10 Filem Vampire Terbaik yang Tidak Menarik Menarik Dari Senja

Adakah anda bosan menonton filem yang sama? Cuba tonton filem seram yang mengisahkan vampire. Selain menakutkan, beberapa filem vampir terbaik dengan masalah menarik terlalu teruk untuk dilewatkan!

Vampir adalah makhluk dalam mitologi yang hidup dengan memakan inti kehidupan dari makhluk hidup yang lain.

Kisah vampir itu sendiri berasal dari Yunani kuno, ketika Necrophobia atau ketakutan akan makhluk mati berada di luar kawalan. Ketakutan semakin teruk seiring berjalannya waktu.

Filem vampire menjadi semakin bervariasi dengan perkembangan cerita yang berbeza. Sekiranya anda peminat genre seram dan vampire yang dibumbui dengan kisah cinta, namakan 10 filem vampir yang mesti anda tonton!

 • Dunia Bawah
 • Temu ramah dengan Vampire: The Vampire Chronicles
 • Dracula Tidak Terungkap
 • van Helsing
 • Byzantium
 • Hanya Kekasih Yang Tinggal Hidup
 • Bayangan Gelap
 • Biarkan Yang Betul Masuk
 • Apa yang Kita Lakukan dalam Bayangan
 • Filem Vampire Terbaik Yang Harus Anda Tonton

  Sekiranya anda suka filem seram, jangan menontonnya sendiri. Dan jangan lupa menyediakan pakej internet untuk menonton filem vampir berikut. Adakah anda mahu menstrim atau memuat turun? Percuma!

  1. Dracula

  Diarahkan oleh Francis Ford Coppola (Apocalypse Now, Godfather Trilogy), Dracula mengisahkan kisah hidup Count Dracula dari novel Bram Stoker dengan nama yang sama.

  Ditetapkan pada tahun 1897, seorang peguam muda, Jonathan Harker (Keanu Reeves) , pergi ke Transylvania untuk mengatur pemerolehan harta tanah Dracula di London dari rakan sekerjanya, Renfield .

  Lakonan Reeves dalam filem vampire ini sangat kemas. Kerana dia berjaya menghidupkan segitiga cinta antara dirinya, Dracula, dan tunangannya dalam filem seram ini sekitar 2 jam vampir.

  2. Dunia Bawah

  Underworld menjadi filem vampir pertama siri Underworld. Plot utama memberi tumpuan kepada perseteruan antara vampir dan lycans, dua spesies makhluk kuno yang telah berlaku selama beberapa generasi.

  Selene (Kate Beckinsale) , Penjual Kematian, sangat bercita-cita untuk membunuh lycans kerana mereka membunuh keluarga mereka 600 tahun yang lalu.

  Semasa menyiasat peluru baru yang dapat membunuh vampir, Selene bertemu dengan Michael Corvinus , seorang manusia yang diburu oleh Lycan. Selene, yang terkenal dengan sikap keras kepala, mula jatuh cinta kepadanya dan berusaha menyelamatkannya.

  3. Temu ramah dengan Vampire: The Vampire Chronicles

  Selain Dracula, filem vampire tahun 90-an yang mengambil tema seram gothic lain adalah Wawancara dengan Vampire: The Vampire Chronicles . Filem ini menjadi batu loncatan bagi Brad Pitt dalam mencapai kejayaan di Hollywood, kerana setelah itu dia mencapai kejayaan dalam filem Se7en (1995) dan Fight Club (1999) .

  Setelah mengalami liku-liku kehidupan sebagai vampire, Louis bertemu dengan seorang gadis bernama Claudia (Kirsten Dunst) , yang sedang mati akibat wabak. Louis juga menjadikan Claudia menjadi vampir, dan memulakan hidup baru dengannya.

  4. Dracula Tidak Terungkap

  Dracula Untold adalah filem mengenai vampir yang berlaku sebelum Renaissance. Filem ini mengisahkan kehidupan Vlad Tepes , Putera Wallachia dan Transylvania.

  Dia dikenali sebagai "Vlad the Impaler" setelah menyembelih ribuan korban dengan menikam mereka dengan tombak. Suatu hari, Vlad dan tenteranya menemui topi keledar tentera Uthmaniyyah yang melayang di sungai. Dia mengikuti aliran sungai dan menjumpai sebuah gua, dan diserang oleh makhluk humanoid yang membunuh rombongan Vlad.

  5. Van Helsing

  Diilhamkan oleh watak-watak dalam novel Bram Stoker , filem vampir Van Helsing menceritakan kisah seorang pemburu raksasa bernama Gabriel Van Helsing (Hugh Jackman) yang ditugaskan oleh Vatikan untuk menolong keturunan terakhir Valerious dalam misi membasmi Dracula di Transylvania. Bersama seorang rahib bernama Carl (David Wenham) , Van Helsing memulakan perjalanannya ke Romania.

  Di Transylvania, Velkan Valerious terbunuh dalam usaha memerangkap dan membunuh manusia serigala, dan Anna (Kate Beckinsale) diserang oleh pengantin Dracula sejurus kedatangan Van Helsing. Filem vampire ini benar-benar menjadikan suasana tegang!

  6. Byzantium

  Neil Jordan , yang mengarahkan wawancara epik dengan Vampire, membuat filem lain dalam genre yang sama hampir 20 tahun kemudian, Byzantium . Filem vampire ini mengisahkan dua wanita, Eleanor (Saoirse Ronan) dan ibunya Clara (Gemma Arterton) .

  Filem ini memaparkan dinamika ibu-anak vampir sejak tahun 1800-an. Tergambarkan betapa sukarnya bertahan dalam masyarakat patriarkal moden yang mencerminkan kenangan buruk masa lalu yang telah menyebabkan mereka menderita.

  7. Hanya Kekasih Yang Tinggal Hidup

  Hanya Lovers Left Alive yang berpandangan artis tertutup bernama Adam (Tom Hiddleston) , yang juga vampire. Agak berbeza dengan filem vampire yang lain.

  Dia membayar untuk tinggal sejauh mungkin dari dunia. Di sana ia hanya berurusan dengan dua manusia, yang disebutnya zombie, untuk mendapatkan keinginan dan keperluan tertentu, seperti gitar vintaj, darah, dan peluru kayu khas.

  8. Bayangan Gelap

  Dark Shadows adalah filem seram komedi mengenai vampir. Filem ini diarahkan oleh Tim Burton , dan dibintangi oleh Johnny Depp , Eva Green , Helena Bonham Carter , Michelle Pfeiffer , dan Chlo Grace Moretz .

  9. Biarkan Yang Betul Masuk

  Bahan cerita yang baik akan tetap kelihatan hebat dalam pelbagai penyesuaian. Salah satunya adalah novel karya penulis Sweden, John Ajvide Lindqvist , yang berjudul Let the Right One In .

  Diadaptasi ke dalam filem vampire dengan nama yang sama, filem ini mengisahkan persahabatan antara gadis vampir dan anak manusia. Cerita ini dikemas dengan baik, sehingga dapat merangkum pelbagai masalah masyarakat pada tahun 1980-an yang gelap.

  10. Apa yang Kita Lakukan dalam Bayangan

  Sekiranya anda bosan dengan penampilan vampir yang serius, filem vampire yang dihasilkan di New Zealand dapat menghiburkan kita dengan tahap kelucuan yang pelik tetapi ia akan membuat kita ketawa.

  Filem ini ditayangkan dalam format semi-dokumentari yang mengisahkan sekumpulan vampir yang hidup di zaman moden dengan semua kesukaran dalam penyesuaian mereka.

  Filem ini mendapat banyak pujian ketika pertama kali ditayangkan di Sundance Film Festival . Dan sejak itu filem-filem oleh Jemaine Clement dan Taika Waititi mula dikeluarkan di seluruh dunia walaupun secara terhad.

  Itulah cadangan filem vampire terbaik yang boleh anda tonton. Jadi, bagaimana keadaannya? Ada filem yang anda mahu tonton? Atau adakah anda mempunyai cadangan filem vampire yang lain? Tuliskan di ruangan komen.

  Artikel Berkaitan