Cara Menukar ID Talian dengan Mudah Tanpa Menukar Nombor

Adakah anda mahu mengganti garis ID dengan nama yang baik? Saudara yang mudah, gunakan cara mengganti Talian ID ini dari Jaka. Dijamin anda boleh menghapus Talian ID tanpa menukar nombor.

Sebagai salah satu aplikasi sembang yang paling popular, Line memang menyediakan lebih daripada sekadar ciri-ciri sembang yang membuat pengguna merasa seperti di rumah.

Bercakap mengenai Talian, Jaka akan memberikan petua mengenai aplikasi tersebut.

Kadang-kadang kita tidak berpuas hati dengan ID yang biasa kita buat, kerana itu banyak pengguna Line yang ingin mengganti ID dengan nama yang lebih baik.

Nah, kali ini Jaka akan memberitahu anda cara menukar Talian ID pada telefon pintar Android anda. Mari lihat artikelnya.

 • Cara Menukar ID Talian Tanpa Menukar Nombor Telefon bimbit
 • Cara Menukar ID Talian di Android

  Sama seperti aplikasi berbual atau rangkaian sosial secara umum, Line juga mengajak pengguna untuk memiliki ID khas untuk aplikasi tersebut.

  Tetapi tidak seperti aplikasi lain, ID pada aplikasi Line nampaknya tidak dapat diubah dengan mudah. Walaupun bagi sesetengah orang, mereka berpendapat ID Line mungkin tidak dapat diganti sejak pertama kali dibuat.

  Muat turun aplikasi Line terlebih dahulu jika anda tidak mempunyai:

  DOWNLOAD Aplikasi Naver Sosial & Pemesejan

  Aplikasi Line sebenarnya tidak menyediakan ciri untuk menukar ID Talian . Namun, ada alternatif yang membolehkan pengguna menukar ID Talian mereka.

  Jaka akan menyemak dua daripadanya supaya anda dapat menukar Talian ID tanpa perlu memasang semula aplikasi, atau menukar alias menggunakan nombor telefon bimbit lain.

  Cara Menukar ID Talian Tanpa Memasang Semula

  Ramai juga berpendapat bahawa untuk menukar ID di Talian, anda mesti memasang semula aplikasi pada peranti Android yang anda gunakan terlebih dahulu.

  Sebenarnya, tidak perlu selagi anda memberikan nombor baru yang aktif untuk Talian ID baru. Untuk melaksanakan cara menukar Talian ID tanpa perlu memasang semula, ikuti langkah-langkah di bawah:

  Langkah 1 - Log keluar akaun

  • Tidak perlu menyahpasang, anda boleh keluar dari aplikasi Talian. Tidak seperti cara log keluar aplikasi lain, anda perlu pergi ke menu tetapan pada telefon pintar anda. Pilih menu Aplikasi , kemudian pilih aplikasi Talian .

  Langkah 2 - Padamkan data

  • Pilih Penyimpanan , kemudian hapus data dalam aplikasi dengan mengklik CLEAR DATA dan CLEAR CACHE . Sekiranya demikian, anda boleh mengatakan bahawa anda telah log keluar.

  Langkah 3 - Masukkan aplikasi Line

  • Masukkan aplikasi Line, maka tampilan yang akan muncul adalah seperti gambar di bawah. Pilih Daftar untuk membuat akaun baru.

  Langkah 4 - Masukkan nombor telefon bimbit

  • Masukkan nombor telefon bimbit yang anda ada dan aktif, kemudian tunggu kod pengesahan yang akan dihantar oleh Line ke nombor tersebut. Sekiranya anda telah menerima, masukkan kod kemudian pilih Seterusnya .

  Langkah 5 - Masukkan nama

  • Masukkan nama yang ingin anda gunakan dalam aplikasi Line, kemudian pilih Register .

  Langkah 6 - Masukkan ID baru

  • Walaupun anda telah memasukkan nama anda, ID Baris baru anda belum ada. Klik profil anda, kemudian pilih bahagian ID. Masukkan ID baru yang anda mahukan, jika ada, teruskan dengan memilih Simpan .

  Cara Menukar ID Talian Tanpa Menukar Nombor Telefon bimbit

  Kaedah sebelumnya memerlukan anda menggunakan nombor telefon bimbit baru atau dengan kata lain, anda mesti menukar nombor telefon bimbit anda untuk mendapatkan ID Talian baru.

  Kali ini, anda boleh melakukannya dengan menggantikan ID Talian anda dengan nombor lama anda. Seperti apa? Ikuti langkah di bawah:

  Langkah 1 - Siapkan akaun Talian untuk menjadi mangsa

  • Pertama sekali, anda memerlukan akaun Talian lain yang akan menjadi 'mangsa' sehingga anda boleh mendapatkan ID Talian baru. Di samping itu, anda mesti memastikan bahawa akaun Talian asal yang anda gunakan sekarang disahkan dengan nombor telefon bimbit yang juga anda gunakan secara aktif.

  Langkah 2 - Log keluar aplikasi Talian

  • Sekali lagi, anda mesti log keluar dari aplikasi Line. Kaedah ini adalah sama seperti Jaka dijelaskan dalam kaedah pertama, iaitu dengan memotong data dalam menu tetapan aplikasi.

  Langkah 3 - Kosongkan data

  • Pastikan anda mengklik dua pilihan penting iaitu CLEAR DATA dan CLEAR CACHE .

  Langkah 4 - Talian Masuk

  • Buka aplikasi Talian, kemudian pilih Log masuk dan log masuk menggunakan akaun mangsa yang telah anda berikan sebelumnya.

  Langkah 5 - Masukkan nombor telefon bimbit

  • Anda kemudian akan diminta memasukkan nombor telefon bimbit anda. Masukkan nombor telefon bimbit yang juga anda gunakan dalam akaun Talian asal anda (yang mana anda ingin menukar ID).

  Langkah 6 - Tunggu sms pengesahan

  • Tunggu sehingga anda menerima SMS pengesahan, kemudian masukkan kod pengesahan sekali lagi.

  Langkah 7 - Logout Line akaun lagi

  • Setelah berjaya masuk, anda mesti log keluar semula dengan cara yang sama seperti sebelumnya (hapus data dan cache di menu tetapan aplikasi).

  Langkah 8 - Masuk semula kemudian tukar ID

  • Sekiranya ada, masukkan semula aplikasi Talian kemudian pilih log masuk. Kali ini masukkan akaun asal anda bahawa anda ingin menukar ID. Anda sekali lagi akan diminta memasukkan nombor telefon bimbit anda dan mengesahkan. Sekali lagi, gunakan nombor telefon bimbit yang sama. Setelah proses pengesahan selesai, anda boleh menukar ID Talian anda melalui menu profil.

  Penafian

  Untuk kaedah alias menukar Talian ID tanpa menukar nombor telefon bimbit di atas, peratusan kejayaan memang tidak 100%.

  Pelbagai faktor seperti sistem pengesahan dan keselamatan yang telah diperbaharui oleh aplikasi Talian atau kegagalan pendaftaran nombor telefon bimbit boleh menjadi faktor kegagalan kaedah di atas.

  Itulah dua kaedah alias bagaimana menukar ID Line pada Android tanpa perlu memasang semula atau menukar nombor telefon bimbit. Anda yang selama ini ingin menukar Talian ID tetapi tidak tahu caranya, kini dapat secara langsung melaksanakan kaedah di atas. Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai Android atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

  Artikel Berkaitan