4 Cara Memasang WiFi di Rumah Tanpa Kabel Telefon, Mudah & Murah!

Tidak dapat membayar yuran pemasangan hotspot WiFi yang mahal? Mari lihat petua cara memasang WiFi di rumah dengan kos rendah berikut!

Mempunyai rangkaian WiFi peribadi di rumah pasti menjadi keinginan semua orang, terutama pada zaman yang memerlukan sambungan internet seperti sekarang.

Mulai dari aktiviti hiburan seperti menonton filem streaming, walaupun semuanya memerlukan sokongan sambungan internet.

Sayangnya, keinginan untuk memiliki rangkaian WiFi peribadi sering kali tidak dapat dinikmati oleh semua orang kerana dibendung oleh kos pemasangan hotspot WiFi yang dianggap mahal.

Oleh itu, dalam artikel ini Jaka akan membincangkan petua mengenai cara memasang WiFi di rumah dengan geng kos rendah dan tanpa wayar . Ingin tahu?

 • Menggunakan Penghala USB
 • Gunakan Hotspot pada HP
 • Langgan WiFi IndiHome
 • Cara Memasang WiFi IndiHome
 • Petua Cara Memasang WiFi di Rumah dengan Kos Rendah

  Jika dibandingkan dengan sambungan data paket internet dari HP, perkhidmatan internet berasaskan WiFi menawarkan kelajuan yang lebih tinggi.

  Tetapi, jika harga yang ditawarkan terlalu mahal? Mencari jalan untuk memasang WiFi anda sendiri di rumah adalah penyelesaiannya.

  Terutama jika anda benar-benar tinggal di kawasan terpencil dan jauh dari jangkauan rangkaian telefon, memasang WiFi sendiri sudah paling tepat!

  Baiklah, bagi anda yang mencari cara untuk memasang WiFi di rumah dengan kos rendah dan tanpa kabel telefon, di sini Jaka mempunyai beberapa petua mengenai caranya.

  1. Menggunakan Modem WiFi

  Sumber foto: JakartaNotebook (Anda dapat menggunakan MiFi untuk memasang WiFi di rumah tanpa kabel telefon).

  Petua pertama bagi anda yang ingin memasang WiFi sendiri di rumah adalah dengan menggunakan modem WiFi, aka MiFi , geng.

  Pada masa ini terdapat banyak modem WiFi dengan harga yang berpatutan dan bahkan menawarkan sambungan rangkaian 4G.

  Selain itu, sejumlah produk MiFi juga menawarkan fitur yang memungkinkan anda menyambungkan beberapa alat sekaligus, seperti perkhidmatan WiFi di rumah secara umum.

  Cara memasang modem WiFi atau MiFi juga sangat mudah kerana anda tidak perlu mendaftar terlebih dahulu, seperti ketika anda ingin memasang WiFi Telkom atau yang lain.

  Anda hanya perlu membeli peranti MiFi dan kad SIM yang mempunyai kuota internet. Kemudian masukkan kad SIM ke dalam slot yang disediakan, kemudian hidupkan MiFi. Selesai!

  Nah, bagi anda yang keliru memikirkan cara memasang WiFi di kampung, menggunakan MiFi benar-benar boleh mencuba anda, geng.

  2. Menggunakan Penghala USB

  Sumber foto: T-Elek International (Gunakan penghala USB untuk memasang WiFi anda sendiri di rumah).

  Tidak jauh berbeza dengan MiFi, router USB juga pada dasarnya menawarkan fungsi yang sama iaitu memancarkan isyarat WiFi, geng.

  Namun, penggunaan penghala USB memerlukan peningkatan lain dalam bentuk modem USB yang bertindak sebagai sumber penyedia rangkaian internet.

  Berbanding dengan peranti MiFi biasa, penghala USB umumnya menawarkan kelajuan internet yang lebih cepat bergantung pada spesifikasi yang ditawarkan.

  Walaupun mungkin anggaran yang dikeluarkan untuk menggunakan penghala USB lebih besar daripada membeli MiFi, tetapi pastinya tidak semahal kos memasang hotspot WiFi dari penyedia perkhidmatan internet di rumah, geng.

  3. Menggunakan Hotspot pada HP

  Sekiranya ini betul-betul sesuai, geng, bagi anda yang mencari kaedah untuk memasang WiFi di rumah dengan kos rendah dan tanpa kabel telefon.

  Masalahnya, anda tidak perlu membeli peranti modem kerana hanya menggunakan fitur hotspot tethering yang tersedia di telefon pintar Android atau iOS anda.

  Nah, mengenai cara memasang WiFi menggunakan hotspot di telefon bimbit anda sendiri, anda dapat melihat langkah-langkah berikut.

  Langkah 1 - Buka 'Tetapan'

  • Pertama sekali, anda membuka aplikasi 'Tetapan' di telefon bimbit.

  Langkah 2 - Buka menu 'WiFi'

  • Setelah berada di halaman Tetapan, maka anda memilih menu 'Hotspot mudah alih' .

  Sumber gambar: JalanTikus (Beli pakej internet tanpa had dan gunakan penambatan hotspot untuk memasang WiFi di rumah tanpa sekatan kuota).

  Langkah 3 - Aktifkan hotspot penambatan

  • Akhirnya, anda mengaktifkan togol 'Portable hotspot' . Selesai! Kini anda boleh menggunakan hotspot HP anda sebagai WiFi di rumah.

  Selain mengikuti langkah-langkah di atas, Anda juga dapat mengaktifkan fitur penambatan hotspot dengan lebih mudah melalui tetingkap bar pemberitahuan seperti yang ditunjukkan di bawah, geng.

  4. Langgan WiFi IndiHome

  Sekiranya anda sudah mencuba tiga cara untuk memasang WiFi di atas dan menganggap kaedah itu kurang berkesan, maka jalan terakhir yang harus anda pilih adalah melanggan IndiHome WiFi , geng.

  Sekarang, supaya bil bulanan lebih murah, anda boleh memilih pakej IndiHome yang hanya menawarkan produk internet tanpa perkhidmatan UseeTV.

  Contohnya, pakej IndiHome Phoenix , di mana pakej ini menggabungkan internet dan telefon menjadi satu sehingga anda dapat menikmati dua kemudahan ini dengan hanya membayar satu pakej.

  Nah, bagi anda yang belum pernah melanggan IndiHome, anda boleh merujuk perbincangan mengenai cara memasang WiFi IndiHome di bawah.

  Cara Memasang WiFi IndiHome

  Anda tidak pernah melanggan internet IndiHome? Ingin tahu cara memasang WiFi IndiHome dalam talian dengan mudah?

  Di sini, anda hanya merujuk kepada langkah-langkah cara mendaftar IndiHome melalui laman web rasmi di bawah.

  Langkah 1 - Buka laman web rasmi IndiHome

  • Pertama, pertama anda membuka laman web rasmi IndiHome ( //www.indihome.co.id/registrasi-indihome ) dari aplikasi penyemak imbas di telefon bimbit atau komputer riba anda.

  Langkah 2 - Periksa ketersediaan di 'Alamat pemasangan'

  • Seterusnya, pada langkah 'Alamat pemasangan' anda memasukkan alamat rumah di mana IndiHome WiFi akan dipasang. Selepas itu, klik butang 'Cari' .

  Sumber gambar: JalanTikus (Gambar di atas adalah satu langkah untuk memasang WiFi IndiHome secara dalam talian melalui web).

  • Kemudian, masukkan butiran alamat yang lebih jelas kemudian klik butang 'Pilih alamat' .

  • Setelah itu, akan ada tetingkap pemberitahuan untuk mengesahkan alamatnya. Di sini anda mengklik butang 'Ya, teruskan' .

  Langkah 3 - Pilih pakej IndiHome

  • Langkah seterusnya, anda memilih pakej IndiHome mengikut keperluan. Kemudian, klik butang 'Teruskan' .

  Sumber foto: JalanTikus (harga pemasangan internet WiFi IndiHome hanya berbeza-beza bergantung pada pakej yang dipilih).

  • Kemudian, tetingkap pengesahan pembelian pakej akan muncul. Di sini anda mengklik butang 'Beli' .

  Langkah 4 - Masukkan data peribadi

  • Seterusnya, anda mengisi beberapa data peribadi yang diperlukan bermula dari e - mel, nama, nombor telefon bimbit , dll.

  • Ikuti semua proses dan berikan semua maklumat peribadi yang diminta sehingga selesai.

  Sekiranya, semua proses telah berjaya dilalui oleh anda, akhirnya anda hanya menunggu IndiHome menghubungi anda melalui telefon atau e-mel.

  Selepas itu, pasukan kejuruteraan akan datang ke rumah untuk memasang WiFi IndiHome, kumpulan itu.

  Itulah beberapa petua mengenai cara memasang WiFi di rumah dengan kos rendah dan tanpa kabel.

  Terdapat juga langkah-langkah bagaimana memasang IndiHome WiFi untuk anda yang mungkin lebih suka menghabiskan lebih banyak anggaran untuk mendapatkan sambungan internet yang lancar dan pantas.

  Semoga artikel dari Jaka ini bermanfaat dan membantu anda!

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan