7 Punca WiFi Lambat & Cara Mengatasinya, Internet Segera Dengan lancar!

Bersenang-senang streaming filem tiba-tiba buffering? Mungkin ada masalah dengan WiFi, geng. Inilah sebab-sebab WiFi lambat dan bagaimana mengatasinya

Adakah anda mempunyai sambungan WiFi anda sendiri di rumah atau di rumah?

Sudah tentu, tidak sedikit orang yang mempunyai penghala WiFi mereka sendiri di rumah. Anda boleh mengakses internet dengan lebih mudah dari pelbagai peranti seperti telefon pintar atau tablet.

Walaupun begitu, tidak jarang kita merasakan bahawa sambungan WiFi lambat walaupun memeriksa isyarat penuh. Pasti anda keliru?

Melalui artikel ini, Jaka akan menerangkan kepada anda pelbagai perkara mengenai masalah WiFi yang lemah. Sambungan yang buruk boleh disebabkan oleh masalah konfigurasi penghala, gangguan tanpa wayar, atau masalah teknikal lain.

 • Muat turun Fail Besar
 • Kabel LAN Terputus
 • Meletakkan Penghala
 • Terlalu Banyak Pengguna
 • Perhatikan FUP (Dasar Penggunaan Adil)
 • Tukar ISP (Penyedia Perkhidmatan Internet)
 • Punca WiFi Lambat dan Cara Mengatasinya

  Sebelum anda mengikuti beberapa penyelesaian mengenai cara mengatasi WiFi perlahan, ini membantu anda mengetahui terlebih dahulu punca lambatnya WiFi pada telefon bimbit atau komputer riba / PC anda. Anda boleh menyesuaikan penyelesaian dengan sebab yang akan anda alami.

  Daripada anda tidak sabar, periksa saja, geng. Lihatlah!

  1. Sambungan Internet yang Bermasalah

  Penyebab pertama WiFi perlahan adalah masalah dengan sambungan internet. Sambungkan kabel PC / komputer riba anda ke penghala melalui kabel Ethernet.

  Untuk memeriksa kelajuan sambungan internet anda, anda boleh melayari laman SpeedTest.net . Sekiranya anda merasa salah, maka ada masalah dengan sambungan internet / WiFi anda.

  Sekiranya anda merasa tidak ada masalah dengan perkakasan, maka masalah itu boleh datang dari penyedia internet. Anda boleh meminta operator menetapkan semula penghala dan sambungan anda.

  Sekiranya anda menggunakan Indihome, anda boleh menghubungi pusat panggilan Indihome. Begitu juga dengan pengguna First Media dan penyedia perkhidmatan internet yang lain.

  2. Muat turun Fail Besar

  Penyebab WiFi lambat seterusnya adalah memuat turun dengan saiz yang besar. Sama ada anda tidak menyedari bahawa anda memuat turun atau pengguna lain sedang memuat turun.

  Semasa memuat turun, WiFi akan memberi tumpuan kepada lebar jalur untuk mempercepat muat turun anda. Terutama jika anda memuat turun permainan dengan ukuran besar.

  Sekiranya anda mempunyai keperluan internet yang mendesak, anda boleh menghentikan kemajuan muat turun anda dengan catatan bahawa anda menggunakan aplikasi muat turun seperti IDM.

  3. Putuskan kabel LAN

  Sebab ketiga untuk lambat WiFi adalah perkakasan, khususnya kabel LAN yang disambungkan ke router anda, geng. Mungkin, anda menyambungkan kabel yang salah atau patah.

  Terdapat banyak sebab mengapa kabel LAN boleh pecah. Bermula dari kualiti pembinaan kabel yang buruk, usia kabel tua, atau juga digigit tikus.

  Sekiranya anda boleh memasang dan mengganti kabel sendiri, anda boleh membeli kabel LAN baru sebagai pengganti dalam aplikasi eCommerce. Harganya cukup murah, sungguh.

  Kes lain jika anda tidak faham bagaimana memeriksa dan mengganti kabel LAN. Anda boleh menghubungi penyedia internet anda untuk menghantar juruteknik pulang.

  4. Meletakkan Penghala

  Gunakan kaedah ini jika anda telah memeriksa kelajuan WiFi anda melalui kabel Ethernet dan laman SpeedTest dan hasilnya normal tetapi WiFi anda masih terasa lambat.

  Seperti yang kita ketahui, penghala yang anda gunakan berfungsi untuk menghantar isyarat WiFi ke seluruh ruangan. Lokasi penempatan juga mempengaruhi kelajuan internet .

  Ada lokasi yang meletakkan router yang tidak disarankan, termasuk di dekat tingkap, di ruangan tertutup, dekat barang elektronik, dan lain-lain.

  Apabila penghala anda diletakkan berhampiran tingkap, isyarat WiFi anda akan dibahagikan di luar rumah sehingga tidak optimum. Bilik tertutup tidak digalakkan kerana isyarat akan dihalang oleh dinding.

  Penghala diletakkan berhampiran objek elektronik, maka isyarat WiFi juga akan terganggu, geng. Kerana objek elektronik memancarkan gelombang elektromagnetik yang akan mengganggu prestasi penghala dan isyarat WiFi.

  Untuk masalah ini, cara terbaik untuk menangani rangkaian WiFi yang perlahan pada telefon bimbit atau komputer riba / PC adalah dengan meletakkan penghala di tengah ruangan yang besar tanpa banyak skrin sehingga isyaratnya lebih mudah ditangkap.

  5. Terlalu Banyak Pengguna

  WiFi boleh digunakan oleh siapa saja yang memiliki akses dan berada dalam jangkauan penghala. Semakin banyak pengguna, tentu saja, mempengaruhi kelajuan WiFi anda.

  Oleh itu, anda boleh memasang / menukar kata laluan WiFi melalui penghala anda untuk menyekat akses kepada pengguna lain yang anda tidak mahukan.

  Selain menyekat pengguna, kata laluan juga berguna untuk melindungi maklumat peribadi anda. WiFi yang diretas boleh menyebabkan data peribadi anda digunakan oleh orang yang tidak bertanggungjawab.

  6. Perhatikan FUP (Dasar Penggunaan Adil)

  Salah satu penyebab WiFi lambat yang paling biasa yang jarang disedari oleh orang ramai ialah FUP atau Dasar Penggunaan Adil .

  FUP adalah dasar yang mengatur penggunaan internet secara tidak wajar. Kelajuan internet anda akan berkurang jika penggunaan internet anda telah melebihi had FUP.

  Banyak yang tertipu dengan pakej internet tanpa had, baik di internet rumah dan telefon bimbit. Banyak ISP secara diam-diam melaksanakan FUP pada pakej tanpa had.

  7. Ubah ISP (Penyedia Perkhidmatan Internet)

  WiFi perlahan pastinya menimbulkan emosi. Lebih teruk lagi jika WiFi perlahan anda tidak hanya berlaku sekali tetapi berkali-kali.

  Sekiranya anda sudah kesal dengan ISP atau Penyedia Perkhidmatan Internet yang perlahan, penyelesaian terakhir adalah dengan mengganti ISP anda, geng.

  Pada masa ini, syarikat ISP saling bertempur untuk mendapatkan pelanggan terbanyak. Banyak promosi pemasangan internet yang boleh anda ketahui di internet.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai sebab dan cara mengatasi WiFi lambat. Semoga artikel ini dapat menjawab persoalan anda mengenai mengapa WiFi lambat.

  Jumpa anda dalam artikel menarik yang lain, Jaka. Jangan lupa tinggalkan jejak komen di ruangan yang disediakan, ok!

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Padmanaba's Prameswara

  Artikel Berkaitan