3 Cara untuk Meretas Pemacu Keras yang Dikunci Kata Laluan

Adakah anda pernah mengunci cakera keras dengan kata laluan tetapi terlupa kata laluan? Sekiranya demikian, JalanTikus adalah kumpulan perisian untuk menggodam kandungan cakera keras yang terlupa kata laluan.

Kerana keselamatan adalah segalanya, bagi anda yang menyimpan banyak data di komputer atau telefon pintar mesti mesra dengan kata laluan. Tidak terkecuali untuk cakera keras anda yang berisi banyak dokumen, seperti foto, video atau dokumen lain.

Hanya saja, kadang-kadang kita lupa apa kata laluan cakera keras kita sehingga tidak dapat mengakses dan menggunakan data yang terkandung di dalamnya. Jangan risau, JalanTikus mempunyai cara untuk menggodam cakera keras yang dikunci kata laluan.

BACA JUGA
  • Cara Berkesan untuk Memperbaiki Hard Disk atau Sektor Buruk yang Rosak
  • 10 Petua Memilih Hard Disk Luaran yang Tidak Mudah Kerosakan
  • Cara Mudah Menambah RAM ke PC Menggunakan Pemacu Keras Dalaman

Perisian untuk Menggodam Kata Laluan Pemacu Keras

Sekiranya anda mempunyai cakera keras dengan enkripsi kata laluan, sukar untuk membukanya. Tidak ada cara khas untuk membuka kata laluan cakera keras yang terkunci. Kerana BIOS yang ada akan mengaktifkan dan meminta kata laluan secara automatik.

Tetapi, anda boleh cuba menggodam kata laluan cakera keras anda dengan mudah menggunakan perisian penggodaman cakera keras berikut:

1. Wizard Buka Kunci HDD

Anda boleh mengatakan HDD Unlock Wizard adalah perisian penggodaman cakera keras yang paling mudah digunakan. Cara perisian ini berfungsi adalah dengan menghapus semua kata laluan yang digunakan oleh cakera keras termasuk kata laluan induk. Muat turun HHD Unlock Wizard di sini .

Malangnya, perisian ini hanya dapat digunakan pada cakera keras IDE dan SATA . Perlu diingat, data dalam cakera keras yang diretas dengan HDD Unlock Wizard juga akan dihapus. Oleh itu, HDD Unlock Wizard adalah perisian yang sesuai untuk anda yang memerlukan lebih banyak cakera keras daripada data di dalamnya.

2. Victoria HDD

Tidak seperti HDD Unlock Wizard, perisian HDD Victoria tidak akan menghapus data yang terdapat di dalamnya. Perisian penggodaman cakera keras ini akan berfungsi dengan mengumpulkan semua maklumat yang tersimpan di dalamnya. Nanti anda dapat data termasuk kata laluan yang digunakan. Muat turun Victoria HDD di sini.

LIHAT ARTIKEL

3. CD Boot Ultimate

Setiap cakera keras dilengkapi dengan kata laluan utama sekiranya seseorang lupa kata laluan. Dengan kata laluan induk ini, diharapkan pengguna dapat membuka cakera keras dengan mudah tanpa harus kehilangan data di dalamnya. Muat turun CD Ultimate Bood di sini.

Adapun cara menggunakan Ultimate Boot CD untuk mereset password hardisk yaitu:


- Download Ultimate Boot CD lalu burn ke CD, dan jalankan software -nya dari CD tersebut.


- Selanjutnya ketik Unlock, dan balas dengan 1. Isikan master password-nya.


- Jika berhasil, ketikan DISPWD, dan balas 1. Ketikan kembali master password-nya, dan hardisk yang terkunci password pun akan terbuka.

Sekarang, dengan 3 perisian sebelumnya anda boleh menggodam cakera keras yang dikunci kata laluan dengan mudah. Anda tidak perlu lagi risau jika anda lupa kata laluan cakera keras yang anda gunakan. Ini juga berguna sekiranya anda menemui cakera keras di jalan yang anda tahu ... Hehe

Artikel Berkaitan