5 Aplikasi Firewall Terbaik Untuk Meningkatkan Keselamatan Komputer

Firewall adalah aplikasi yang sangat penting untuk menjaga keselamatan komputer. Banyak aplikasi Firewall tersebar di internet. Mana yang paling dipercayai? Lihat ulasan Jaka ini!

Firewall adalah aplikasi yang sangat penting yang ditugaskan untuk menjaga keselamatan komputer anda dari serangan luar. Firewall akan menghalang akses tanpa kebenaran dari komputer anda, terutamanya jika mengancam keselamatan data di komputer anda.

Sehingga kini, terdapat begitu banyak aplikasi Firewall yang tersebar di internet yang membuat banyak kita keliru. Aplikasi Firewall mana yang harus kita gunakan dan benar-benar melindungi peranti komputer yang kita gunakan, baik dari segi ciri dan penggunaannya?

BACA JUGA
  • Prestasi PC lebih pantas dengan Firewall
  • Inilah sebab mengapa Android anda harus menggunakan FIREWALL
  • Cara Melindungi Telefon Pintar Android dengan Firewall

5 Aplikasi Firewall Terbaik Untuk Meningkatkan Keselamatan Komputer

Nah, agar anda tidak keliru, kali ini Jaka akan membincangkan sejumlah cadangan untuk aplikasi Firewall yang boleh anda buat pilihan untuk meningkatkan keselamatan komputer anda. Awak buat apa? Jumpa!

1. Firewall Percuma Comodo

Sumber gambar: Foto: softonic.com

Comodo Free Firewall adalah salah satu Firewall kegemaran yang banyak digunakan oleh pengguna di seluruh dunia. Terutama mereka yang benar-benar memahami pentingnya menjaga keselamatan komputer.

Comodo Free Firewall dipilih kerana kemampuannya untuk menghilangkan serangan ARP , baik dalam bentuk spoofing dan keracunan. Sebagai tambahan, Comodo Firewall ini akan melindungi semua bentuk sambungan yang anda lakukan semasa dalam talian dan mengawasi sambungan yang masuk ke luar atau ke komputer anda dan sistem HIPS yang akan melindungi data penting pada komputer anda daripada diubah suai oleh program asing. yang dimasukkan ke dalam komputer anda.

2. Firewall Bebas ZonAlarm

Sumber gambar: Foto: pcmag.com

ZoneAlarm Free Firewall adalah salah satu Firewall terkenal yang sering dibandingkan dengan Comodo Free Firewall. Firewall Free ZoneAlarm dapat menyembunyikan alamat IP anda untuk mengelakkan penyerang sambil mencegah serangan yang masuk dan keluar.

Sebagai tambahan, ZoneAlarm Free Firewall mempunyai fitur pemantauan untuk memantau program dengan tingkah laku yang mencurigakan dan akan memberikan peringatan ketika anda mengakses laman web berbahaya dan peringatan ketika anda ingin memuat turun program yang dianggap berbahaya. Ditambah dengan ciri sandaran dalam talian, ZoneAlarm Free Firewall dapat menjadi salah satu pilihan utama anda.

3. Tinywall

Sumber gambar: Foto: softwarecrew.com

Sekiranya anda tidak begitu menyukai aplikasi Firewall bersaiz besar kerana dianggap terlalu banyak RAM, anda boleh mencuba Tinywall . Seperti namanya, aplikasi Tinywall ini hanya berukuran 1 MB tetapi menawarkan sejumlah ciri yang cukup bagus.

Bermula dari ciri-ciri yang membolehkan anda mengatur aplikasi apa pun yang dapat menggunakan rangkaian internet anda, menghadkan akses ke aplikasi hanya di rangkaian LAN , menyokong IPv6, menetapkan kata laluan, port dan daftar hitam domain dan tentunya secara aktif menyekat pelbagai jenis trojan dan virus.

LIHAT ARTIKEL

4. Anti-Netcut 3

Sumber gambar: Foto: itnews4u.com

Bagi anda yang sering tersambung ke WiFi awam seperti di sudut Id WiFi atau di hotspot lain, anda boleh menggunakan Anti-Netcut 3 sebagai Firewall untuk melindungi sambungan komputer anda.

Seperti yang kita ketahui, jaringan awam adalah jaringan yang diakses oleh banyak orang sehingga ada kemungkinan di dalam rangkaian awam ada pihak jahat yang mempunyai niat buruk untuk melakukan ARP spoofing . Nah, Anti-Netcut 3 itu sendiri akan memastikan bahawa orang tersebut tidak akan dapat melakukan ARP spoofing atau memotong sambungan atau memanipulasi sambungan internet anda.

5. Peerblock

Sumber gambar: Foto: wikipedia.org

Peerblock adalah aplikasi Firewall yang dibuat khusus untuk melindungi pengguna yang sering mempunyai hubungan peer to peer seperti perkongsian fail melalui Torrent. Peerblock ini membolehkan anda mengawal komunikasi komputer anda ke komputer lain melalui internet, menyekat pelayan dan laman web yang diketahui berbahaya, dan membuat senarai laman web berbahaya anda sendiri. Secara lalai, anda juga dapat menggunakan Peerblock untuk menyekat iklan dan perisian intip .

Itulah 5 aplikasi Firewall terbaik untuk meningkatkan keselamatan komputer anda. Pilih mana yang anda fikirkan sesuai dengan keperluan anda. Pada pendapat peribadi Jaka, lebih baik jika anda memilih lebih dari satu aplikasi Firewall untuk membuat kombinasi yang lebih baik , misalnya menggabungkan ciri Firewall Percuma ZoneAlarm dan ciri spoofing anti-ARP Netcut 3. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Artikel Berkaitan