Cara Membuat Pelekat WA (WhatsApp) Menggunakan Foto Sendiri, Sangat Mudah!

Ingin membuat pelekat WA dengan foto anda sendiri tetapi tidak tahu caranya? Di sini, Jaka telah meringkaskan cara membuat pelekat WA terbaru pada tahun 2020, mudah untuk anda berlatih, geng!

Selain emoji Whatsapp, aplikasi sembang popular ini juga mempunyai ciri untuk menghantar pelekat WA antara satu sama lain dengan penampilan yang lebih menarik, geng.

Berbanding dengan emoji yang kelihatan kaku, pelekat WhatsApp ini malah anda boleh sesuaikan sendiri. Contohnya, dalam membuat pelekat WA dengan foto anda sendiri. Heheheā€¦

Baiklah, bagi anda yang ingin tahu tentang langkah-langkah berikut, Jaka telah meringkaskan dan mengkaji cara membuat pelekat WA anda sendiri di telefon Android yang boleh anda lakukan dengan mudah.

 • Inilah Cara Membuat Pelekat WA Anda Sendiri di Telefon Android, Mudah Tidak Perlu Masa yang Lama!
 • Video: Tidak Kalah Sejuk! Inilah Cara Membuat Pelekat WhatsApp Anda Sendiri
 • Perkara Yang Disiapkan Sebelum Membuat Pelekat WA Anda Sendiri

  Sebenarnya di Google Play Store, sudah ada banyak aplikasi pelekat WA yang comel dan hebat yang menyediakan pek pelekat WhatsApp yang boleh anda muat turun dan gunakan secara percuma.

  Tetapi bagi anda yang narsis, tentu saja membuat pelekat WA dengan foto anda sendiri akan menjadi sesuatu yang menarik. Terutama jika digunakan dengan rakan sekolah atau rakan sekerja dalam kumpulan WA, di sini!

  Sumber foto: engadget.com (Pelekat adalah salah satu ciri WhatsApp terkini yang telah mendapat respons positif dari pengguna.)

  Sebelum meneruskan cara membuat pelekat WA ini, anda perlu mengetahui perkara-perkara apa yang mesti anda sediakan sebelum mengikuti langkah-langkahnya, geng.

  Terdapat sekurang-kurangnya tiga perkara yang mesti anda lakukan agar pelekat WA anda mempunyai kualiti HD dan optimum untuk digunakan semasa berbual. Berikut adalah beberapa syarat!

  • Pastikan anda telah memuat turun aplikasi untuk membuat pelekat WA di Android, iaitu Pemadam Latar Belakang , PicsArt , dan Pelekat Peribadi untuk WhatsApp .
  • Siapkan sekurang-kurangnya tiga foto untuk digunakan sebagai pelekat untuk ditambahkan ke aplikasi WhatsApp.
  • Untuk membuat pelekat WA bersaiz besar, cubalah ukuran foto yang akan dibuat dalam kualiti HD (resolusi minimum 600 x 600 piksel) dengan ukuran tidak melebihi 1MB .

  Setelah ketiga syarat di atas dipenuhi, ini bermaksud bahawa anda sudah bersedia untuk mengikuti langkah-langkah untuk membuat pelekat WA di Android seperti berikut. Pemeriksaan ~

  Inilah Cara Membuat Pelekat WA Anda Sendiri di Telefon Android, Mudah Tidak Perlu Masa yang Lama!

  Seperti yang dinyatakan Jaka di atas, anda memerlukan tiga aplikasi untuk membuat pelekat WA pada telefon Android. Ini bermaksud bahawa ada tiga langkah penting yang mesti anda ikuti, geng.

  Sekiranya anda sudah mahir, Jaka percaya anda hanya memerlukan kurang dari 5 minit untuk membuat pelekat WA, geng. Oleh itu, perhatikan dengan teliti agar anda cepat mahir! Sedia?

  Langkah 1 - Muat turun Aplikasi Pemadam Latar Belakang

  • Muat turun terlebih dahulu aplikasi Background Eraser yang anda dapat melalui pautan di bawah.
  • Background Eraser sendiri berfungsi untuk menghapus latar foto dan menukar format JPG ke PNG yang diperlukan untuk pelekat WA.
  Aplikasi Foto & Pengimejan HandyCloset Inc. MUAT TURUN

  Langkah 2 - Pilih Foto yang anda mahu hapuskan latar belakangnya

  • Buka aplikasi Background Eraser yang sudah terpasang kemudian pilih foto dengan mengetuk butang Load a Photo pada penampilan awalnya.

