3 Cara Mudah untuk Mengoptimumkan Prestasi RAM di Windows

Pernahkah anda mengalami ketika RAM cukup besar, tetapi prestasi PC masih tidak laju? Mungkin petanda anda harus mengoptimumkan RAM PC anda. Bagaimana anda melakukannya? Di sini, Jaka memberitahu. Lihatlah!

Memori Akses Rawak atau lebih biasa disebut RAM yang mungkin anda ketahui sejak awal anda mengenali PC. RAM adalah memori utama yang digunakan untuk penyimpanan sementara semasa komputer dihidupkan. Fungsi peranti ini tidak lain tidak bukan adalah sokongan untuk pemproses melakukan semua proses pengkomputeran. Kelajuan dan kapasiti RAM mempunyai hubungan rapat dengan prestasi komputer .

Mungkin anda pernah mengalaminya sebelum ini ketika RAM cukup besar, tetapi prestasi peranti komputer masih tidak memuaskan . Sekiranya sesuatu seperti itu berlaku, mungkin anda perlu melakukan pengoptimuman pada RAM . Jaka telah melakukan beberapa langkah mudah yang ternyata dapat meningkatkan proses prestasi RAM pada peranti anda. Berikut adalah ulasan penuh.

BACA JUGA
  • Beli Telefon Pintar, Seberapa Besar RAM 'Ideal' untuk 2017?
  • 3 Cara Terbaik untuk Menjimatkan RAM pada Telefon Pintar Android
  • 4 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Mengganti atau Menambah RAM Laptop

3 Cara Mudah untuk Mengoptimumkan Prestasi RAM di Windows

1. Gunakan Pengurus Tugas

Sumber gambar: Foto: bisakomputer.com

Salah satu cara yang cukup mudah adalah menggunakan Pengurus Tugas yang ada pada sistem operasi pada komputer anda. Melalui Pengurus Tugas, anda dapat memantau semua aktiviti dan proses yang dijalankan pada peranti komputer.

Untuk mengakses Task Manager, setiap sistem operasi mempunyai kaedah yang berbeza . Sebagai contoh, untuk Windows, anda boleh mengakses Task Manager dengan mengklik kanan pada Start Taskbar dan memilih Task Manager. Kemudian anda akan mendapat tetingkap yang memaparkan keseluruhan proses. Matikan aplikasi yang tidak anda perlukan.

LIHAT ARTIKEL

2. Lumpuhkan Aplikasi Permulaan

Sumber gambar: Foto: simomot.com

Langkah ini adalah langkah Lanjutan setelah anda memantau semua proses yang sedang berjalan di komputer anda. Aplikasi permulaan adalah semua program yang akan berjalan secara automatik ketika komputer dihidupkan. Semakin banyak program yang dijalankan, tentunya prosesnya juga akan menjadi lebih sukar .

Untuk mengatasinya, lumpuhkan aplikasi Permulaan . Sekiranya anda pengguna Windows 8, anda boleh melakukan ini pada tab Startup di Task Manager, atau melalui MSCONFIG jika anda Windows 7. Cara memasukkan RUN melalui papan kekunci dengan mengetik Windows + R , maka window Run akan muncul. Kemudian, ketik msconfig di tetingkap Run. Seterusnya akan muncul tetingkap msconfig seperti di bawah. Hapus centang aplikasi yang anda rasa tidak perlu dijalankan secara automatik setelah komputer dihidupkan.

Sumber gambar: Foto: thewindowsclub

3. Permohonan Pihak Ketiga

Sumber foto: Foto: CloudLock

Pilihan aplikasi ini digunakan untuk mempercepat prestasi RAM. Walau bagaimanapun, aplikasi yang mesti anda gunakan juga sesuai dengan keperluan anda. Sebagai contoh, pada beberapa antivirus yang juga digunakan untuk tweak, tetapi anda memasang aplikasinya sekali lagi untuk melakukan penggalak. Pada masa ini untuk aplikasi pihak ketiga, Jaka menggunakan CCleaner pada Windows.

Nah, itulah cara untuk mengoptimumkan prestasi RAM pada Windows . Dengan melakukan kaedah ini, terbukti bahawa prestasi PC Jaka dapat menjadi lebih baik . Adakah anda pernah mencuba kaedah tersebut? Sila kongsi pengalaman anda untuk mencubanya di komen di bawah.

Artikel Berkaitan