedudukan Main Penari, Vokalis, Rapper
  Zodiak Scorpio
  Tinggi 167 sm
  Berat 48 kg
  Kumpulan darah A

  Anggota TWICE ini dengan warna merah jambu kegemaran dilahirkan di Jepun. Nama Momo sendiri mempunyai arti Peach dalam bahasa Jepun.

  Momo adalah salah satu rancangan realiti kandunganstan Enam belas tersingkir, tetapi JY Park melewati Momo jadi anggota TWICE untuk bakat menari .

  Bakat tarian ini bermula ketika dia berusia 3 tahun, mengikuti pelajaran tarian kerana ingin menjadi penari seperti abangnya.

  4. Di sana

  Dua kali AhliDi sana
  Nama asal Minatozaki Sana
  Tarikh lahir 29 Disember 1996
  Kewarganegaraan Jepun
  Kedudukan Vokalis
  Zodiak Capricorn
  Tinggi 168 sm
  Berat 48 kg
  Kumpulan darah B

  Sana adalah ahli kedua TWICE yang berasal dari Jepun. Lulus uji bakat JYPE pada 13 April 2012, bakat paling hebat daripadanya adalah kemampuan vokalnya.

  Satu-satunya anak dalam keluarganya mempunyai keperibadian yang optimis , tetapi sedikit ceroboh. Kepakaran lain Sana adalah menulis kaligrafi Jepun yang dia kuasai di sekolah rendah.

  Saya suka warna ungu, tetapi tidak suka pakaian ungu. Ada juga muncul dalam video muzik A milik GOT7 .

  5. Jihyo

  Dua kali AhliJihyo
  Nama asal Park Ji Hyo
  Tarikh lahir 1 Februari 1997
  Kewarganegaraan Korea Selatan
  Kedudukan Pemimpin, Vokalis Utama
  Zodiak Aquarius
  Tinggi 162 sm
  Berat 56 kg
  Kumpulan darah O.

  Mula-mula memiliki nama Park Jisoo , dia menukar namanya menjadi Park Jihyo sebelum penyertaannya dalam rancangan realiti Sixteen.

  Jihyo mempunyai dedikasi yang tinggi. Dia adalah ahli TWICE dengan masa latihan terpanjang , mencapai 10 tahun.

  Ahli ini yang dikenali sebagai Kang Daniel mempunyai peranan sebagai pemimpin dalam TWICE; yang ditentukan oleh pengundian tanpa nama, tidak ditentukan oleh Ketua Pegawai Eksekutif JY Park.

  Profil dan Biodata Anggota TWICE Lain ...

  6. Mina

  Dua kali AhliMina
  Nama asal Myoui Mina / Sharon
  Tarikh lahir 24 Mac 1997
  Kewarganegaraan Jepun-Amerika
  Kedudukan Main Penari, Vokalis
  Zodiak Aries
  Tinggi 163 sm
  Berat 46 kg
  Kumpulan darah A

  Dari ibu bapa Jepun yang asli, Mina dilahirkan di San Antonio, Texas . Setelah mengikuti uji bakat untuk JYPE di Jepun, dia terpilih untuk mengikuti latihan di Korea pada 2 Januari 2014.

  Berbeza dengan Jihyo, Mina adalah ahli TWICE dengan masa latihan terpendek . Anggota TWICE ini pada dasarnya adalah seseorang yang pendiam di khalayak ramai.

  Sejak Julai 2019, JYPE mengeluarkan kenyataan bahawa Mina tidak mengambil bahagian dalam aktiviti promosi kumpulan kerana masalah kesihatan .

  7. Dahyun

  Dua kali AhliDahyun
  Nama asal Kim Da Hyun
  Tarikh lahir 28 Mei 1998
  Kewarganegaraan Korea Selatan
  Kedudukan Lead Rapper, Vokalis
  Zodiak Gemini
  Tinggi 165 sm
  Berat 48.9 kg
  Kumpulan darah O.

  Setelah mempunyai bakat menari sejak kecil , Dahyun memasuki radar pencarian bakat JYPE; Selain JYPE, dia juga lulus uji bakat di SM dan YG Entertainment, tetapi pada akhirnya Dahyun memilih JYPE.

  Dahyun mempunyai nama panggilan tauhu atau tahu Jepun kerana warna kulitnya yang putih. Dahyun suka nombor 7 kerana dia dipilih sebagai ahli TWICE pada 7 Julai.

  Dia juga terkenal dengan kemahiran bermain piano , geng. Telah muncul dalam video muzik Stop Stop It GOT7 dan Rose Jang Wooyoung.

  8. Chaeyoung

  Dua kali AhliChaeyoung
  Nama asal Anak lelaki Chae Young
  Tarikh lahir 23 April 1998
  Kewarganegaraan Korea Selatan
  Kedudukan Lead Rapper, Vokalis
  Zodiak Taurus
  Tinggi 163 sm
  Berat 48 kg
  Kumpulan darah B

  Mempunyai nama yang serupa, Chaeyoung TWICE dan Chaeyoung (Rose) BLACKPINK dikenali rapat. Bersama Dahyun, Chaeyoung telah muncul dalam video muzik Stop Stop It GOT7 pada tahun 2014.

  Chaeyoung lulus uji bakat JYPE pada 6 Jun 2012; semasa dia lulus, dia dikira telah menjalani latihan selama 3 tahun.

  Dengan ketinggian 163 cm, dia adalah anggota TWICE dengan badan terpendek . Dia tidak suka makanan manis, lebih suka buah-buahan dan sayur-sayuran sejak tinggal bersama neneknya di masa kecilnya.

  9. Tzuyu

  Dua kali AhliTzuyu
  Nama asal Chou Tzu Yu / Sally
  Tarikh lahir 14 Jun 1999
  Kewarganegaraan Orang Taiwan
  Kedudukan Penari Utama, Vokalis, Visual, Makna
  Zodiak Gemini
  Tinggi 170 sm
  Berat 48 kg
  Kumpulan darah A

  Tzuyu adalah kandungan yang tersingkir di rancangan realiti Sixteen pada episod terakhir. Namun, atas keputusan JY Park dan pasukan, dia diluluskan dan secara rasmi menjadi anggota TWICE .

  Dia telah terlibat dalam kontroversi mengenai bendera Taiwan, di mana Tzuyu menyatakan sokongan untuk kemerdekaan Taiwan dari China.

  Akibat kontroversi ini, TWICE juga dilarang tampil kerana isu ini menyebabkan Tzuyu mengeluarkan video permintaan maaf dalam bahasa Cina.

  Itulah beberapa fakta dan perincian ahli TWICE yang mesti anda ketahui untuk yang baru bergabung SEKALI .

  Adakah terdapat fakta menarik lain mengenai ahli TWICE yang anda tahu? Kongsi di komen di bawah, ya.

  Baca juga artikel mengenai Korea atau artikel menarik lain dari Tidar Sentausa .

  Artikel Berkaitan