  Langkah 3 - Pangkas Foto dan Mula Mengeluarkan Latar Belakang

  • Kali pertama, anda perlu memotong bahagian yang anda fikir perlu, geng. Kemudian anda hapus latar belakang dengan pelbagai alat yang disediakan dalam aplikasi.
  • Anda boleh menyesuaikan ukuran pemadam dengan gelangsar di bahagian bawah. Terdapat juga ciri Auto dan Magic untuk menghapus latar belakang secara automatik.
  • Untuk hasil yang lebih terperinci, anda juga boleh menggunakan ciri Zum untuk memperbesar.

  Langkah 4 - Simpan Foto PNG

  • Lakukan penghapusan dengan berhati-hati sehingga tidak ada bahagian penting yang terputus. Sekiranya anda pasti, anda hanya ketik butang Selesai di bahagian atas.
  • Selain itu, anda juga dapat memberikan kesan Halus sehingga tepi foto kelihatan halus. Kemudian simpan gambar dengan butang Simpan , geng.

  Langkah 5 - Muat turun Aplikasi PicsArt

  • Kemudian anda memuat turun aplikasi PicsArt yang anda dapat melalui pautan di bawah.
  • PicsArt sendiri adalah aplikasi penyuntingan foto yang berfungsi untuk menambahkan teks dan kesan lain sehingga penampilan pelekat WA buatan sendiri lebih menarik ketika digunakan untuk berbual.
  PicsArt MUAT TURUN Aplikasi Foto & Pengimejan

  Langkah 6 - Mula Menyunting Pelekat WA di PicsArt

  • Buka aplikasi PicsArt yang sudah terpasang dan di halaman utama anda mengetuk ikon "+" di tengah. Kemudian pilih foto PNG yang anda edit di Background Eraser.

  Langkah 7 - Tukar Ukuran Pelekat WA

  • Kerana hasil pemotongan mungkin membuat ukuran stiker WA anda berubah. Yang mesti anda buat ialah ketuk menu Alat> Ubah Saiz dan masukkan ukuran pelekat WA sebanyak 600 x 600 piksel , kumpulan.

  Langkah 8 - Tambah Catatan

  • Pelekat WA secara amnya menambah kata-kata lucu atau lucu untuk menjadikannya lebih menarik. Di sini anda hanya ketik menu Teks dan taip perkataan yang anda mahu gunakan.

  Langkah 9 - Edit Teks dan Tambah Kesan Pelekat WA

  • Edit tulisan anda dan tambahkan pelbagai kesan, seperti menukar fon, menambah sempadan, menambah bayangan, dan banyak lagi. Sekiranya anda kekal ketik , tekan ikon semak di bahagian atas.
  • Untuk mula menyimpan pelekat WA dari foto anda sendiri, yang harus anda lakukan ialah mengetuk ikon anak panah di bahagian atas aplikasi PicsArt.

  Langkah 10 - Simpan Pelekat WA dalam Memori Dalaman

  • Untuk menyimpan pelekat WA yang diedit di PicsArt, yang perlu anda lakukan ialah ketuk Simpan dan pilih pilihan Simpan foto pada peranti anda untuk meletakkannya dalam memori dalaman.

  Langkah 11 - Muat turun Aplikasi Pelekat Peribadi untuk WhatsApp

  • Aplikasi terakhir yang anda perlukan adalah Pelekat Peribadi untuk WhatsApp yang boleh anda muat turun melalui pautan di bawah.
  Aplikasi Stukalov's Social & Messaging DOWNLOAD

  Langkah 12 - Tambahkan Pelekat WA ke Aplikasi WhatsApp

  • Pastikan anda meletakkan semua pelekat WA yang ingin anda tambahkan dalam folder yang sama dalam memori dalaman. Jangan lupa juga menyediakan sekurang-kurangnya tiga pelekat WA , geng.
  • Buka aplikasi Pelekat Peribadi untuk WhatsApp dan secara automatik mengesan folder yang anda buat sebelumnya. Kemudian ketik butang Tambah dan secara automatik pelekat WA anda akan ditambahkan ke WhatsApp.
  • Voila! Setelah selesai, anda boleh menggunakannya dengan segera dan bersenang-senang dengan rakan anda dalam kumpulan WhatsApp.

  Video: Tidak Kalah Sejuk! Inilah Cara Membuat Pelekat WhatsApp Anda Sendiri

  Nah, itulah cara membuat pelekat WA anda sendiri di telefon bimbit Android yang boleh anda praktikkan segera untuk melatih kreativiti anda, geng.

  Selain membuat sendiri, anda juga boleh memuat turun pelekat WA lucu dan lucu yang anda pilih sendiri dan menambahkannya dengan aplikasi di atas.

  Jumpa di artikel Jaka seterusnya. Semoga berjaya dan semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai WhatsApp atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan