20 Anime Komedi Romantik Terbaik Peringkat Tertinggi 2020, Duh Baper!

Suka anime komedi? Suka juga anime romantik? Mengapa tidak kedua-dua? Ini adalah komedi romantik anime terbaik dengan penarafan tertinggi! (Kemas kini 2020)

Ah, siapa yang tidak suka kisah romantis dengan cinta yang membuat baper? Siapa juga yang tidak menyukai komedi ringan yang mampu membuat perut kempis?

Gabungan ternyata sangat sesuai, geng! Genre romantik dan komedi ternyata tidak dapat disatukan dan disukai oleh banyak orang.

Oleh itu, kali ini Jaka ingin memberi anda cadangan untuk 20 versi komedi romantik anime terbaik di JalanTikus!

 • Kelab Tuan Rumah Ouran Koukou
 • Sakurasou no Pet na Kanojo
 • Clannad
 • Anime Komedi Romantik Lain. . .
 • 20 Anime Komedi Romantik Terbaik 2020

  Anime di bawah yang akan disarankan oleh Jaka dapat membuat kita ketawa di luar kisah cintanya, geng!

  Mungkin setelah menonton anime di bawah ini, anda akan lebih sering bergurau dengan pasangan anda (jika ada, anda tidak perlu cemburu!).

  Sekiranya anda mencari anime romantis terbaik, buka di sini! Tanpa lebih panjang, ini dia!

  1. Toradora

  Pertama, ada anime Toradora , geng! Walaupun mempunyai wajah yang garang, Ryuuji Takasu adalah seorang pelajar sekolah menengah yang baik hati dan mempunyai hobi membuat kerja rumah.

  Dia berada di kelas yang sama dengan wanita kecil, Taiga Aisaka . Walaupun kecil, Taiga terkenal dengan kekuatannya yang luar biasa yang baru saja digelar sebagai Palmtop Tiger .

  Kerana kejadian yang tidak disengajakan, mereka berdua bertemu dan menyedari kenyataan bahawa Ryuuji menyukai sahabat Taiga, dan sebaliknya. Mereka memutuskan untuk saling membantu.

  Perkara yang mereka rancangkan tidak berjalan lancar, dan mereka hanya terjebak dengan perasaan mereka sendiri.

  PerincianMaklumat
  Penarafan 8.38 (621,711)
  Bilangan Episod 25
  Tarikh Tayangan 2 Oktober 2008
  Studio JCStaff
  Genre Potongan Hidup, Komedi, Romantik, Sekolah

  2. Kelab Tuan Rumah Ouran Koukou

  Bagaimana rasanya dikelilingi oleh lelaki kacak? Perkara itu dirasakan oleh Haruhi Fujioka , seorang pelajar yang mendapat biasiswa di Ouran High School .

  Kerana memecahkan pasu lapan juta yen, dia terpaksa bergabung dengan Ouran Academy Host Club yang mengandungi enam lelaki kacak.

  Apa tugas mereka? Mereka ditugaskan untuk melayan pelanggan wanita dengan gula-gula dan teh. Haruhi juga harus menyamar sebagai lelaki untuk membayar hutang.

  Sekolah romantik anime ini benar-benar dapat membuat kita ketawa terbahak-bahak, geng!

  PerincianMaklumat
  Penarafan 8.32 (358.267)
  Bilangan Episod 26
  Tarikh Tayangan 5 April 2006
  Studio Tulang
  Genre Komedi, Harem, Romantik, Sekolah, Shoujo

  3. Sakurasou no Pet na Kanojo

  Sorata Kanda terpaksa keluar dari asrama kerana mengambil anak kucing yang ditinggalkan. Sebaliknya, dia mesti tinggal di Sakura Hall yang terkenal dengan eksentrik penghuninya.

  Pada mulanya, dia ingin segera keluar dari asrama dengan berusaha mencari seseorang yang akan mengadopsi kucingnya. Dia dibantu oleh rakan wanita baik bernama Nanami .

  Namun, semuanya berubah ketika pelajar perpindahan bernama Mashiro Shiina tinggal di Dewan Sakura. Bukan kerana kecantikannya, tetapi kerana Shiina tidak dapat mengurus dirinya sendiri!

  Dikelilingi oleh wanita cantik, adakah Sorata akan menambat hatinya pada salah satu dari mereka? Jangan lupa menonton komedi romantik anime ini, geng.

  PerincianMaklumat
  Penarafan 8.31 (353,545)
  Bilangan Episod 24
  Tarikh Tayangan 9 Oktober 2012
  Studio JCStaff
  Genre Komedi, Drama, Romantik, Sekolah, Potongan Hidup

  4. Clannad

  Seorang nakal bernama Tomoya Okazaki melangkah masuk ke sekolahnya. Dia merasakan hidupnya sama sekali tidak ada makna.

  Berhampiran pintu pagar sekolah, dia melewati seorang gadis yang tiba-tiba menjerit ANPAN , salah satu makanan popular di Jepun. Tomoya akhirnya mendapat tahu gadis bernama Nagisa Furukawa .

  Nampaknya, Nagisa melakukannya untuk memotivasi dia kerana tahun ini dia harus berulang sekolah kerana sakit. Sejak itu, Tomoya juga menyedari bahawa hidupnya lebih berwarna daripada yang dia bayangkan.

  Anime komedi romantis ini sememangnya terkenal kerana begitu romantik, geng! Walaupun begitu, masih ada jenaka yang dibuat oleh rakan-rakan Tomoya. Tetapi, jika anda menonton sekuelnya, Jaka menjamin anda akan menangis sekuat mungkin!

  PerincianMaklumat
  Penarafan 8.19 (455.191)
  Bilangan Episod 23
  Tarikh Tayangan 5 Oktober 2007
  Studio Animasi Kyoto
  Genre Komedi, Drama, Romantik, Sekolah, Potongan Hidup, Supernatural

  Anime Komedi Romantik Lain. . .

  5. Kaichou wa Pembantu-sama!

  Anime komedi romantis ini memfokuskan kepada Misaki Ayuzawa , presiden majlis pelajar dari sekolah menengah yang terkenal dengan banyak kenakalan yang membuat banyak wanita menghindari sekolah ini.

  Keteguhan dan keberanian yang dimiliki oleh Misaki menjadikan kenakalan itu semakin mengecil. Dia mempunyai visi yang jelas sebagai ketua, dia ingin mengubah imej sekolah ini menjadi lebih baik.

  Namun, Misaki mempunyai rahsia besar. Dia adalah pembantu rumah di kafe untuk menyara keluarganya, termasuk orang miskin.

  Rahsia ini ditemui oleh Takumi Usui , budak lelaki yang popular di sekolah. Dia juga berminat dengan Misaki dan menjadi pelanggan tetap kafe pembantu rumah.

  PerincianMaklumat
  Penarafan 8.19 (343,677)
  Bilangan Episod 26
  Tarikh Tayangan 2 April 2010
  Studio JCStaff
  Genre Komedi, Romantik, Sekolah, Shoujo

  6. Kompleks Indah

  Ketinggian sering menjadi perkara sensitif bagi kita. Perkara itu dirasakan oleh Koizumi Risa dan Ootani Atsushi , dua pelajar sekolah menengah yang terkenal sebagai pasangan komedi lucu.

  Koizumi yang perempuan adalah tinggi 172 cm, sementara Ootani yang lelaki hanya 156 cm. Ketinggian mereka menyukarkan mereka mencari pasangan.

  Mereka juga saling mencabar untuk mendapatkan kekasih terlebih dahulu. Perkara yang tidak dijangka berlaku kemudian, ketika salah seorang dari mereka benar-benar jatuh cinta dengan rakan pelawak!

  Anime komedi Roamance dijamin benar-benar membuat anda baper dan tersenyum sendiri berkat kisah lucu dan menyentuh hati.

  PerincianMaklumat
  Penarafan 8.16 (171.151)
  Bilangan Episod 24
  Tarikh Tayangan 7 April 2007
  Studio Animasi Toei
  Genre Komedi, Romantik, Shoujo

  7. Kamisama Hajimemashita

  Masalah nampaknya timbul bersama seorang pelajar sekolah menengah bernama Nanami Momozono . Bermula dari kehilangan ayah ketika mereka berhutang, membuatnya harus keluar dari rumahnya sendiri.

  Suatu hari dia menolong seorang lelaki yang diserang oleh anjing. Sebagai tanda terima kasih, dia menawarkan Nanami sebuah rumah.

  Tetapi rumah itu bukan hanya rumah apa pun, kerana ternyata bangunan itu adalah kuil kecil. Di kuil itu, dia bertemu dengan dua roh kuil dan seekor musang!

  Kisah cinta yang tidak biasa ini membawa dinamika tersendiri dalam kehidupan Nanami, membuatnya merasakan apa yang tidak pernah dirasakannya sebelumnya.

  PerincianMaklumat
  Penarafan 8.13 (153.361)
  Bilangan Episod 13
  Tarikh Tayangan 2 Oktober 2012
  Studio Hiburan TMS
  Genre Komedi, Syaitan, Gaib, Romantik, Fantasi, Shoujo

  8. Picit Shoujo Nozaki-kun

  Di antara siri anime dalam senarai ini, Jaka paling mengesyorkan yang ini, geng!

  Sekiranya anda cenderung ingin melihat komedi berbanding dengan adegan romantis, anime ini sangat sesuai untuk anda!

  Menceritakan kisah seorang gadis bernama Chiyo Sakura yang meluahkan perasaan gembira kepada Umetarou Nozaki . Kerana telmi, Nozaki sebenarnya memberikan tandatangannya.

  Nampaknya, Nozaki adalah shoujo mangaka dengan nama pena Sakiko Yumneno ! Kesalahpahaman ini menjadikan Sakura salah seorang pembantu Nozaki!

  PerincianMaklumat
  Penarafan 8.12 (254,296)
  Bilangan Episod 12
  Tarikh Tayangan 7 Julai 2014
  Studio Doga Kobo
  Genre Komedi, Romantik, Sekolah

  9. Yahari Ore no Seishun Love Comedy wa Machigatteiru.

  Hachiman Hikigaya adalah seorang pelajar sekolah menengah yang sangat tidak peduli dengan persekitarannya. Dia adalah jenis yang membuat dinding di sekelilingnya sehingga tidak ada orang yang dekat dengannya.

  Suatu hari, dia dihukum dengan menyertai Kelab Sukarelawan yang membantu pelajar mencapai tujuan mereka. Dia juga bertemu dengan seorang gadis sejuk yang cantik bernama Yukino Yukinoshita .

  Perbezaan cara penyelesaian yang digunakan oleh Hikigaya dan Yukino menjadikan mereka sering bertengkar. Kedua-duanya sering diganggu oleh Yui Yuigahama yang juga bergabung dengan kelab.

  Anime komedi romantis ini menawarkan perspektif segar untuk penonton, dan tidak henti-hentinya memaparkan adegan lucu dan romantis dalam setiap episod.

  PerincianMaklumat
  Penarafan 8:10 (344,971)
  Bilangan Episod 13
  Tarikh Tayangan 5 April 2013
  Studio Pangkalan Otak
  Genre Potongan Hidup, Komedi, Drama, Romantik, Sekolah

  10. Wotaku ni Koi wa Muzukashii

  Seterusnya, terdapat anime Wotaku ni Koi wa Muzukashii . Menceritakan kisah seorang wanita yang bertenaga bernama Narumi Momose yang akan menjalani hari pertamanya di pejabat baru.

  Dia pergi bekerja dengan tekad untuk menyembunyikan rahsia besarnya: Dia adalah otaku dan fujoshi. Naru bimbang bahawa dia akan dijauhi oleh rakan-rakannya sekiranya fakta itu didedahkan.

  Sayangnya, ternyata dia berada di pejabat yang sama dengan Hirotaka Nifuji , seorang teman masa kecil yang sama otaku. Rahsia Naru terbongkar!

  Ingin tahu bagaimana meneruskan kisah cinta kedua Otaku ini? Lihat sahaja anime ini, geng!

  PerincianMaklumat
  Penarafan 8.06 (103,312)
  Bilangan Episod 11
  Tarikh Tayangan 13 April 2018
  Studio Gambar A-1
  Genre Komedi [, Romantik, Sepotong Kehidupan

  11. Kaguya-sama wa Kokurasetai: Tensai-tachi no Renai Zunousen (Kaguya-sama: Cinta itu Perang)

  Ditayangkan pada awal 2019, anime Kaguya-sama wa Kokurasetai: Tensai-tachi no Renai Zunousen harus dimasukkan dalam senarai anime yang mesti anda tonton.

  Anime ini mengisahkan seorang presiden dan naib presiden sebuah sekolah elit bernama Kaguya Shinomiya dan Miyuki Shirogane .

  Mereka berdua adalah pelajar yang paling dihormati dan dianggap pasangan yang sempurna. Faktanya ialah, mereka berdua mempunyai perasaan yang tidak menyenangkan.

  Yang kelakarnya, mereka berdua cuba menafikan kenyataan itu dengan begitu keras kepala.

  Sebaliknya, mereka juga saling memprovokasi sehingga seseorang meluahkan perasaan mereka terlebih dahulu.

  PerincianMaklumat
  Penarafan 8.42 (213.456)
  Bilangan Episod 12 episod
  Tarikh Tayangan 12 Januari 2019
  Studio Gambar A-1
  Genre Komedi, Psikologi, Romantik, Sekolah, Seinen

  12. Bijih Monogatari !! (Kisah cinta saya !!)

  Takeo Gouda adalah seorang lelaki yang besar dan mempunyai wajah yang garang. Ramai yang menyebutnya seperti gorila.

  Ini menyukarkan mendapatkan teman wanita. Lebih-lebih lagi, dia mempunyai rakan yang sangat tampan bernama Makoto Sunakawa .

  Suatu hari di kereta, Gouda melihat seorang gadis yang diganggu oleh penjenayah seks.

  Kerana Gouda pada dasarnya adalah anak lelaki yang baik, dia segera menolong gadis itu dan menyerahkan penjenayah itu kepada pihak berkuasa.

  Siapa sangka, gadis bernama Rinko Yamato yang dibantunya langsung jatuh cinta padanya pada pandangan pertama. Adakah Gouda akhirnya mempunyai teman lelaki?

  PerincianMaklumat
  Penarafan 8.03 (172.354)
  Bilangan Episod Episod 24
  Tarikh Tayangan 9 April 2015
  Studio Rumah Pangsa
  Genre Komedi, Romantik, Sekolah, Shounen

  13. Kokoro Connect

  Seterusnya adalah anime Kokoro Connect yang mempunyai jalan yang sukar diteka. Kami akan melihat lima pelajar sekolah menengah membuat kelab budaya kerana mereka merasakan tidak ada kelab lain yang sesuai dengan mereka.

  Kelab ini terdiri daripada Taichi yang suka gusti, Iori yang ceria dan optimis, Himeko yang tenang dan matang, Yui , bekas atlet karate, dan Yoshifumi yang lucu.

  Pada suatu hari, Yui dan Yoshifumi mengalami kejadian yang pelik kerana tubuh mereka bertukar badan dalam waktu yang singkat.

  Tidak lama selepas itu, fenomena ini juga dialami oleh rakan mereka yang lain secara rawak. Hasilnya, mereka menemui banyak rahsia tersembunyi yang dapat merosakkan persahabatan mereka.

  PerincianMaklumat
  Penarafan 7.89 (254.934)
  Bilangan Episod Episod 13
  Tarikh Tayangan 8 Julai 2012
  Studio Pautan Perak.
  Genre Slice of Life, Comedy, Supernatural, Drama, Romance, Sekolah

  14. Kanak-kanak Tsurezure

  Adakah anda ingin menonton komedi-romantik anime yang diambil dari pelbagai sudut pandangan? Cuba tonton anime Tsurezure Children ini .

  Anime ini mengisahkan tentang beberapa kisah cinta setiap watak. Menariknya, mereka saling berkaitan antara satu sama lain.

  Setiap episod anime ini pendek dan berbeza. Maksudnya, anda boleh beralih ke episod seterusnya jika anda tidak menyukai episod. Itulah kekuatan utama anime ini.

  Kisah yang disajikan dalam Anime Comedy Romance juga bagus, anda pasti ingin tahu mengenai kesinambungan cerita ini.

  PerincianMaklumat
  Penarafan 7.80 (176,068)
  Bilangan Episod 12 episod
  Tarikh Tayangan 4 Julai 2017
  Studio Studio Gokumi
  Genre Komedi, Romantik, Shoujo

  15. Masa Emas

  Sekiranya anda bosan dengan set anime di sekolah kanak-kanak, cubalah menonton anime Golden Time ini . Watak di sini dikatakan baru memasuki kehidupan di kampus barunya.

  Watak utama anime ini, Tada Banri , mengalami amnesia akibat kemalangan. Oleh itu, dia tidak dapat mengingati masa lalunya sendiri.

  Dia memutuskan untuk memulakan kehidupan baru dengan belajar di Tokyo. Di sana, dia bertemu dengan seorang wanita cantik bernama Kaga Kouko .

  Siapa sangka, pertemuan itu sebenarnya akan mencetuskan kembali kenangan yang dimiliki oleh Banri.

  PerincianMaklumat
  Penarafan 7.85 (266.075)
  Bilangan Episod Episod 24
  Tarikh Tayangan 4 Oktober 2013
  Studio JCStaff
  Genre Komedi, Drama, Romantik

  16. Demo Chuunibyu Koi ga Shitai (Cinta, Chunibyo, & Khayalan Lain)

  Semasa anda di sekolah menengah, adakah anda pernah merasa seperti anda mempunyai kekuatan yang hebat? Sekiranya demikian, anda sama dengan watak dalam anime Chuunibyu demo Koi ga Shitai .

  Sindrom ini disebut Chunibyo atau sindrom kelas kelapan. Yuuta Togashi adalah salah seorang penderita dan berusaha melupakannya ketika dia memasuki sekolah menengah.

  Malangnya dia bertemu dengan seorang gadis bernama Rikka Takanashi yang masih percaya bahawa dia mempunyai kekuatan misteri. Lebih-lebih lagi, Rikka mengetahui masa lalu Yuuta.

  Perjalanan yang mereka lalui disertai dengan banyak adegan konyol yang membuat mereka saling jatuh cinta. Anime dari Kyoto Animation ini cukup popular!

  PerincianMaklumat
  Penarafan S1: 7.84 (401,347)


  S2: 7.59 (223.853)

  Bilangan Episod S1: 12 Episod


  S2: 12 Episod

  Tarikh Tayangan S1: 4 Oktober 2012


  S2: 9 Januari 2014

  Studio Animasi Kyoto
  Genre Potongan Hidup, Komedi, Drama, Romantik, Sekolah

  17. Nisekoi (Cinta Palsu)

  Ingin menonton anime komedi-romantik yang berbau harem tetapi bukan ecchi? Anda wajib menonton anime Nisekoi ini !

  Anda akan melihat watak utama, Raku Ichijou , dikelilingi oleh banyak wanita dalam hidupnya. Dijamin, akan menjadikan anda bujang!

  Dia yang merupakan anak pemimpin yakuza sebenarnya menaruh hati pada rakan sekelasnya, Kosaki Onodera .

  Suatu hari ketika dia pergi ke sekolah, dia bertemu dengan seorang wanita tsundere bernama Chitoge Kirisaki . Siapa sangka, sebenarnya Chitoge adalah anak bos massa!

  Untuk mengelakkan perang antara geng, Raku dan ayah Chitoge memutuskan untuk berpura-pura menjodohkan dua anaknya. Bolehkah mereka menghayatinya dan tidak menimbulkan rasa curiga?

  PerincianMaklumat
  Penarafan S1: 7.75 (358,559)


  S2: 7.47 (218,763)

  Bilangan Episod S1: 20 Episod


  S2: 12 Episod

  Tarikh Tayangan S1: 11 Januari 2014


  S2: 10 April 2015

  Studio Poros
  Genre Harem, Komedi, Romantik, Sekolah, Shounen

  18. Yamada-kun hingga 7-nin no Majo (Yamada-kun dan Seven Witches)

  Anime penyihir Yamada-kun hingga 7-nin no Majo, yang dirilis pada tahun 2015, mendapat sambutan yang cukup positif dari penonton.

  Selain genre komedi-romantik, anime ini juga mempunyai elemen supernatural yang menjadikannya lebih menyeronokkan untuk ditonton.

  Kita akan melihat seorang lelaki bernama Ryuu Yamada bertukar badan dengan seorang gadis bernama Urara Siraishi . Fenomena ini berlaku kerana mereka berdua mencium secara tidak sengaja.

  Melalui kejadian ini, Yamada juga mengetahui ada sihir pelik di sekolah mereka dan memutuskan untuk membongkar misteri itu.

  PerincianMaklumat
  Penarafan 7.77 (236,683)
  Bilangan Episod 12 episod
  Tarikh Tayangan 12 April 2015
  Studio LIDENFILM
  Genre Komedi, Harem, Misteri, Romantik, Sekolah, Shounen, Supernatural

  19. Ao Haru Ride (Blue Spring Ride)

  Seterusnya adalah anime Ao Haru Ride, yang unsur romantisnya cukup tebal. Kisah cinta kanak-kanak sekolah menengah digambarkan dengan manis di sini.

  Anime ini mengisahkan seorang gadis bernama Futaba Yoshioka yang mempunyai perasaan terhadap rakan lelakinya Mabuchi Kou di sekolah menengah.

  Kemudian, Kou tiba-tiba hilang dan Futaba tersasar. Ketika dia memasuki sekolah menengah, Futaba mengubah imej femininnya menjadi sedikit tomboy.

  Secara tidak sengaja, dia bertemu lagi dengan Kou yang telah berubah secara drastik. Futaba ingin tahu, apa yang membuat Kou menjadi seperti itu.

  PerincianMaklumat
  Penarafan 7.77 (230,561)
  Bilangan Episod 12 episod
  Tarikh Tayangan 8 Julai 2014
  Studio Pengeluaran IG
  Genre Komedi, Drama, Romantik, Sekolah, Shoujo, Slice of Life

  20. Baka untuk Menguji ke Shoukanjuu (Baka & Uji - Memanggil Binatang)

  Anime terakhir dalam senarai ini adalah Baka to Test to Shoukanjuu . Kisah anime ini berpusat di Fumizuki Academy yang menerapkan pembahagian kelas berdasarkan skor ujian ketika masuk.

  Kanak-kanak Kelas A akan mendapat banyak kemudahan mewah, mulai dari penyaman udara, komputer riba, sofa, dan sebagainya. Sebaliknya, kelas F hanya mendapat sisa.

  Ini menjadikan timbulnya persaingan antara kelas dengan menggunakan makhluk ghaib yang kuasanya mengikuti peringkat kelas yang dihuni.

  Keadaan ini menjadikan hubungan antara Akihisa Yoshii dan Minami Shimada yang sama-sama bersekolah di sini lebih rumit kerana mereka saling bersaing dan juga jatuh cinta.

  PerincianMaklumat
  Penarafan S1: 7.70 (249,638)


  S2: 7.85 (164.047)

  Bilangan Episod S1: 13 Episod


  S2: 13 Episod

  Tarikh Tayangan S1: 7 Januari 2010


  S2: 8 Julai 2011

  Studio Pautan Perak.
  Genre Komedi, Romantik, Sekolah, Super Power

  Jadi itu adalah kumpulan cadangan Jaka mengenai komedi romantik anime terbaik . Senarai di atas dijamin menjadikan perasaan anda sebati, antara ketawa dan baper.

  Genre komedi-romantik memang cukup popular, memandangkan jalan ceritanya cenderung ringan dan sangat berkaitan dengan kehidupan kita, kecuali pertukaran badan.

  Mana yang menjadi kegemaran anda? Atau belumkah Jaka menyebutnya? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai Anime atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan