Hanya berumur setahun! Berikut adalah 5 sebab mengapa Windows 7 dianggap lebih baik daripada Windows 10

Walaupun Windows 7 hanya tinggal setahun, masih banyak pengguna yang menggunakan sistem operasi ini. Berikut adalah beberapa sebab mengapa Windows 7 lebih baik daripada Windows 10.

Adakah anda pengguna setia sistem operasi Windows 7 yang terkenal, geng?

Windows 7 adalah salah satu sistem operasi yang paling popular walaupun sudah lama.

Menurut NetMarketShare , jumlah pengguna Windows 7 adalah lebih daripada satu perempat daripada keseluruhan pengguna sistem operasi desktop atau 36.43 peratus pada akhir April.

Sayangnya menurut berita yang beredar, tempoh sokongan Windows 7 akan segera berakhir pada Januari 2020 .

Lalu, apa yang menjadikan Windows 7 masih mendapat permintaan tinggi walaupun terdapat sistem operasi Windows 10 yang lebih baru? Berikut adalah penjelasan penuh.

 • Keserasian Perisian
 • Mudah untuk digunakan
 • Lebih ringan
 • Kemas kini
 • 5 Sebab Windows 7 Lebih Baik daripada Windows 10

  Walaupun Microsoft telah mengingatkan pengguna Windows 7 bahawa sistem operasi baru berusia satu tahun, tetapi masih banyak pengguna yang enggan beralih ke Windows 10.

  Jadi, apa yang membuatkan pengguna Windows 7 selesa dengan sistem operasi sekolah lama? Berikut adalah 5 sebab mengapa Windows 7 dianggap lebih baik daripada Windows 10 .

  1. Keselamatan dan privasi

  Keselamatan dan privasi adalah salah satu sebab mengapa pengguna Windows 7 mengeluh dan paling takut ketika mereka beralih ke Windows 10.

  Windows 10 dianggap terlalu ingin tahu mengenai perkara-perkara yang bersifat peribadi dari penggunanya melalui telemetri yang disertakan dalam sistem operasi.

  Ringkasnya, telemetri ini berfungsi untuk mengambil data dalam bentuk tabiat apa yang digunakan oleh penggunanya semasa menggunakan sistem operasi ini . Kemudian, kemudian data ini akan dihantar ke Microsoft.

  Walaupun ini dilakukan dengan tujuan untuk dapat membuat penambahbaikan pada produk Windows 10 itu sendiri, tetapi inilah sebab utama mengapa pengguna Windows 7 tidak mahu beralih.

  Mereka menganggap jika sistem operasi Windows 10 tidak lebih selamat daripada Windows 7.

  Sebenarnya, menurut syarikat keselamatan Webroot , rata-rata komputer dengan sistem operasi Windows 10 mempunyai fail malware yang lebih sedikit daripada Windows 7 pada tahun 2017.

  Sekiranya Windows 10 mempunyai 0.04 peratus fail malware, Windows 7 mempunyai 0.08 peratus.

  2. Keserasian Perisian

  Sebab seterusnya itulah sebab mengapa Windows 7 dianggap lebih baik daripada Windows 10 adalah masalah keserasian perisian .

  Windows 7 masih menawarkan keserasian yang jauh lebih baik jika dibandingkan dengan Windows 10.

  Ini dapat dirasakan semasa memasang perisian lama di Windows 10 yang kadang-kadang mempunyai masalah dan bahkan tidak dapat meneruskan proses pemasangan.

  Selain itu, alasan lain yang membuat pengguna Windows 7 enggan beralih ke Windows 10 adalah kerana mereka sangat bergantung pada perisian yang hanya tersedia di Windows 7 sahaja.

  Terdapat beberapa perisian utama Windows 7 yang sayangnya tidak terdapat di Windows 10, salah satunya adalah Windows Media Center .

  Tidak seperti perisian Windows Photo Viewer yang masih dapat anda nikmati di Windows 10 walaupun anda harus memasangnya terlebih dahulu, perisian windows media center benar-benar hancur dalam sistem operasi ini.

  Bagi orang yang sudah sangat bergantung pada perisian ini, tentu sangat sukar untuk beralih ke Windows 10, ya, geng.

  3. Mudah Digunakan

  Di antara anda yang mana yang merasa bingung pada awal peralihan untuk menggunakan sistem operasi Windows 7 ke Windows 10?

  Bukan hanya anda, geng, kerana ini juga sebab mengapa Windows 7 dianggap lebih baik dan banyak pengguna tidak mahu beralih ke Windows 10.

  Antaramuka Pengguna atau antara muka Windows 7 dianggap lebih mudah digunakan sehingga produktiviti mereka tetap lancar.

  Ramai pengguna Windows 7 malas jika terpaksa menyesuaikan diri terlebih dahulu ketika menggunakan Windows 10.

  4. Lebih ringan

  Pada dasarnya, sistem operasi Windows 7 dan Windows 10 mempunyai keperluan perkakasan yang sama.

  Tetapi, sebenarnya apabila anda cuba memasang Windows 10 pada komputer atau komputer riba yang spesifikasinya tepat pada jumlah minimum keperluan, ia akan mengalami ketinggalan.

  Jaka pernah merasakannya sebelumnya, geng. Walaupun komputer riba Jaka telah memenuhi syarat perkakasan minimum yang diperlukan untuk memasang Windows 10, kebenarannya adalah bahawa sistem operasi tidak berjalan dengan lancar.

  Ini berlaku kerana Windows 10 mempunyai banyak ciri tambahan yang tidak terdapat di Windows 7, jadi PC kita menggunakan lebih banyak RAM dan lebar jalur ketika menjalankannya.

  Seperti yang ditulis Jaka di titik 2, pemacu atau perisian yang tidak serasi dengan Windows 10 boleh menyebabkan ketinggalan.

  Salah satu sebab ini akhirnya menjadikan pengguna Windows 7 kembali ke sistem operasi kegemaran mereka.

  5. Kemas kini

  Sumber gambar: makeuseof

  Windows 10 mempunyai ciri kemas kini paksa yang memerlukan pengguna memaksa kemas kini.

  Walaupun ciri ini dapat anda lumpuhkan, tetapi dilaporkan pengguna masih tidak mendapat 100 peratus kawalan ke atas sistem operasi yang digunakannya.

  Penjelasannya, kerana Windows 10 tidak bebas dari serangan malware dan siri Windows terbaru ini memang dieksploitasi oleh banyak penggodam sehingga dapat disusupi oleh virus dan fail berbahaya lainnya.

  Sekiranya pengguna Windows 10 dapat menghentikan kemas kini sepenuhnya, mungkin berbahaya kerana PC anda akan mudah disusupi oleh malware, geng.

  Oleh itu pasukan Microsoft memungkinkan mereka terus melakukan beberapa kemas kini penting untuk keselamatan PC atau komputer riba anda.

  Ini juga salah satu sebab mengapa Windows 7 dianggap lebih baik daripada Windows 10, geng.

  Itulah beberapa sebab mengapa pengguna Windows 7 menganggap sistem operasi lebih baik daripada Windows 10, geng.

  Atas sebab itu, inilah yang membuat pengguna Windows 7 enggan beralih ke sistem operasi Windows 10.

  Baca juga artikel mengenai alat menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan