Kaedah termudah dan terpantas untuk membuat garis di Photoshop

Ingin tahu bagaimana membuat garis di Photoshop? Ayuh, belajar bersama di sini!

Adobe Photoshop telah dianggap sebagai salah satu perisian terbaik untuk reka bentuk dan penyuntingan foto . Sudah tentu, pelbagai ciri dan kemudahan yang disediakan jauh lebih lengkap daripada perisian penyuntingan foto PC lain .

Oleh itu, pengguna juga kebanyakan pakar yang sudah mempunyai waktu terbang yang tinggi dalam penyuntingan foto. Memang, pada pandangan pertama, Photoshop dianggap terlalu sukar dan rumit bagi orang yang baru belajar mengedit foto.

Tapi jangan risau, geng! Jaka akan membantu anda menjalankan perisian ini. Pertama sekali, kita akan belajar melukis garis di Photoshop . Dijamin tidak sukar, sungguh!

 • Cara Membuat Garisan di Photoshop dengan Line Tool
 • Cara Membuat Garisan di Photoshop dengan Alat Pen
 • Petua Lain
 • Cara Membuat Garisan di Photoshop

  Bagi anda yang pertama kali menggunakan Adobe Photoshop mungkin keliru dengan banyak tetapan dan ciri yang disediakan. Tetapi tenang, proses pembelajaran ini memerlukan masa yang singkat, sungguh!

  Oh ya, anda boleh menggunakan mana-mana versi Adobe Photoshop, sama ada CS2, CS3, dalam garis besar yang sama. Sekiranya misalnya anda tidak memilikinya, berikan kami Adobe Photoshop CS2 yang boleh anda muat turun di bawah .

  Adobe Systems Inc. MUAT TURUN Aplikasi Foto & Pengimejan

  Terdapat 3 cara yang boleh anda lakukan untuk membuat garis di Photoshop . Setelah anda fasih menggunakan ketiga-tiganya, anda akan memahami cara membuat garis lurus , lengkung , hingga segi empat sama di Photoshop . Daripada berlama-lama, berikut adalah panduan!

  Cara Membuat Garisan di Photoshop dengan Alat Pensil

  Kaedah pertama ini biasanya yang paling dicari kerana kaedah ini jauh lebih mudah dan ringkas daripada kaedah lain. Ingin tahu? Inilah panduannya!

  Langkah - 1 : Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah membuka perisian Adobe Photoshop .

  Langkah - 2 : Jika sudah terbuka, buat lapisan baru dengan mengklik Fail , Baru .

  Selepas itu, sila sesuaikan ukuran lapisan yang ingin anda gunakan. Sekiranya ya, klik OK .

  Langkah - 3 : Selepas itu, sudah tiba masanya kita membuat lapisan. Pertama, sila klik pada Alat Pensil di menu sebelah kiri. Untuk memudahkannya, anda boleh menekan huruf B pada papan kekunci.

  Langkah - 4 : Jika ya, arahkan kursor ke lapisan kosong. Selepas itu, klik kanan untuk memunculkan tetingkap Edit .

  Selepas itu, sila sesuaikan ukuran piksel dan jenis pensel yang ingin anda gunakan untuk membuat garis.

  Langkah - 5 : Anda sudah bersedia untuk menarik garis! Kaedahnya sangat mudah. Sila tekan kekunci Shift , kemudian gerakkan kursor dari 1 arah ke arah lain. Ini akan menentukan bentuk garaj anda.

  Buat garis mendatar : Klik tetikus dari kiri ke kanan , atau sebaliknya .

  Buat garis menegak : Klik tetikus dari atas ke bawah , atau sebaliknya.

  Itulah panduan untuk membuat garis menggunakan Alat Pensil di Photoshop. Sangat mudah, bukan?

  Cara Membuat Garisan di Photoshop dengan Line Tool

  Ternyata ada cara lain untuk membuat garis di Adobe Photoshop, iaitu dengan menggunakan Line Tool. Kaedah ini tidak kurang senang dengan Alat Pensil. Inilah panduannya!

  Langkah - 1 : Buka perisian Adobe Photoshop, ulangi langkah 1-3 seperti di atas untuk memulakan lapisan baru.

  Langkah - 2 : Sila klik Alat Garis di menu sebelah kiri. Untuk memudahkannya, anda boleh menekan huruf U pada papan kekunci.

  Langkah - 3 : Dari sini, anda boleh menarik garis secara langsung. Sila tekan kekunci Shift , kemudian gerakkan kursor dari 1 arah ke arah lain.

  Anda juga boleh membuat garis pepenjuru, menegak, atau persegi seperti contoh di bawah.

  Seperti panduan itu. Sangat mudah, bukan?

  Cara Membuat Garisan di Photoshop dengan Alat Pen

  Selain menggunakan Alat Pensil dan Alat Garis , Anda juga dapat menggunakan Alat Pena. Baiklah, untuk kaedah yang satu ini memerlukan kesabaran kerana garis yang terbentuk akan sangat fleksibel.

  Kemudian, anda juga akan mengetahui cara membentuk garis melengkung, garis lurus, kotak, dan pelbagai bentuk lain di Photoshop.

  Tanpa perlu berlama-lama lagi, berikut adalah panduan!

  Langkah - 1 : Buka perisian Adobe Photoshop, ulangi langkah 1-3 seperti di atas untuk memulakan lapisan baru.

  Langkah - 2 : Klik pada Pen Tool di menu sebelah kiri. Untuk memudahkannya, anda boleh menekan huruf U pada papan kekunci.

  Langkah - 3 : Klik kanan ikon Pen Tool, kemudian pilih lagi pilihan alat yang diinginkan. Dari sini, anda boleh menarik garis secara langsung tanpa menekan kekunci Shift.

  Nah, untuk menggunakan Pen Tool memang memerlukan waktu penerbangan yang tinggi hingga ke garis yang anda buat dapat menjadi sangat baik tanpa melengkung. Itulah cara untuk membuat garis di Photoshop.

  Petua Lain

  Setelah selesai, anda boleh membuat hiasan garisan yang digabungkan dengan pelbagai jenis hiasan. Sebagai contoh, anda boleh mencari di Koleksi Foto / Gambar Terbaru dari Petikan Hebat dan Bijak .

  Bukan hanya pada Adobe Photoshop PC / Laptop, anda juga dapat belajar melukis garis pada telefon bimbit anda melalui baris aplikasi penyuntingan foto terbaik Android berikut. Semua telah disediakan oleh Jaka sepenuhnya untuk anda, anda tahu!

  Itulah panduan bagaimana membuat barisan Photoshop yang paling mudah dan lengkap. Bagaimana, sangat mudah bukan?

  Sekiranya anda mempunyai cara lain, anda boleh menulisnya di ruangan komen di bawah. Ikuti penulisan Jaka yang selebihnya!

  Baca juga artikel mengenai Photoshop atau artikel menarik lain dari Diptya .

  Artikel Berkaitan