Cara Hidup Streaming Permainan di Facebook Menggunakan OBS | Mudah dan Percuma!

Adakah anda cuba menjadi permainan streaming langsung di Facebook?

Sekiranya demikian, anda memerlukan perisian pihak ketiga untuk disiarkan secara langsung. Salah satunya ialah Open Broadcaster Software atau OBS .

Menggunakan aplikasi OBS juga cukup mudah, geng, anda hanya mengikuti kaedah live streaming di Facebook menggunakan OBS dari Jaka, lihat ini!

Cara Hidup Permainan Streaming di Facebook Menggunakan OBS

Perisian Open Broadcaster atau OBS adalah salah satu perisian sokongan untuk penyiaran yang disambungkan terus ke Facebook Live.

OBS pertama kali dikeluarkan pada tahun 2012 dibuat oleh OBS Project, aplikasi ini menyokong Windows 7, macOS 10.11 dan Linux.

Aplikasi ini percuma untuk dimuat dan dapat digunakan dengan mudah, bahkan mempunyai fitur lengkap untuk semua keperluan live streaming. Anda boleh mendapatkannya secara percuma di bawah.

Projek Produktiviti Aplikasi OBS DOWNLOAD

Pastikan anda sudah mempunyai akaun sendiri atau halaman peminat di Facebook, melalui akaun tersebut anda akan berkongsi siaran langsung.

Anda juga boleh menjadi streaming permainan rasmi di Facebook, geng, Facebook memanggilnya Pencipta Permainan Facebook Rasmi.

Khusus untuk Facebook Gaming , anda mesti melakukan live stream melalui halaman peminat anda di Facebook. Ayo, pertimbangkan cara berikut.

Cara Menggunakan OBS untuk Live Streaming di Facebook

Menggunakan aplikasi OBS agak mudah berbanding dengan aplikasi siaran lain. OBS juga lebih mudah digunakan, jadi anda yang memiliki PC dengan spesifikasi yang kurang kuat masih dapat menggunakan aplikasi ini.

Pastikan anda membuka akaun Facebook atau halaman peminat Facebook anda di penyemak imbas PC, dan aplikasi OBS. Kemudian, ikuti panduan di bawah ini, geng, pastikan anda mengikuti setiap langkah:

Langkah 1 - Klik Video Langsung di Akaun Facebook anda atau Halaman Peminat Facebook anda

 • Buka Facebook anda di mana-mana penyemak imbas, pergi ke halaman profil peribadi anda atau halaman peminat. Kemudian, klik pada Video Langsung seperti gambar di bawah.

Langkah 2 - Masukkan Kekunci Aliran ke dalam OBS

 • Pilih Sambungkan di bahagian atas skrin, kemudian salin kod di lajur Kekunci Aliran
 • Buka aplikasi OBS anda, klik Tetapan di sudut kanan bawah menu.
 • Di halaman Tetapan, pilih lajur Aliran di sebelah kiri skrin. Kemudian, tampal kod ke lajur Kunci Aliran , pastikan lajur perkhidmatan diisi dengan Facebook Live . Setelah semuanya sesuai, pilih OK .
 • Kini OBS dan Facebook anda disambungkan, geng!

Langkah 3 - Masukkan Media Permainan untuk Dipaparkan

 • Sekarang anda harus mengisi media permainan yang akan dipaparkan. Di lajur Sumber , anda boleh menambahkan banyak media melalui simbol +

 • Pilih Game Capture untuk memunculkan jendela permainan Anda, dengan Mode 'Capture Specific Window' , lalu pilih permainan yang juga akan muncul di layar.

Langkah 4 - Masukkan Media Kamera Web

 • Klik simbol + di lajur Sumber

 • Klik pada Perisian Tangkap Video dan pilih alat Kamera Web yang anda gunakan di lajur 'Peranti'

Langkah 5 - Bersedia untuk Siaran Langsung

 • Sekiranya semuanya sudah siap dan lengkap, anda boleh mengklik Mula Penstriman di sudut kanan bawah skrin
 • Facebook anda akan secara automatik memaparkan apa yang ada di pratonton di skrin aplikasi OBS.

Langkah 6 - Isi Maklumat Streaming Langsung di Facebook

 • Akhirnya, isikan maklumat Siaran Langsung anda di medan Permainan Video untuk maklumat permainan yang akan anda mainkan, Tajuk untuk tajuk aliran langsung anda, dan sebagainya.

 • Untuk Permainan Facebook , pastikan anda melakukan Siaran Langsung di laman peminat permainan anda.

Langkah 7 - Mulakan Siaran Langsung

 • Klik Siaran Langsung untuk memulakan penstriman langsung anda. Selamat menonton, geng!

Menjadi Pencipta Permainan Facebook

Pencipta Permainan Facebook adalah nama panggilan untuk streamer di Facebook. Dengan bergabung bersama untuk menjadi Pencipta Permainan Facebook, anda boleh dibayar setiap bulan.

Sekarang, bagi anda yang serius ingin menjadi streamer profesional, jadikan peluang ini sebagai perniagaan yang menguntungkan.

Anda boleh mula mendaftar untuk menjadi Pencipta Permainan Facebook. Langkah-langkah pendaftarannya mudah, anda boleh mengikuti langkah-langkah mudah ini:

LIHAT ARTIKEL

Pastikan anda juga mengetahui syarat untuk streaming di Facebook Gaming, ya, jangan biarkan anda melanggar ketentuan yang ada dan gagal menjadi terkenal.

Begitulah cara live streaming di Facebook menggunakan OBS, cukup mudah, betul, bagaimana. Kini anda boleh melakukan streaming secara bebas dengan ciri maksimum!

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau pendapat mengenai cara menggunakan OBS, tuliskan di ruangan komen. Jumpa di artikel seterusnya, geng!

Baca juga artikel mengenai permainan streaming atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

Artikel Berkaitan