7 Pelakon Terkenal yang Gagal Beraksi Dalam Filem Aksi, Bukankah Bakat?

Filem aksi tidak boleh diisi oleh pelakon. Pelakonnya yang sukar membuat beberapa pelakon terkenal gagal dan memalukan. Inilah senarai!

Sebagai pelakon, mereka diharuskan dapat menyesuaikan diri dalam semua adegan filem yang mereka mainkan, ingin menjadi komedi, misteri, dan aksi. Sekiranya mereka tidak pandai berimprovisasi dan menyesuaikan diri, mereka tidak akan menjual dan jarang dipanggil untuk membuat lakonan.

Walaupun begitu, pelakon juga manusia. Beberapa kali lakonan mereka gagal dan menimbulkan rasa malu yang teruk. Ini bukan sahaja berlaku kepada pelakon baru, malah pelakon terkenal juga merasakannya. Biasanya, mereka mengalami kegagalan ini dalam filem aksi.

Ini dapat difahami, kerana filem aksi adalah genre filem yang agak sukar dan memerlukan kemampuan menyesuaikan diri yang tinggi untuk para pelakon. Kali ini, Jaka akan menggambarkan 7 pelakon terkenal yang gagal teruk ketika berlakon dalam filem aksi . Inilah ulasannya!

 • Tyler Perry - Alex Cross (2012)
 • Pamela Anderson - Kawat Barb (1996)
 • Chris Klein - Stormbreaker (2006)
 • Sam Worthington - Pertembungan Titans (2010)
 • Taylor Lautner - Penculikan (2011)
 • Alicia Silverstone - Batman & Robin (1997)
 • Pelakon Terkenal yang Gagal Lakonan Dalam Filem Aksi

  Tercatat, barisan pelakon terkenal ini telah gagal dalam filem aksi yang dibintanginya. Sebilangan dari mereka malah berakhir pada akhir kariernya dalam bidang lakonan. Inilah senarai!

  1. Kristin Kreuk - Street Fighter: The Legend of Chun-Li (2009)

  Dilahirkan dan dibesarkan di Kanada, karier Kristin Kreuk berkembang pesat berkat siri televisyen yang dimainkannya, mulai dari Snow White: The Fairest of Them All (2001) hingga Beauty & the Beast (2011-2016).

  Nah, pada masa itu juga, dia mencuba nasib dalam bermain berturut-turut filem Hollywood. Sebilangannya cukup berjaya, seperti Partition (2007), tetapi ada juga yang gagal total, seperti dalam salah satu sekuel filem Street Fighter.

  Dalam filem itu, lakonannya nampaknya kurang mampu menunjukkan prestasi yang baik, sebaliknya cenderung biasa. Mungkin, ini juga dipengaruhi oleh kekurangan anggaran dalam proses produksi film, jadi film Street Fighter juga gagal di box office.

  2. Tyler Perry - Alex Cross (2012)

  Tyler Perry adalah pelakon serba boleh. Dia memainkan pelbagai jenis peranan. Bukan hanya itu, dia juga merupakan penerbit, pengarah, dan juga penulis skrip yang boleh dipercayai. Beberapa filem yang dimainkannya pada masa yang sama adalah filem yang dia kerjakan sendiri.

  Walaupun begitu, Tyler Perry telah gagal dalam beberapa filem. Salah satu yang paling teruk adalah Alex Cross (2012). Walaupun begitu, kegagalannya dalam filem ini bukan semata-mata kesalahannya, tetapi kerana tingkah laku pengarah yang tidak profesional yang tidak pandai menguruskan proses produksi filem.

  Filem itu sendiri dikritik hebat, malah penilaiannya juga jatuh. Dalam Rotten sendiri, filem ini hanya mendapat 11%, sementara di IMDb hanya mendapat 4.1 / 10. Sedih, geng!

  3. Pamela Anderson - Barb Wire (1996)

  Pamela Andreson adalah bintang televisyen terkenal pada zamannya. Populariti ini mengundang banyak penerbit filem untuk melambangkannya dalam dunia lakonan. Dia juga memainkan beberapa filem, tetapi yang gagal adalah filem Barb Wire.

  Dilancarkan pada tahun 1996, filem ini mengisahkan Pamela Anderson yang berperang melawan penjahat dan musuh di sekelilingnya. Tidak beruntung, plot dan lakonan pelakon, termasuk Pamela, menyerupai lebih banyak filem pornografi daripada filem aksi.

  Hasilnya, filem ini dikritik oleh banyak pihak. Tidak bergurau, filem ini hingga banjir anugerah dan pencalonan terburuk, terutamanya Golden Raspberry Awards. Sangat malu, geng!

  4. Chris Klein - Stormbreaker (2006)

  Chris Klein adalah pelakon Hollywood yang cukup berkira kerana lakonannya yang totaliti dan sangat bernyawa. Cuma, seperti yang dikatakan Jaka di atas, tidak semua pelakon hebat dapat tampil dengan optimum dalam pelbagai jenis genre filem. Itu juga berlaku pada Chris.

  Setelah berjaya bermain di beberapa filem, dia juga melakonkan watak Alex Rider, pengintip rahsia dalam filem Stormbreaker (2006). Malangnya, filem ini gagal dan hampir menghancurkan kariernya.

  Sebenarnya, lakonan Chris tidak begitu teruk di sini. Dia berjaya melakonkan watak Alex dengan totaliti. Cuma plot ceritanya pelik dan keseronokan membuatkan penonton begitu tidak selesa menonton filem ini sejak sekian lama.

  5. Sam Worthington - Pertembungan Titans (2010)

  Siapa yang tidak kenal dengan pelakon Hollywood yang satu ini? Mencapai kejayaan ketika bermain dalam filem Avatar (2009), dia juga berlakon dalam filem dengan genre lain.

  Walaupun begitu, populariti Sam Worthington semakin pudar dari masa ke masa. Ini mungkin disebabkan oleh kemahiran lakonannya yang semakin berkurang. Khususnya, ketika dia bermain di Clash of Titans.

  Bukan sahaja filemnya tidak begitu bagus, lakonan di sini cukup normal dan kurang tampil. Adakah itu yang menyebabkan namanya tenggelam?

  6. Taylor Lautner - Penculikan (2011)

  Siapa yang tidak kenal Taylor Lautner? Pelakon kacak dan seksi ini menjadi idola ketika memainkan peranan Jacob Black dalam francais Twilight Saga. Berkat filem ini, kerjayanya dalam bidang lakonan meningkat dengan pesat.

  Sayangnya, kerana watak Jacob yang kuat yang dimainkannya, Taylor tidak dapat menunjukkan prestasi yang optimum untuk bermain dalam filem lain. Salah satu dari mereka yang menjadi tumpuan banyak orang ketika itu adalah ketika dia bermain dalam filem Penculikan (2011).

  Dalam filem ini, Taylor gagal memainkan peranan yang diamanahkan. Sebenarnya, dia seperti pelakon ekstra pertama kali bermain filem. Ekornya, nama Taylor semakin tenggelam dan hampir tidak pernah memainkan filem lagi hingga kini.

  7. Alicia Silverstone - Batman & Robin (1997)

  Sebagai pelakon terkenal Hollywood, Alicia telah membintangi beberapa filem terkenal. Sesungguhnya, sebahagian besar filem yang dia lakonkan adalah filem genre komedi terbaik, contohnya Butter (2011) dan Valley Girl (2020).

  Alicia juga beberapa kali berlakon dalam filem aksi. Cuma filem Batman & Robin yang dibintanginya pada tahun 1997 hampir menghancurkan kariernya.

  Ya memang, filem itu sendiri juga sangat teruk, malah dinamakan filem Batman terburuk sepanjang masa. Lakonan Alicia sebagai Batgirl juga kelihatan pelik dan seram. Mungkin Alicia lebih sesuai dimainkan dalam filem komedi, deh!

  Itulah barisan pelakon terkenal yang gagal teruk ketika berlakon dalam filem aksi. Apa pendapat anda, geng?

  Jangan lupa untuk menulis pendapat anda di ruangan komen di bawah. Jumpa di artikel Jaka seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Diptya .

  Artikel Berkaitan