5 Sebab dan Cara Mengatasi Pemberitahuan WA Muncul, Mudah dan Praktikal!

Sungguh menjengkelkan ketika saya bersenang-senang berbual di WhatsApp di gebetan tetapi notifikasi WA tidak muncul. Jangan risau, geng Lihat artikel Jaka berikut

WhatsApp adalah aplikasi chat / messenger dengan pengguna terbanyak ketika ini. Dengan modal internet, anda boleh bertukar-tukar mesej dengan sesiapa sahaja, di mana sahaja.

Hampir semua orang sudah menggunakan WhatsApp atau WA sebagai alat komunikasi. Ciri panggilan dan panggilan suara dan video dapat menggantikan peranan SMS dan telefon tradisional yang menggunakan denyutan.

Walaupun begitu, WA juga mempunyai masalah. Satu masalah yang sering terjadi ialah pemberitahuan WA tidak muncul sehingga mengganggu aktiviti sembang anda.

 • Pemberitahuan Mudah Alih Dimatikan
 • WhatsApp Tidak Berjalan di Latar Belakang
 • WhatsApp di Mudah Alih Disambungkan ke Web WhatsApp
 • Keutamaan Aplikasi yang Berubah
 • Sebab dan Cara Mengatasi Pemberitahuan WA Tidak Muncul

  Aplikasi Sosial & Pemesejan WhatsApp Inc. MUAT TURUN

  Terdapat banyak sebab mengapa WA anda tidak memberikan pemberitahuan ketika ada pesan masuk. Dari masalah sambungan internet hingga tetapan WhatsApp di telefon bimbit anda.

  Dalam artikel ini, Jaka akan memberitahu anda tentang 5 sebab paling umum mengapa pemberitahuan WA anda tidak muncul dan cara mengatasinya , geng.

  Daripada membuat perbincangan kecil, mari kita lihat, mari kita lihat artikel Jaka berikut!

  1. Mudah Alih Tidak Bersambung ke Internet

  Punca pertama adalah masalah yang paling biasa. Untuk dapat menggunakan WhatsApp sepenuhnya, telefon bimbit anda mesti mempunyai sambungan internet yang baik.

  Apabila tidak tersambung ke internet yang stabil, WhatsApp anda akan mengalami kesukaran untuk menerima dan mengirim mesej, serta menampilkan pemberitahuan.

  Cara termudah untuk memeriksa sambungan internet pada telefon pintar anda adalah dengan membuka laman web di penyemak imbas telefon pintar anda.

  Sekiranya laman web tidak dibuka, ini bermaksud ada yang tidak kena dengan sambungan internet anda. Anda boleh mencuba menyesuaikan tetapan internet anda atau mencari isyarat WiFi di sekitar anda.

  2. Pemberitahuan Mudah Alih Dimatikan

  Sebagai tambahan kepada perkara di atas, anda boleh mencuba memeriksa pemberitahuan di telefon bimbit anda terlebih dahulu. Ada kemungkinan, ciri pemberitahuan pada telefon bimbit anda memang dimatikan / diredam.

  Selain itu, telefon bimbit Android kini mempunyai fitur DND atau Jangan Ganggu yang menjadikan telefon bimbit anda mematikan pemberitahuan masuk.

  Ciri DND sangat berguna jika anda bermain permainan atau menonton video di telefon bimbit anda dan tidak ingin diganggu oleh pemberitahuan masuk.

  Fungsi ini terdapat di bar pemberitahuan ketika anda menggeser layar telefon pintar ke bawah. Ada kemungkinan anda menekan DND secara tidak sengaja sehingga notifikasi WA tidak masuk.

  Untuk memeriksa, anda boleh melakukan perkara berikut.

  • Leret ke bawah pada skrin utama telefon pintar anda sehingga bar pemberitahuan muncul.

  • Pastikan anda mematikan ciri DND pada bar pemberitahuan. Anda juga boleh menyahaktifkan mod senyap ketika anda berada di luar rumah.

  3. WhatsApp Tidak Berjalan di Latar Belakang

  Walaupun telefon bimbit anda dalam keadaan tidak aktif atau senyap, aplikasi di telefon bimbit anda tetap berfungsi di latar belakang.

  Walau bagaimanapun, aplikasi yang terus berjalan di latar belakang sering menjadikan bateri HP menjadi boros dan cepat habis. Ciri penjimat bateri kadangkala mematikan aplikasi.

  WhatsApp adalah aplikasi yang mesti terus berjalan di latar belakang . Ini kerana WhatsApp memerlukan isyarat untuk menerima dan menghantar mesej secara langsung.

  Anda boleh menetapkan aplikasi yang boleh berjalan di latar belakang. Mungkin telefon bimbit anda mematikan akses WA untuk menjimatkan bateri.

  Inilah cara anda boleh melakukannya.

  • Buka Tetapan kemudian pilih pilihan Kelola Aplikasi pada menu untuk menyesuaikan tetapan aplikasi.

  • Cari dan pilih aplikasi WhatsApp dalam senarai aplikasi yang ada di telefon bimbit anda.

  • Klik Pemberitahuan , kemudian aktifkan pilihan Tunjukkan Pemberitahuan untuk memaparkan pemberitahuan WA di telefon bimbit anda.
  • Kembali lagi pada menu selepas WA, kemudian pilih pilihan Kebenaran Lain . Pastikan Mula dalam latar belakang opsyen yang diperiksa supaya WhatsApp anda boleh terus bekerja walaupun anda tidak menggunakan telefon bimbit anda.

  4. WhatsApp di Mudah Alih yang Disambungkan ke Web WhatsApp

  Salah satu kelebihan WhatsApp yang paling biasa digunakan adalah kemampuannya untuk diselaraskan dengan PC atau komputer riba yang anda gunakan.

  Ciri Web WhatsApp ini sangat berguna bagi anda yang menggunakan PC / komputer riba. Anda tidak perlu memegang telefon bimbit anda untuk membaca atau membalas chat di WhatsApp.

  Semasa mengaktifkan perkhidmatan Web WhatsApp, pemberitahuan yang awalnya muncul di telefon bimbit anda akan berpindah ke desktop. Itu boleh menjadi sebab mengapa pemberitahuan WA tidak muncul di telefon bimbit anda.

  Untuk mengatasinya, anda perlu log keluar dari semua komputer yang anda gunakan untuk mengakses Web WhatsApp. Inilah tutorialnya.

  • Buka aplikasi WA dan pilih Menu (3 simbol berbentuk menegak) di sudut kanan atas untuk memunculkan. Kemudian, pilih Web WhatsApp untuk memasuki tetapan.

  • Anda dapat melihat mana-mana desktop yang telah mengakses Web WhatsApp anda. Kemudian, pilih Log keluar dari semua peranti .

  5. Pilihan Aplikasi Berubah

  Pemberitahuan WA tidak muncul bukan hanya masalah hubungan, geng. Anda juga perlu mempertimbangkan masalah menetapkan pilihan WA pada telefon bimbit anda.

  Semua aplikasi yang dipasang pada ponsel Android anda mempunyai pilihan yang berisi permintaan akses dan pengaturan khusus aplikasi.

  Sekiranya tetapan pilihan aplikasi anda tidak sesuai, aplikasi yang anda gunakan sebenarnya tidak berfungsi dengan normal.

  Salah satu cara untuk memperbaikinya adalah dengan mengembalikan pilihan ke tetapan lalai atau awal. Inilah cara anda mesti melakukannya.

  • Buka menu Tetapan di telefon bimbit anda, kemudian pilih pilihan Urus Aplikasi untuk menyesuaikan tetapan pilihan aplikasi yang anda mahukan.

  • Setelah memasuki halaman Urus Aplikasi, klik pada butang Menu dalam bentuk 3 titik menegak. Pilih Tetapkan semula pilihan aplikasi untuk memulihkan tetapan asal.

  Adakah cara Jaka berjaya, geng? Sekiranya tidak berjaya, anda boleh mencuba menghidupkan semula telefon atau memasang semula aplikasi WhatsApp anda.

  Jumpa di artikel Jaka seterusnya, geng!

  Baca juga artikel mengenai WhatsApp atau artikel menarik lain dari Prameswara Padmanaba

  Artikel Berkaitan