Kaca Tempered Tidak Melindungi Telefon Bimbit Sepenuhnya, Masih Penting untuk Membeli Pelindung Skrin?

Seberapa pentingnya memasang pelindung skrin pada telefon bimbit? Di sini, Jaka memberikan penjelasan. Lihatlah!

Perkara pertama yang biasanya dilakukan oleh pengguna Android ketika mereka baru selesai membeli telefon pintar adalah membeli peralatan tambahan, salah satunya adalah pelindung skrin . Pelindung skrin dipercayai sebagai penyelesaian untuk melindungi skrin utama telefon pintar agar tidak mudah pecah atau tergores.

Bukan hanya itu, pelindung skrin juga dianggap dapat melindungi skrin telefon pintar dari habuk dan pasir dan partikel kecil lain yang boleh merosakkan skrin telefon pintar dan mengurangkan keindahan paparan telefon pintar yang baru anda beli. Namun, seberapa penting pelindung skrin? Berapa banyak pengaruh pelindung skrin pada perlindungan skrin telefon pintar anda? Nah, sebelum anda membeli pelindung skrin, anda harus merujuk kepada penjelasan Jaka.

BACA JUGA
  • 8 Cara Membuat Telefon Pintar Skrin Gores Jadi Baru
  • Perlu Menggunakan Anti Gores pada Telefon Pintar? Inilah jawapannya!
  • 10 Cara Menjaga Skrin Telefon Pintar Anda Untuk Sentiasa Terlihat Seperti Baru

Kaca Tempered Tidak Melindungi Telefon Bimbit Sepenuhnya, Masih Penting untuk Membeli Pelindung Skrin?

1. Adakah anda memerlukan Pelindung Skrin?

Sumber gambar: Foto: lifehacker.com

Sebelum membeli pelindung skrin, perkara pertama yang harus anda pertimbangkan ialah berapa banyak yang anda perlukan untuk membeli pelindung skrin? Sekadar peringatan, jika telefon pintar yang anda beli dilengkapi dengan skrin jenis Gorilla Glass atau Dragontrail , dari segi fizikal, ia dikelaskan sebagai sangat keras dan tahan terhadap calar. Tetapi itu tidak bermakna anda tidak memerlukan pelindung layar.

Sekiranya anda mempunyai lebih banyak wang, membeli pelindung skrin sebagai perlindungan tambahan adalah pilihan yang baik. Tetapi pastikan anda membeli pelindung skrin yang berkualiti , bukan yang murah.

2. Pelindung Skrin Plastik VS Tempered Glass

Dalam memilih pelindung skrin, anda akan sering melihat dua jenis pelindung skrin, iaitu pelindung skrin kaca plastik dan tempered . Pelindung skrin plastik biasanya boleh didapati di pelbagai kedai dengan harga murah dan pemasangannya hanya dilekatkan pada skrin telefon pintar anda.

Sudah tentu, kebanyakan orang akan berminat dengan jenis ini kerana faktor harga yang jauh lebih murah dan dianggap mempunyai faedah yang sama dengan jenis kaca tempered.

Nah, inilah kesalahan anda. Pelindung skrin plastik sama sekali berbeza dari segi kualiti dengan kaca temper. Pelindung skrin plastik jelas lebih nipis dan mudah melengkung di tepinya apabila terkena cahaya matahari, sementara kaca tempered lebih tebal dan mampu melindungi skrin telefon pintar anda dari risiko retak ketika telefon pintar jatuh.

3. Apa sebenarnya kaca terbaja?

Sumber gambar: Foto: alicdn.com

Pelindung skrin jenis kaca tempered adalah pelindung skrin telefon pintar yang terbuat dari kaca bertetulang. Proses pengukuhan kaca ini dilakukan dengan memanaskan gelas dan membentuknya seperti selembar kertas , kemudian disejukkan segera secepat mungkin sehingga menghasilkan kepingan kaca tipis yang sangat kuat.

Kelebihan kaca tempered itu sendiri adalah bahawa ia tidak akan berubah apabila terkena cahaya matahari dan ketumpatannya. Selain itu, kaca tempered juga jauh lebih mudah apabila dikeluarkan , sementara pelindung skrin jenis plastik biasanya akan meninggalkan tanda pada skrin ketika dilepaskan.

LIHAT ARTIKEL

4. Bolehkah Kaca Tempered Bend?

Apabila anda memegang lembaran kaca tempered yang anda beli, mungkin ada di antara anda akan berfikir bahawa kaca tempered ini akan bengkok ketika ditekan dengan kuat. Jawapannya tentu saja mungkin, tetapi tentu saja jika dibandingkan dengan bahan plastik, kaca tempered dapat menahan tekanan yang lebih besar dibandingkan dengan plastik.

Seperti dalam video berikut , beberapa orang menguji fleksibiliti kaca tempered dan memang untuk membuat kaca tempered ini dibengkokkan, tenaga tambahan diperlukan .

5. Apakah yang dimaksudkan dengan Kekerasan 9H pada Label Kaca Tempered?

Sumber gambar: Foto: laabai.lk

Apabila anda membeli kaca temper untuk digunakan pada telefon pintar anda, pastinya anda akan sering melihat Kekerasan 9H pada label pembungkusan kaca temper. Persoalannya, apakah tujuan menulis Kekerasan 9H?

Kekerasan 9H adalah ukuran ujian kekerasan Mohs . Artikel Kekerasan 9H ini merujuk kepada pensil 9H ( pensil terkuat dan terkuat) yang digunakan untuk menguji ketahanan kaca tempered dengan menggaru permukaan kaca tempered. Sekiranya kemudian kaca tempered yang diuji dengan pensil 9H tidak mengalami calar, maka kaca tempered akan dilabel 9H Hardness.

Selain Kekerasan 9H, terdapat juga tulisan Perlindungan Gred Ketenteraan yang akan membuat anda berfikir bahawa kaca tempered yang anda beli sangat keras, padahal sebenarnya ayat itu hanya bahasa pemasaran .

6. Kaca Tempered Tidak Melindungi Telefon Pintar Sepenuhnya

Sumber gambar:] Foto: cnet.com

Walaupun kaca tempered adalah pilihan yang sangat baik untuk melindungi skrin telefon pintar anda, kaca tempered sebenarnya tidak melindungi skrin telefon pintar sepenuhnya kerana pada dasarnya kaca tempered hanya meliputi bahagian atas skrin.

Sekiranya telefon pintar anda jatuh dengan sudut telefon pintar menyentuh tanah terlebih dahulu, kemungkinan skrin dan kaca temper yang anda gunakan akan segera pecah di sudut.

Itulah beberapa perkara yang harus anda ketahui sebelum membeli pelindung skrin . Semoga bermanfaat! Nasihat Jaka, pastikan anda membeli pelindung skrin yang terbuat dari kaca tempered . Walaupun lebih mahal, kaca tempered mempunyai kualiti yang jauh lebih baik daripada plastik dan tentu saja dapat melindungi telefon pintar anda dari perlanggaran dan retakan.

Artikel Berkaitan