12 Kaedah Paling Berkesan untuk Menjimatkan Bateri Laptop pada Windows 7, 8 dan 10

Perlukan kaedah untuk menjadikan bateri laptop anda tahan lebih lama? Jaka mempunyai koleksi cara untuk menjimatkan bateri komputer riba yang paling berkesan yang boleh digunakan pada Windows 7, 8, dan 10.

Sekiranya pada masa lalu komputer riba cukup tebal, beratnya berat, dan prestasinya biasa-biasa saja. Kini, reka bentuk komputer riba lebih ramping, lebih nipis dan lebih ringan. mempermudah dibawa ke mana-mana.

Kemampuannya lebih dipercayai, mempunyai prestasi pantas untuk menyokong produktiviti anda. Walau bagaimanapun, kecanggihan spesifikasi mesti diimbangi dengan jangka hayat bateri yang baik .

Malangnya, hayat bateri komputer riba tidak dapat memenuhi keperluan pengguna. Oleh itu, di sini Jaka mengemukakan cara untuk menjimatkan bateri komputer riba, terutamanya Windows 10. Supaya bateri komputer riba anda tahan lama dan tahan lama.

 • Tukar 'Rancangan Kuasa'
 • Laraskan Kuasa dan Tidur
 • Kurangkan Kecerahan atau Aktifkan Kecerahan Adaptif
 • Melumpuhkan Jubin Langsung
 • Nyahpasang Aplikasi atau Tutupnya Jika Anda Tidak Perlu
 • Lumpuhkan Program Permulaan
 • Lumpuhkan Aplikasi dalam Aplikasi Latar Belakang
 • Pemproses Pendikit
 • Pastikan Volume Rendah dan Lumpuhkan Kemas kini Windows
 • Jaga Kebersihan Komputer dan Gunakannya di Tempat Yang Betul
 • Penentukuran Bateri Laptop
 • Cara Jimat Bateri Laptop

  1. Aktifkan Mod Penjimat Bateri

  Windows dilengkapi dengan beberapa mod kuasa, iaitu mod penjimat bateri dan mod biasa. Cara termudah untuk menjimatkan bateri komputer riba adalah dengan mengaktifkan mod penjimatan bateri .

  Fungsi ini secara automatik akan mengatur penggunaan kuasa pada komputer riba sehingga lebih cekap. Secara lalai, mod penjimat bateri akan aktif apabila bateri komputer riba anda tinggal 20%.

  Kini anda dapat meningkatkan peratusan ini jika anda sering bekerja di telefon bimbit dan perlu menjimatkan kuasa agar bateri komputer riba lebih lama.

  Untuk menetapkannya pergi ke Tetapan > Sistem > Baterai > Tetapan penjimat bateri > kemudian sesuaikan dengan peratusan yang anda inginkan.

  2. Tukar 'Power Plan'

  Selain mengaktifkan mod penjimat bateri, anda juga harus mengubah rancangan daya ke Power Saver agar komputer menjimatkan bateri. Cara klik kanan ikon bateri> Pilihan Daya > Tukar ke Penjimat Kuasa .

  Ini juga merupakan cara untuk menjimatkan bateri komputer riba Windows 10 dan versi lain yang boleh anda gunakan dengan mudah.

  Dengan cara itu, anda boleh menggunakan komputer riba tanpa mengecas selama mungkin. Sudah tentu, prestasi komputer riba akan menurun.

  Windows dilengkapi dengan beberapa rancangan kuasa secara lalai yang boleh anda ubah, bahkan anda boleh membuat yang baru dari awal.

  Untuk melakukan ini, cukup klik kanan ikon bateri di baki sistem> Pilihan kuasa > Ubah tetapan pelan dalam rancangan daya yang ingin anda ubah> Ubah tetapan daya lanjutan . Di sana anda boleh menetapkannya secara manual.

  3. Laraskan Daya dan Tidur

  Anda boleh menetapkan berapa lama skrin mati secara automatik ketika komputer dalam keadaan lapang menggunakan bateri melalui Tetapan > Sistem > Kuasa & tidur .

  Ini penting agar kuasa bateri komputer riba tidak disia-siakan untuk menghidupkan skrin semasa anda tidak menggunakannya.

  Anda boleh menetapkan skrin mati secara automatik jika dalam 1 atau 2 minit komputer riba tidak digunakan.

  Cara menjimatkan bateri komputer riba Windows 10 cukup baik, dan juga boleh menjadikan skrin komputer riba anda tidak terlalu terbeban kerana selalu menyala.

  4. Kecerahan yang lebih rendah atau Aktifkan Kecerahan Adaptif

  Bukan rahsia lagi bahawa monitor LED adalah salah satu komponen komputer riba yang menggunakan tenaga bateri paling banyak.

  Sekiranya hanya untuk tujuan menaip atau untuk menyemak imbas, anda mesti mengurangkan kecerahan pada skrin anda.

  Di samping itu, Windows 10 dapat mengawal kecerahan skrin secara automatik dengan bantuan ciri terbina dalam. Fungsi ini akan meredupkan skrin ketika anda berada dalam kegelapan.

  Cara menjimatkan bateri komputer riba Lenovo, ASUS, dan lain-lain boleh diaktifkan menggunakan fungsi dalam Pilihan Kuasa .

  • Buka Pilihan Kuasa di Windows 10.
  • Klik Ubah tetapan rancangan , Jaka mengesyorkannya dalam mod penjimat kuasa.
  • Sekarang klik Tukar tetapan kuasa lanjutan .
  • Di bawah tab Tetapan Lanjutan , tatal ke bawah untuk mencari Paparan dan klik (+).
  • Kemudian aktifkan Adaptive Brightness dan klik Ok untuk menyimpan tetapan.

  Catatan: Ciri ini hanya akan berfungsi jika komputer riba anda mempunyai sensor cahaya sekitar yang terpasang.

  5. Melumpuhkan Jubin Hidup

  Ciri Live Tiles di Windows 10 membolehkan anda mendapatkan maklumat dalam masa nyata tanpa melakukan apa-apa.

  Walaupun kedengaran berguna dan kelihatan keren, tetapi mungkin tidak semua orang memerlukannya.

  Selain menggunakan kuota internet untuk memaparkan maklumat ini, baterinya juga habis. Menonaktifkan ciri ini juga merupakan kaedah yang berkesan untuk menjimatkan bateri komputer riba.

  Untuk mematikan Live Tiles, bagaimana mengklik Start Menu dengan menekan logo Windows di sudut kiri bawah. Kemudian klik kanan pada salah satu Tiles, kemudian pilih pilihan Turn live tile off .

  6. Nyahpasang Aplikasi atau Tutupnya Jika Anda Tidak Perlu

  Dalam kemas kini Windows 10, kadang-kadang Microsoft juga menguburkan sejumlah aplikasi baru. Anda harus kerap memeriksa, jika ada aplikasi baru yang tidak anda gunakan, lebih baik menghapusnya.

  Kerana beberapa aplikasi ini mungkin dihubungkan ke internet dan memaparkan maklumat terkini mengenai Tiles. Jadi, lebih baik nyahpasang aplikasi untuk menjimatkan bateri komputer riba.

  Di samping itu, beberapa perisian direka untuk memantau aktiviti dalam masa nyata pada komputer riba anda. Contohnya, aplikasi PC Suite menunggu peranti disambungkan.

  Anda tidak dapat menyingkirkan aplikasi ini, tetapi anda boleh menutupnya apabila tidak diperlukan.

  7. Lumpuhkan Program Permulaan

  Program permulaan mempunyai hak istimewa untuk memulakan aplikasi secara automatik apabila komputer riba anda dihidupkan. Mereka berjalan di latar belakang, menghabiskan sumber daya, dan tentu saja menggunakan tenaga bateri.

  Kadang-kadang aplikasi yang anda pasang secara automatik memasuki dirinya sebagai program permulaan, walaupun kadang-kadang tidak diperlukan.

  Sekiranya anda benar-benar tidak memerlukan program untuk berjalan secara automatik di latar belakang, anda harus mematikannya dari program permulaan.

  Caranya adalah dengan klik kanan Menu Start > Task Manager > Startup > dan nonaktifkan program yang tidak diperlukan.

  Ini berlaku sebagai cara untuk menjimatkan bateri Windows 7, 8, dan 10 kerana permulaan sistem adalah sama di ketiga-tiganya.

  8. Lumpuhkan Aplikasi dalam Aplikasi Latar Belakang

  Selain mematikan program permulaan, anda juga perlu mematikan sejumlah aplikasi Latar Belakang Aplikasi.

  Caranya adalah dengan membuka Tetapan > Privasi > Aplikasi Latar Belakang , kemudian matikan aplikasi latar yang tidak pernah anda gunakan.

  Perisian seperti Groove Music, Get Office, Weather, dan Xbox boleh dimatikan jika anda belum pernah menggunakannya. Ini perlu diperiksa secara berkala untuk sistem yang anda gunakan.

  Semakin banyak aplikasi latar belakang yang anda matikan, bateri komputer riba Windows anda akan lebih cekap.

  Ini adalah cara untuk menjimatkan bateri komputer riba Windows 8, 7, dan 10 yang boleh anda cuba dan bandingkan hasilnya.

  9. Pemproses Throttle

  Tidak setiap kali anda memerlukan potensi penuh pemproses komputer, anda juga dapat mengurangkan prestasi maksimum kapasiti pemproses.

  Dengan ini, anda dapat tambahan 30 minit lebih tahan lama. Bagaimana:

  • Buka Pilihan Kuasa di Windows 10.
  • Klik Ubah tetapan rancangan , Jaka mengesyorkannya dalam mod penjimat kuasa .
  • Sekarang klik Tukar tetapan kuasa lanjutan .
  • Di bawah tab Tetapan Lanjutan, tatal ke bawah untuk mencari pengurusan kuasa Pemproses dan klik (+).
  • Kemudian klik (+) pada keadaan pemproses Maksimum .
  • Klik pilihan Pada bateri dan kurangkan hingga 20%.
  • Klik Ok, untuk menyimpan tetapan.

  Sekarang apabila anda memilih mod penjimat kuasa, anda akan mengehadkan kuasa pemprosesan dan ini hanya berlaku apabila komputer riba menggunakan bateri.

  Untuk rekod, pengurangan kuasa pemprosesan CPU akan mempengaruhi prestasi komputer riba. Jadi, buka sahaja aplikasi ringan.

  10. Tetapkan Volume Tetap Rendah dan Lumpuhkan Kemas Kini Windows

  Segala usaha yang harus anda lakukan untuk menahan bateri komputer riba agar tahan lebih lama, salah satunya adalah untuk memastikan kelantangan rendah.

  Sekiranya perlu, anda juga harus mematikan Kemas kini Windows pada Windows 10. Selain membiarkan bateri komputer riba tahan lama, kuota anda juga dapat lebih efisien. Bagaimana:

  Perkara ini sering diabaikan oleh pengguna komputer riba, walaupun cara menjimatkan bateri komputer riba Acer, ASUS, atau jenama apa pun pada prinsipnya sama.

  Cara untuk menjadikan bateri komputer riba yang tahan lama ini kelihatan remeh, tetapi sebenarnya ia cukup berkesan dalam mengurangkan penggunaan bateri yang digunakan.

  11. Jaga Kebersihan Laptop dan Gunakan di Tempat Yang Betul

  Air dan habuk adalah musuh utama peranti elektronik, termasuk komputer riba. Pastikan anda menjaganya dengan baik dan menjaga kebersihan komputer riba.

  Walaupun dapat dibawa ke banyak tempat, nampaknya ada beberapa tempat yang tidak dapat kita gunakan untuk meletakkan laptop.

  Ini dapat menjadikan peredaran panas komputer riba tidak lancar, akhirnya akan merosakkan bahagian komputer termasuk bateri.

  Menggunakan komputer riba dengan betul dan sebaik mungkin juga merupakan cara untuk menjadikan bateri laptop tahan lebih lama.

  12. Kalibrasi Bateri Laptop

  Bagi anda pengguna komputer riba yang sudah cukup lama merasakan prestasi bateri komputer riba menurun.

  Sebab bateri komputer riba yang rosak sangat pelbagai , mungkin kita sebagai pengguna komputer riba tidak tahu menjaga bateri komputer riba yang baik dan betul.

  Anda perlu menentukur bateri komputer riba secara berkala untuk memastikan bateri komputer riba masih cukup baik untuk digunakan.

  Pemantauan berkala ini juga merupakan cara untuk menjadikan bateri laptop tahan lebih lama kerana selalu dipantau dengan baik.

  Itulah cara untuk menjimatkan bateri komputer riba, terutamanya yang menjalankan OS Windows 7, 8, dan 10 yang boleh anda praktikkan

  Perkara ini tentunya sangat berguna, jika anda berada di luar pejabat dan merancang untuk menggunakan komputer riba untuk masa yang lama tanpa mengecas.

  Sekiranya anda menganggap artikel ini berguna, jangan lupa untuk berkongsi dan tinggalkan tanda anda di ruangan komen di bawah.

  Baca juga artikel mengenai Laptop atau tulisan lain dari Lukman Azis .

  Artikel Berkaitan