Cara memulihkan akaun Whatsapp yang dipadam di Android, tanpa root!

Akaun WhatsApp anda telah dipadamkan secara tidak sengaja? Inilah cara memulihkan akaun WhatsApp yang dipadam di Android dengan mudah!

Dalam artikel sebelumnya, Jaka telah membincangkan tentang cara memulihkan fail WhatsApp yang dipadam. Lalu, bagaimana jika akaun WhatsApp kami dihapuskan? Masih boleh digunakan lagi?

Mungkin ini adalah soalan bagi semua orang yang mengalami masalah seperti ini. Maklum WhatsApp memang menjadi salah satu aplikasi penting untuk berkomunikasi antara satu sama lain.

Tetapi, anda tidak perlu risau kerana Jaka ada jalan keluar, geng! Kali ini Jaka akan membincangkan cara memulihkan akaun WhatsApp yang dipadam di semua telefon Android .

Ingin tahu? Ayuh, lihat pembasahan lengkap berikut!

 • Cara memulihkan akaun Whatsapp yang dipadamkan
  • Cara memulihkan akaun WhatsApp yang dipadamkan dengan Google Drive
  • Cara Memulihkan Akaun Whatsapp Yang Dihapus Secara Manual
 • Sebab Akaun WhatsApp Dihapus

  Sebelum kita menyelesaikan penyelesaiannya, Jaka akan terlebih dahulu membincangkan penyebabnya. Sebab mengapa akaun WhatsApp anda dipadam sendiri boleh berbeza mengikut kumpulan.

  Walau bagaimanapun, beberapa yang paling kerap dijumpai adalah seperti berikut:

  • Sengaja memadam akaun WA pada telefon bimbit lama kerana anda mahu menukar ke telefon bimbit baru.
  • Melakukan uninstall aplikasi Whatsapp di HP sehingga semua data hilang.

  Maka adakah kita masih dapat memulihkan data dari akaun WhatsApp lama kita?

  Sekiranya anda ingin tahu bagaimana melakukan ini, lebih baik lihat perbincangan mengenai cara memulihkan akaun WhatsApp anda yang dihapuskan secara lengkap di bawah.

  Cara memulihkan akaun Whatsapp yang dipadamkan

  Tidak seperti cara memulihkan aplikasi WhatsApp yang dipadamkan di Android di mana anda hanya perlu memuat turun aplikasi itu lagi, memulihkan akaun WA yang dipadamkan mungkin sedikit lebih rumit.

  Terutama jika ternyata anda tidak mengaktifkan ciri sandaran automatik di aplikasi WhatsApp, sangat sukar untuk memulihkan akaun WA lama anda.

  Nah, dalam perbincangan ini Jaka akan memberikan dua cara untuk memulihkan akaun Whatsapp yang dipadamkan. Pertama menggunakan Google Drive dan kedua secara manual .

  Ayuh, dengarkan artikel penuh di bawah!

  1. Cara Memulihkan Akaun WhatsApp yang Dihapus dengan Google Drive

  Sama seperti aplikasi sembang secara umum, WhatsApp juga menyediakan ciri sandaran yang berfungsi untuk memulihkan data sekiranya berlaku sesuatu yang tidak dijangka.

  Nah, bagi anda yang rajin membuat sandaran data WhatsApp ke akaun Google Drive anda, maka cara memulihkan akaun WhatsApp yang dipadamkan akan menjadi lebih mudah, geng.

  Namun, pastikan terlebih dahulu bahawa akaun Google di telefon bimbit anda adalah akaun yang digunakan untuk membuat sandaran data WhatsApp, ok?

  Sekiranya demikian, anda hanya mengikuti langkah-langkah di bawah.

  Langkah 1 - Buka aplikasi WhatsApp

  • Pertama, anda hanya membuka aplikasi WhatsApp yang baru dipasang di telefon bimbit anda.

  Langkah 2 - Log masuk akaun WhatsApp anda

  • Seterusnya, anda log masuk menggunakan nombor telefon yang digunakan pada akaun WhatsApp lama yang telah dipadamkan.

  • Di sini anda melakukan proses log masuk seperti membuat akaun baru dan melalui proses pengesahan kod OTP.

  Sumber foto: JalanTikus (Langkah ini juga boleh diikuti oleh anda yang ingin mengetahui cara memulihkan akaun WhatsApp yang dipadamkan di iPhone anda).

  Langkah 3 - Pulihkan data WhatsApp

  • Setelah proses pengesahan kod OTP selesai, maka WhatsApp akan secara automatik mengimbas untuk mencari data WA sandaran yang disimpan di akaun Google Drive anda.

  • Sekiranya proses pengimbasan selesai dan WhatsApp berjaya menemui sandaran data WA, maka anda hanya perlu memilih butang 'Pulihkan' .

  Langkah 4 - Lengkapkan profil WhatsApp

  • Apabila proses pemulihan selesai, anda boleh melengkapkan profil WhatsApp anda dari nama ke foto.

  • Akhirnya hanya pilih butang 'Next' . Selesai!

  Sumber gambar: JalanTikus (Sekiranya anda selesai menyelesaikan akaun WhatsApp anda yang dihapuskan, jangan lupa lengkapkan profil WA anda).

  Sekarang anda akan diarahkan ke halaman utama WhatsApp dan aplikasinya akan memulihkan semua ruangan perbualan yang disimpan dalam fail sandaran. Seberapa mudah itu?

  Malangnya, bagi anda yang mencari kaedah untuk memulihkan akaun WhatsApp yang dipadam tanpa pengesahan , Jaka belum menemui jalan, geng.

  Tetapi, jika anda mahu log masuk ke WhatsApp tanpa membuat pengesahan, anda boleh membaca artikel Jaka mengenai "Cara Log Masuk WhatsApp Tanpa Kod Pengesahan" di bawah:

  LIHAT ARTIKEL

  Dalam artikel itu, anda juga dapat mengetahui cara memulihkan akaun WhatsApp yang hilang atau cara mengaktifkan WhatsApp dengan nombor yang tidak lagi aktif.

  2. Cara Memulihkan Akaun Whatsapp yang Dihapus Secara Manual

  Sekiranya dengan cara sebelumnya anda menggunakan data sandaran yang tersimpan di akaun Google Drive anda untuk memulihkan akaun WhatsApp yang dipadamkan, maka bagaimana jika anda tidak pernah membuat sandaran?

  Tanpa anda sedari, aplikasi WhatsApp itu sendiri selalu membuat sandaran automatik, geng. Fail sandaran ini kemudian disimpan dalam aplikasi HP File Manager.

  Sekarang, bersenjata dengan fail, sekarang adalah masa untuk memulihkan akaun WhatsApp anda secara manual melalui langkah-langkah berikut:

  Langkah 1 - Cari fail sandaran WhatsApp di pengurus fail

  • Pertama, anda memasukkan aplikasi Pengurus Fail di telefon bimbit anda.

  • Selepas itu masukkan folder Whatsapp> Pangkalan Data .

  Sumber foto: JalanTikus (Ini adalah satu langkah untuk memulihkan akaun WA yang dihapuskan dengan menggunakan fail sandaran dalam Pengurus Fail).

  Langkah 2 - Namakan semula fail sandaran yang ingin anda gunakan

  • Seterusnya, pada peringkat ini anda akan menemui fail sandaran yang disusun mengikut tarikh sandaran dari yang tertua hingga yang terbaru.

  • Kemudian, anda memilih data sandaran yang ingin anda gunakan kemudian menukar nama fail. Tukar dari msgstore-TTTT-BB-DD.1.db.crypt12 ke msgstore.db.crypt12 .

  Langkah 3 - Nyahpasang aplikasi WhatsApp

  • Sekiranya langkah sebelumnya telah dilakukan, maka anda menyahpasang aplikasi Whatsapp di telefon Android anda.

  • Kemudian, pasang semula aplikasi dari Google Play Store.

  Langkah 4 - Daftar semula nombor WA lama

  • Setelah proses pemasangan berjaya, anda membuka aplikasi WhatsApp dan mendaftar semula menggunakan nombor WA lama anda . Ikuti semua proses seperti ketika anda mula-mula membuat akaun.

  • Kemudian, Whatsapp akan mengimbas fail sandaran secara automatik . Sekiranya sudah dijumpai, pilih Pulihkan .

  Langkah 5 - Tunggu proses pemulihan selesai

  • Akhirnya, anda menunggu sehingga proses pemulihan selesai.

  • Dengan cara itu Whatsapp anda sekarang akan mengandungi semua data berdasarkan fail sandaran terakhir yang anda gunakan.

  Sumber foto: JalanTikus (Sekiranya cara memulihkan WhatsApp yang dipadam selesai, tunggu proses pemulihan selesai).

  Itulah cara untuk memulihkan akaun Whatsapp yang telah dipadam dari Jaka kali ini, geng.

  Jaka mengesyorkan agar anda rajin melakukan backup data ke akaun Google Drive anda. Kerana dengan cara itu semua data anda akan disimpan dengan selamat, jadi tidak perlu risau jika pada bila-bila masa data tersebut hilang secara tidak sengaja.

  Baca juga artikel mengenai Whatsapp atau artikel menarik lain dari Chaeroni Fitri .

  Artikel Berkaitan