Jangan Gunakan Antivirus! Ini Cara Menghapus Virus Komputer / Laptop Hanya Menggunakan CMD

Kali ini Jaka akan memberitahu anda cara membuang virus hanya dengan bergantung pada CMD. Virus yang dijamin di komputer anda akan hilang. Ingin tahu bagaimana? Lihat ulasan Jaka berikut!

Anda pasti menghadapi masalah dengan virus yang menyerang PC, bukan? Sekiranya demikian, data anda adalah mangsa, terutama jika anda belum sempat menyandarkan data. Untuk itu, sebelum virus menyerang secara lebih luas, anda perlu segera menghapus virus yang dikesan pada PC anda.

Menghapus virus pada peranti PC atau komputer riba umumnya bergantung pada perisian khas . Nah, berbeza dengan cara Jaka akan mengulas perkara berikut. Kali ini Jaka akan memberitahu anda cara membuang virus hanya dengan bergantung pada CMD . Virus yang dijamin di komputer anda akan hilang. Ingin tahu bagaimana? Lihat ulasan Jaka berikut!

BACA JUGA
 • Perlu Menggunakan Antivirus pada Android?
 • 10 Antivirus dan Perisian Kerosakan Android Terbaik 2015
 • Tanda Telefon Pintar Anda Mempunyai Perisian Perisik

Jangan Gunakan Antivirus! Ini Cara Menghapus Virus Komputer / Laptop Hanya Menggunakan CMD

Cara Pertama Menghapus Virus Menggunakan CMD

Menghilangkan virus komputer menggunakan program Command Prompt (CMD) adalah kaedah alternatif yang paling berkesan . Tidak perlu memerlukan bantuan aplikasi lain, cukup ketik perintah ke CMD, virus itu diselesaikan. Untuk keterangan lebih lanjut, anda dapat melihat langkah-langkah berikut.

 • Pertama sekali, sudah tentu anda harus membuka program Command Prompt (CMD) . Caranya cukup mudah, cukup tekan kekunci Windows + R menggunakan papan kekunci.

 • Sekiranya program Command Prompt sudah terbuka, maka anda boleh mengetik cd / , kemudian tekan enter lagi .

 • Langkah ketiga, untuk membuang virus dengan program Prompt Perintah, anda hanya perlu mencari nama pemacu yang ingin anda periksa dengan CMD . Contohnya anda ingin memeriksa pemacu C, kemudian ketik langsung C :, kemudian masukkan .

 • Seterusnya, ketik attrib dan tekan enter .

 • Nah, pada ketika ini pemeriksaan sebenarnya sudah selesai. Anda hanya perlu memeriksa model fail yang telah muncul . Sekiranya anda menjumpai fail yang pelik, ia dapat dihapuskan secara langsung dengan mengetik DEL di lokasi virus yang telah dikesan.

Nah, itu adalah kaedah pertama untuk mengatasi virus dengan program Command Prompt . Untuk melakukan ini, anda harus mengetahui perbezaan antara fail virus dan bukan virus supaya perkara yang tidak diingini tidak berlaku, seperti menghapus fail.

Cara Kedua untuk Menghapus Virus Menggunakan CMD

Sebagai tambahan kepada kaedah pertama yang ditinjau oleh Jaka sebelumnya, anda juga dapat menghapus virus menggunakan CMD dengan cara kedua ini. Untuk maklumat lebih lanjut, berikut adalah langkah-langkahnya.

 • Buka program Prompt Perintah di komputer anda.

 • Setelah melihat program Prompt Perintah terbuka, kemudian lihat pada lajur keadaan . Sekiranya terdapat penulisan MENDENGAR , ini bermaksud komputer masih selamat daripada virus . Walau bagaimanapun, jika ia mengatakan DITANGGUHKAN , itu bermakna komputer anda mempunyai virus.

 • Cara mengatasinya sangat mudah, iaitu bergantung pada Task Manager dan Klik Tab Perkhidmatan .

 • Buka Task Manager untuk memadankan PID di CMD yang menghadapi masalah dengan PID dalam aplikasi.

 • Akhirnya, lakukan klik kanan, kemudian hentikan perkhidmatan . Tunggu sehingga selesai.

Itulah cara membuang virus komputer menggunakan CMD . Sangat mudah bukan? Adakah ada cara lain yang anda tahu? Sekiranya ada, sila kongsikannya di ruangan komen di bawah.

Artikel Berkaitan