Inilah Sebab Mengapa Filem 1Annunnaki Dilarang, Bolehkah Lahirnya Agama Baru?

Pernahkah anda mendengar filem berjudul 1Annunnaki? Filem ini tidak pernah ditayangkan dengan alasan yang luar biasa!

Bagaimana perasaan anda jika ada filem yang kemudiannya tidak muncul di pawagam kerana beberapa alasan?

Pasti anda akan merasa sedih dan kecewa. Contohnya ialah filem Gambit, The Amazing Spider-Man 3, ke sekuel Monster Inc.

Anda tahu tidak ada filem yang juga dibatalkan, tetapi alasannya sungguh luar biasa!

 • Sebab-Sebab untuk Tidak Muncul
  • Kekurangan dana
  • Penuh dengan perkara kontroversi
  • Hancurkan Teori Darwin
  • Leluhur Alien Kita?
 • Filem 1nnunaki

  Sumber gambar: Ufo-Sepanyol

  Filem ini adalah 1Annunnaki yang dirancang untuk dikeluarkan antara tahun 2006. Filem ini dimaksudkan sebagai filem pertama trilogi.

  Malangnya, filem ini tidak pernah ditayangkan dan akhirnya ditinggalkan. Malah untuk mencari trek selebihnya di internet sukar untuk dimainkan.

  Filem Annunnaki pada dasarnya akan didasarkan pada peristiwa nyata mengenai peradaban pada masa lalu yang cukup kontroversial.

  Menceritakan kisah pencerobohan alien langit atau makhluk asing ke Bumi sekitar 400,000 SM, filem ini tidak pernah selesai dihasilkan. Bagaimana boleh jadi seperti itu?

  Sebab-Sebab untuk Tidak Muncul

  Terdapat beberapa sebab yang berjaya bagi Jaka untuk mengetahui mengapa filem 1Annunaki dilarang ditayangkan dan tidak pernah diberi peluang untuk disiapkan.

  Melaporkan dari pelbagai sumber, berikut adalah senarai sebabnya!

  1. Kekurangan Dana

  Sumber foto: Vimeo

  Ramai yang percaya bahawa filem itu dibatalkan kerana pengeluarnya kekurangan dana untuk menyelesaikan filem ini .

  Pencipta dan pengarah filem ini adalah Jon Gress yang tidak terlalu terkenal. Malah filem-filem yang diusahakannya belum terlalu banyak.

  Jaka juga tidak menemui data mengenai siapa pelakon atau pelakon yang mengambil bahagian dalam filem ini. Mungkin bukan bintang besar.

  2. Penuh dengan Perkara Bercanggah

  Sumber gambar: Ketenangan dalam Ribut

  Kemungkinan besar, filem ini dilarang kerana gagal melancarkan penapisan kerana beberapa sebab penting.

  Pengarah mengaku bahawa dia adalah peminat cerita oleh Zecharia Sitchin yang menterjemahkan teks Sumeria.

  Dalam cerita itu, dikatakan bahawa orang Sumeria mempunyai hubungan dengan makhluk luar angkasa.

  Berkat pertemuan itu, orang Sumeria menjadi peradaban yang paling maju. Katanya, ini dibuktikan dengan sebilangan besar tulisan Cuneiform yang tersebar di banyak lokasi.

  Dikatakan bahawa filem ini juga mempunyai kisah rahsia yang sebenarnya tidak boleh diketahui oleh orang ramai. Hmm, Jaka mencium aroma teori konspirasi di sini.

  3. Merosakkan Teori Darwin

  Sumber gambar: Projek Literasi Genetik

  Fakta di atas tidak dipersetujui oleh saintis. Menurut mereka, orang Sumeria tidak pernah berhubungan dengan orang asing dan rakan senegara mereka.

  Di samping itu, filem ini juga dianggap merosakkan kepercayaan banyak orang dan mendorong mereka untuk mencipta agama baru.

  Tambahan pula, filem ini dianggap merosakkan teori evolusi Darwin dan mengubah pemahaman kita tentang luasnya alam semesta yang kita duduki.

  4. Leluhur Alien Kita?

  Sumber foto: Sederhana

  Mengapa filem ini dianggap merosakkan teori Darwin? Sebabnya adalah kerana dalam filem ini, manusia diciptakan oleh makhluk asing bernama Anunnaki!

  Annunaki sering digambarkan mempunyai ketinggian sekitar 3 meter dengan kulit putih bersih dan rambut berambut perang kemerahan.

  Orang asing ini dipercayai turun dari syurga dan membina sebuah jajahan kecil di Bumi. Mereka juga mengumpulkan pelbagai bahan seperti mineral dan emas.

  Bahkan, mereka dilaporkan memiliki waktu untuk membangun pelabuhan dan lapangan terbang yang diperkirakan ada di Iran dan Iraq.

  Mereka juga dikatakan telah mencipta Homo Sapiens dan Homo Erectus melalui manipulasi genetik dengan mencampurkan DNA mereka sendiri dengan kera dan makhluk serupa.

  Berdasarkan mitologi kuno Sumeria, Anunnaki berasal dari planet Nibiru. Sebenarnya, mereka disuruh memiliki kitab suci bernama Nepihilim.

  Premis cerita di atas sangat kontroversial kerana bertentangan dengan sains dan agama.

  Oleh itu, tidak keterlaluan jika Jaka berpendapat filem ini dapat mencetuskan kelahiran ajaran agama baru dan menimbulkan kekacauan di mana-mana sahaja.

  Lebih-lebih lagi, filem ini diceritakan secara terperinci agar orang yang imannya lemah akan mudah terpengaruh.

  Apa pendapat anda, geng? Bukankah itu terlalu banyak?

  Annunaki sendiri mengaku meninggalkan Bumi kerana bencana alam yang berlaku di Bumi. Bencana alam juga menjadi sebab mengapa tidak banyak peninggalan bangunan mereka.

  Terdapat teori yang menyatakan bahawa Annunaki akan kembali ke Bumi suatu hari nanti. Walau bagaimanapun, majoriti saintis dan sejarawan menolak semua teori yang berkaitan dengannya.

  Sekiranya filem ini ditayangkan, kemungkinan ia adalah filem paling kontroversial abad ini mengalahkan filem 2012.

  Dengan data yang tidak begitu tepat, membuat filem mengenai sejarah memang berisiko tinggi. Sekiranya anda menafsirkannya salah, penonton boleh terpengaruh dan menimbulkan kekacauan.

  Baca juga artikel mengenai Aliens atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan