Perbezaan antara Perbankan Internet dan Perbankan Mudah Alih | Mana yang Lebih Selamat?

Selalunya dianggap sama, sebenarnya perbankan internet dan perbankan mudah alih adalah dua perkara yang berbeza, anda tahu. Ayuh, cari apa perbezaan antara keduanya dalam artikel penuh berikut!

Pernahkah anda ingin menyemak maklumat akaun anda atau membuat transaksi, tetapi benar-benar hebat untuk membuatnya ke ATM?

Seiring dengan perkembangan teknologi, sekarang anda dapat melakukan proses transaksi atau memeriksa baki tanpa harus mengunjungi mesin ATM terdekat, geng.

Itu berkat kehadiran ciri-ciri berguna seperti perbankan internet atau perbankan mudah alih yang dapat memenuhi keperluan perbankan anda dengan hanya modal Android atau iOS.

Tetapi anda tahu, sebenarnya, apa perbezaan antara perbankan internet dan perbankan mudah alih , geng? Ayuh, cari jawapannya dalam artikel penuh berikut.

 • perbankan internet
 • Kekuatan dan Kelemahan Perbankan Bergerak
  • Kelebihan Perbankan Mudah Alih
  • Kelemahan dalam Perbankan Mudah Alih
 • Kekuatan dan Kelemahan Perbankan Internet
  • Kelebihan Perbankan Internet
  • Kekurangan Perbankan Internet
 • Ciri Perkhidmatan Perbankan Mudah Alih
 • Ciri Perkhidmatan Perbankan Internet
 • Perbezaan antara Perbankan Mudah Alih dan Internet

  Kedua-duanya dijalankan melalui bantuan telefon pintar dan bergantung pada sambungan internet, perbankan mudah alih dan perbankan internet sering dianggap sama oleh banyak orang.

  Sebenarnya, sebenarnya dua ciri perkhidmatan perbankan sangat berbeza, anda tahu, geng.

  Nah, bagi anda yang ingin tahu perbezaan antara kedua-duanya, berikut adalah penjelasan lengkap mengenai dua ciri perkhidmatan perbankan.

  Perbankan Mudah Alih

  Bukan hanya memerlukan telefon bimbit dan internet, perbankan mudah alih juga memerlukan bantuan aplikasi pihak ketiga untuk memproses transaksi atau memeriksa maklumat akaun, geng.

  Namun, untuk dapat menggunakan aplikasi perbankan mudah alih pada telefon pintar, anda harus terlebih dahulu mendaftar untuk m-banking menggunakan nombor kad SIM yang digunakan.

  Selain kuota internet, masih ada beberapa bank yang mengenakan yuran kredit (untuk Pemberitahuan SMS) kepada pelanggan mereka ketika melakukan transaksi menggunakan perkhidmatan perbankan bergerak, geng.

  perbankan internet

  Sekiranya dalam perbankan mudah alih anda harus memuat turun aplikasi pihak ketiga terlebih dahulu untuk dapat mulai melakukan transaksi, itu tidak berlaku untuk perbankan internet, anda tahu.

  Seperti namanya, perbankan internet hanya memerlukan sambungan internet yang lancar untuk melakukan transaksi perbankan tanpa memerlukan aplikasi pihak ketiga atau bayaran kredit, geng.

  Di samping itu, jika perkhidmatan perbankan mudah alih hanya dapat diakses melalui telefon bimbit, di perbankan internet Anda dapat menggunakan berbagai jenis alat seperti komputer riba, tablet, atau telefon bimbit sehingga akan memudahkan pengguna.

  Perbezaan seterusnya ialah perbankan internet memerlukan alat token yang berfungsi untuk mengesahkan transaksi perbankan seperti pemindahan, pembelian dan pembayaran.

  Kekuatan dan Kelemahan Perbankan Bergerak

  Di sebalik beberapa ciri yang ditawarkan dari perbankan mudah alih, tentu ada kelebihan dan kekurangan yang anda dapati dari perkhidmatan, geng.

  Berikut adalah kelebihan dan kekurangan ciri perkhidmatan perbankan bergerak.

  Kelebihan Perbankan Mudah Alih

  Terdapat beberapa kelebihan yang ditawarkan semasa anda melakukan transaksi perbankan menggunakan mobile banking, geng.

  Beberapa kelebihan seperti yang akan dijelaskan oleh Jaka di bawah.

  1. Lebih Praktikal

  Kelebihan pertama yang dapat anda rasakan ketika menggunakan perbankan mudah alih adalah kepraktisan yang ditawarkan, geng.

  Anda lihat, untuk melakukan transaksi, anda hanya perlu membuka aplikasi perbankan mudah alih di telefon bimbit anda dan semua ciri tersedia sepenuhnya di dalamnya.

  2. Tidak Perlu Membeli Token

  Sekiranya di perbankan internet anda perlu membeli alat tambahan dalam bentuk token untuk mengesahkan, maka dalam perbankan mudah alih yang tidak perlu, geng.

  Anda hanya memerlukan PIN untuk memasuki aplikasi dan dapat melakukan transaksi perbankan secara langsung.

  Kelemahan dalam Perbankan Mudah Alih

  Bukan sahaja kelebihan yang ditawarkan oleh ciri perkhidmatan perbankan bergerak, tetapi ada juga beberapa kekurangan yang akan dibincangkan Jaka berikutnya.

  1. Beberapa Bank Mengenakan Bayaran Kredit

  Tidak seperti perbankan internet yang hanya memerlukan sambungan internet, dalam perbankan mudah alih masih terdapat sebilangan bank yang mengenakan bayaran kredit untuk pemberitahuan SMS kepada pelanggan mereka.

  Ini tentunya akan menghalang proses transaksi anda terutamanya jika anda tergesa-gesa, geng.

  2. Rentan kepada Virus dan Penggodam

  Salah satu kelemahan perkhidmatan perbankan mudah alih yang juga paling berisiko bagi penggunanya ialah mereka rentan terhadap serangan penggodam dan virus, geng.

  Terdapat risiko bahawa sel anda dijangkiti virus dan sangat mungkin bagi penggodam untuk mencuri maklumat perbankan anda melalui aplikasi perbankan mudah alih.

  Oleh itu, anda mesti berhati-hati dan berjaga-jaga, geng. Sekiranya boleh, jangan gunakan rangkaian WiFi awam ketika mengakses perbankan mudah alih.

  Kekuatan dan Kelemahan Perbankan Internet

  Sama dengan perbankan mudah alih, perbankan internet juga mempunyai beberapa kelebihan dan kekurangan bagi penggunanya.

  Lihat lebih banyak lagi!

  Kelebihan Perbankan Internet

  Berikut adalah beberapa kelebihan perkhidmatan perbankan internet yang boleh anda nikmati, geng.

  1. Boleh diakses bila-bila masa dan di mana sahaja

  Salah satu kelebihan perbankan internet yang paling ketara ialah memberikan kemudahan kepada pengguna mengakses perbankan internet dari pelbagai jenis alat kapan saja dan di mana sahaja.

  Tetapi, sudah tentu anda mesti mempunyai rangkaian internet yang tersambung agar dapat memproses transaksi, geng.

  2. Tiada Bayaran Kredit

  Oleh kerana semuanya dilakukan dengan bergantung pada sambungan internet, penggunaan perkhidmatan perbankan internet akan bebas daripada caj kredit, tidak seperti perbankan SMS atau perbankan mudah alih.

  Oleh itu, walaupun anda tidak mempunyai kredit, selagi anda bersambung ke rangkaian internet, anda masih boleh melakukan perbankan internet.

  3. Sistem Perlindungan Berlapis

  Kelebihan perbankan internet seterusnya adalah sistem perlindungan geng yang berlapis-lapis.

  Itu kerana penggunaan token sebagai alat pengesahan ketika ingin melakukan pemindahan, pembayaran, pembelian, dan transaksi perbankan lain menggunakan perbankan internet.

  Kekurangan Perbankan Internet

  Selain kelebihannya, berikut adalah beberapa kelemahan perbankan internet.

  1. Rentan terhadap Pencurian Data

  Walaupun memiliki sistem perlindungan berlapis, tetapi perbankan internet juga memiliki kerentanan terhadap pencurian data oleh penggodam, geng.

  Pencurian data di perbankan internet biasanya dilakukan melalui teknik pancingan data yang sukar dikenali oleh orang biasa.

  Ciri Perkhidmatan Perbankan Mudah Alih

  Beberapa ciri yang umumnya ditawarkan oleh sejumlah perkhidmatan perbankan bergerak adalah seperti berikut:

  1. Pemindahan Dana

  Pemindahan dana dalam perkhidmatan perbankan bergerak membolehkan anda memindahkan dana antara akaun dan antara bank, geng.

  Walau bagaimanapun, untuk urus niaga antara bank anda akan dikenakan yuran pentadbiran dengan jumlah yang berbeza.

  2. Pembayaran

  Melalui perbankan mudah alih, anda juga boleh membuat pembayaran seperti air, elektrik, TV kabel, kad kredit, dan lain-lain.

  Ini memudahkan anda untuk tidak perlu lagi pergi ke pejabat cawangan yang berkenaan untuk membuat pembayaran bulanan.

  3. Periksa Baki dan Pergerakan

  Bagi anda yang ingin mengetahui baki akaun simpanan, dengan menggunakan perbankan mudah alih ini dapat dilakukan dengan mudah.

  Di samping itu, anda juga dapat memeriksa baki dan mutasi untuk pelbagai akaun seperti simpanan, deposit, kad kredit, dan lain-lain.

  Dengan ciri ini, anda dapat mengetahui perincian wang yang keluar dan masuk ke dalam akaun anda.

  4. Memeriksa Kadar Pertukaran Semasa dan Kadar Faedah

  Ciri lain yang ditawarkan oleh perkhidmatan perbankan mudah alih adalah bahawa ia membolehkan anda memeriksa kadar pertukaran asing dan maklumat kadar faedah terkini, kumpulan itu.

  Ciri Perkhidmatan Perbankan Internet

  Beberapa ciri yang umumnya ditawarkan oleh sejumlah perkhidmatan perbankan internet adalah seperti berikut:

  1. Pemindahan Dana

  Melalui perkhidmatan perbankan internet, anda dapat memindahkan dana antara akaun, antara bank domestik, dan mendaftar transfer berjadual.

  2. Pembayaran

  Untuk ciri perkhidmatan pembayaran, anda boleh membayar pelbagai bil seperti internet di rumah, TV kabel, kad kredit, ansuran, air, dan lain-lain.

  3. Maklumat Imbangan

  Perbankan internet juga mempunyai fitur yang memungkinkan anda memeriksa maklumat baki akaun seperti simpanan, akaun semasa atau deposit, serta memeriksa mutasi akaun dan transaksi kad kredit.

  4. Pembelian

  Bukan hanya pembayaran, anda juga boleh membeli beberapa produk digital seperti kredit atau saham, geng.

  Sekarang itulah perbezaan antara perbankan mudah alih dan perbankan internet, geng. Jadi, jangan anggap kedua ciri perkhidmatan itu sama lagi!

  Semoga maklumat berguna dari Jaka kali ini, geng!

  Baca juga artikel menarik lain mengenai Fintech dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan