5 Filem Zombie Korea Paling Menarik dan Menarik!

Adakah anda mencari rujukan filem zombie Korea yang terbaik? Cuba tonton 5 filem zombie Korea terbaru yang kami sarankan di bawah!

Filem mengenai zombi memang boleh membuat kita tegang dan gementar dari awal hingga akhir filem ini. Kewujudan nuansa menyeramkan kerana penampilan zombie yang menakutkan, sangat mendebarkan kerana kegembiraan; selalu menjadikan penonton lebih ingin tahu.

Tahukah anda, filem zombie Korea tidak kurang hebatnya daripada filem drama romantis? Filem mengenai zombie yang dihasilkan oleh Korea tidak kurang hebatnya dengan filem zombie Hollywood.

Sekarang, jika anda sedang mencari rujukan filem zombie Korea yang terbaik, cubalah menonton cadangan filem mengenai zombi Korea terbaru dari Jaka!

 • Kerajaan (2019)
 • Sekolah Zombie (2014)
 • Mad Sad Bad (2014)
 • Zombie Jiran (2010)
 • Filem Zombie Korea Terbaik Yang Harus Anda Tonton

  Seperti menonton filem zombie secara umum, anda akan merasakan ketegangan ketika menonton pemeran bertahan di tengah-tengah pencerobohan zombie. Berikut adalah 5 filem bertema zombie Korea yang mesti anda tonton!

  1. Keretapi Ke Busan (2016)

  Filem zombie Korea ini dimulakan dengan Seok Woo (Gong Yoo) yang mengajak anaknya Soo An (Kim Su An) pergi ke Busan dengan kereta bawah tanah.

  Namun, tanpa disangka dalam perjalanan dia harus berjuang untuk bertahan setelah kebanyakan penumpang kereta api dijangkiti zombi. Keadaan menjadi lebih rumit apabila kereta api tidak dapat berhenti kerana seluruh negara dipenuhi dengan zombi.

  Train to Busan disebut-sebut sebagai filem zombie Korea terbaik kerana jalan cerita yang tidak biasa yang menjadikan filem ini mempunyai sisi yang berbeza dengan filem zombie yang lain.

  Menayangkan2016
  Pengarah Sang-ho Yeon
  Pelakon Gong Yoo, Jung Yu-mi, Ma Dong-seok, Choi Woo-sik
  Genre Aksi, Seram, Ngeri
  Penarafan 7.5 / 10 (IMDb)

  2. Kerajaan (2019)

  Tidak seperti Train to Busan yang ditayangkan di teater, Kingdom sebenarnya bukan filem layar lebar, tetapi merupakan siri yang ditayangkan di Netflix. Siri ini mengisahkan tentang zombie di Dinasti Joseon.

  Walaupun mengambil watak zombie sebagai musuh yang menakutkan penonton, siri ini juga membawa tema fantasi yang cukup unik. Ada banyak kerajaan kuno yang menghadapi banyak masalah unik dari keluarga kerajaan hingga perang besar.

  Filem zombie dari Korea ini mengisahkan tentang putera mahkota bernama Lee Chang yang dituduh melakukan pengkhianatan setelah raja sakit. Raja sendiri telah dijangkiti penyakit endemik yang mematikan dan berubah menjadi zombie semasa proses rawatan. Sehingga menjadi wabak.

  Wabah zombie yang muncul digunakan untuk tujuan politik oleh keluarga Cho , pengkhianat kerajaan. Sekiranya anda berminat dengan filem fiksyen sejarah yang dibungkus dalam drama seram mengenai zombi, filem Kingdom ini cukup menarik untuk diikuti.

  Menayangkan2016
  Pengarah Seong-hun Kim, Taman In-je
  Pelakon Ji-hoon Ju, Doona Bae, Kim Sungkyu, Hye-jun Kim, Suk-ho Jun
  Genre Aksi, Drama, Seram
  Penarafan 8.3 / 10 (IMDb)

  3. Sekolah Zombie (2014)

  Filem zombie Korea ini diilhamkan oleh peristiwa sebenar di Korea Selatan pada tahun 2010 mengenai virus ternakan. Bermula dari babi yang dijangkiti virus dan kemudian menggigit guru sekolah menjadi zombie. Kemudian, wabak zombie disebarkan ke seluruh sekolah.

  Walaupun kisah zombie hanyalah fiksyen, tetapi siapa sangka jika filem ini diambil dari kisah benar. Pada masa itu, ribuan haiwan ternakan dijangkiti wabak pelik. Kerana diangkat dari kisah nyata, filem zombie Korea, yang berjudul Zombie School , sangat tegang dan menarik untuk ditonton.

  Menayangkan2014
  Pengarah Kim Seok-Jung
  Pelakon Eun Seol Ha, Min Ji, Kyeong-ryong Kim
  Genre Seram, Ngeri
  Penarafan 5.1 / 10 (IMDb)

  4. Mad Sad Bad (2014)

  Filem zombie Korea ini mempunyai beberapa bahagian cerita yang berasingan. Filem ini mengandungi tiga bahagian cerita, iaitu Ghost , I Saw You , dan Picnic .

  Di bahagian Ghost, kisah ini berdasarkan kisah benar di mana pembunuhan seorang pelajar di Sinchon. Di bahagian I Saw You, kali ini ceritanya disusun di masa depan di mana zombie tinggal bersama manusia. Walau bagaimanapun, kedudukan zombie di sini adalah sebagai hamba.

  Semasa di bahagian terakhir, Berkelah, menceritakan kisah seorang gadis kecil bernama Soo Min yang tinggal bersama ibu dan abangnya yang autistik. Kesal, suatu hari dia pergi ke hutan seorang diri. Namun, ketika tiba di sana, dia berhadapan dengan perkara-perkara yang mengerikan.

  Seperti tajuknya, anda mesti menonton Mad Sad Bad kerana jalan cerita yang unik. Dijamin anda akan merasa tegang, tersentuh, dan kelakar semasa menonton filem ini.

  Menayangkan2014
  Pengarah Hong Young-geun, Jang Yun-jeong
  Pelakon Bae Ji-hun, Bae Yong-geun, Ha Eun-jung
  Genre Komedi, Seram
  Penarafan 6.0 / 10 (IMDb)

  5. Zombie Jiran (2010)

  The Neighbor Zombie menceritakan kisah wabak zombie yang disebabkan oleh virus. Bimbang bahawa wabah itu merebak, pemerintah akhirnya memutuskan untuk membunuh setiap orang yang terkena virus tersebut.

  Sekiranya dalam filem lain biasanya zombi akan dibiarkan bebas berkeliaran, tetapi berbeza dengan zombi dalam filem ini. Masyarakat yang terkena virus zombie mesti dimusnahkan oleh pemerintah. Lebih-lebih lagi jika zombi itu dipengaruhi oleh keluarganya sendiri. Sedih, bukan?

  Selain itu, nuansa komedi yang disajikan dalam filem ini juga memberikan suasana lucu dan kelakar di tengah ketegangan yang dihadapi zombie. Filem Neighbor Zombie adalah suatu keharusan untuk anda tonton kerana plotnya unik dan lucu.

  Menayangkan2010
  Pengarah Hong Young-geun, Jang Yun-jeong
  Pelakon Bae Ji-hun, Bae Yong-geun, Ha Eun-jung
  Genre Komedi, Seram
  Penarafan 5.0 / 10 (IMDb)

  Itulah lima filem zombie Korea terbaik dan terbaru yang mesti anda tonton. Filem mana yang pernah anda tonton? Filem zombie Korea di atas pasti akan membuat anda tegang dan gementar sepanjang filem ini.

  Dari lima filem di atas, adakah kegemaran anda? Tulis komen anda di ruangan komen, ya!

  Artikel Berkaitan