Cara Meretas Orang Terkini Facebook 2020 + Cara Mencegahnya

Ingin tahu bagaimana penggodam menggodam akaun Facebook orang lain? Baca perbincangan berikut mengenai cara menggodam Facebook orang lain dari Jaka, geng!

Siapa sebenarnya, siapa yang tidak tahu nama Facebook (FB) ? Sebagai salah satu media sosial yang paling popular di dunia, Jaka menjamin bahawa banyak daripada anda mempunyai akaun dalam perkhidmatan tersebut.

Populariti ini sayangnya menjadi bualan kerana Facebook menjadi sarang penggodam yang berniat jahat untuk mencuri data sensitif dari pengguna, geng!

Bagi pengguna Facebook yang setia, anda mesti berwaspada dengan cara menggodam Facebook yang paling kerap digunakan oleh penggodam.

 • Kumpulan cara menggodam Facebook orang lain tanpa kata laluan
  • Cara Menggodam Facebook Dengan Keylogger
  • Cara Meretas Facebook Dengan Log Masuk Palsu
  • Cara Menggodam Facebook Dengan Termux
  • Cara Menggodam Facebook Dengan ID Profil
  • Cara Meretas Facebook Tanpa Kata Laluan Lain ...
 • Bonus: Cara Melindungi Akaun Facebook Anda dari Penggodam (Dijamin Berkesan)
 • Video: Awas! Ini Ternyata Cara Peretas Mengetahui Kata Laluan Anda
 • Cara Meretas Facebook Orang Terkini 2020

  Sekiranya anda memberi perhatian, terdapat banyak maklumat peribadi berharga yang boleh anda temui di Facebook selagi anda tahu menggunakannya.

  Tidak sedikit daripada kita yang masih menggunakan tarikh lahir sebagai kata laluan atau kod PIN dan data ini adalah salah satu penggodam yang sering dicuri.

  Oleh itu, banyak penggodam sudah mempunyai cara yang sangat kreatif untuk menggodam FB dan tidak akan teragak-agak untuk mempraktikkannya di akaun anda.

  Nah, salah satu kaedah yang paling mudah dan kerap untuk menggodam akaun FB adalah dengan menggunakan kaedah lupa kata laluan , geng!

  Sumber gambar: medium.com

  Pada dasarnya kaedah rampasan FB lupa kata laluan dilakukan apabila pemilik akaun Facebook lupa kata laluan dan masih mahu memasukkan dan mengaksesnya.

  Perkara yang paling penting mengenai bajak FB ini ialah anda mesti benar-benar dekat dengan mangsa yang berpotensi. Kerana, terdapat beberapa tahap pengenalan yang berkaitan dengan kebenaran pemilik Facebook.

  Sekiranya anda sudah bersedia, mari kita lihat langkah-langkah bagaimana menggodam akaun Facebook penuh di bawah, geng.

  Note:


  Pembahasan Jaka di sini bukan untuk mengajari kalian bagaimana cara hack Facebook orang lain tapi hanya sebagai edukasi saja.

  Langkah 1 - Pilih "Akaun Terlupa?"

  • Kali pertama, pastikan anda sudah mengetahui alamat e-mel dan nombor telefon yang digunakan mangsa untuk mendaftarkan akaun Facebook.

  • Masukkan di ruangan E - mel atau Telefon dan klik pilihan Lupa Akaun? di bahagian bawah lajur masuk seperti dalam gambar di bawah.

  Langkah 2 - Pilih Reset Kata Laluan Pilihan dari Pelbagai Kaedah

  • Kemudian anda akan dapat memilih tiga kaedah yang digunakan untuk menetapkan semula akaun Facebook orang yang ingin anda hack.
  • Buat pilihan kemudian klik Teruskan untuk meneruskan, geng.

  Langkah 2A - Masukkan Menggunakan E-mel

  • Kaedah pertama yang boleh anda masukkan terus menggunakan e-mel, Yahoo dan Gmail. Di sini, pastikan anda mengetahui kata laluan e-mel mangsa, geng.
  • Sekiranya anda tidak memilikinya, anda juga boleh berpura-pura meminta e-mel mangsa masuk di komputer riba anda, tetapi biarkan mangsa melakukannya sendiri. Buat alasan, misalnya, untuk memeriksa e-mel tugas atau draf pekerjaan.

  Langkah 2B - Hantar Kod Keselamatan

  • Hampir sama seperti sebelumnya, anda juga dapat mengirim kod keselamatan untuk menetapkan semula kata laluan akaun Facebook mangsa menggunakan e-mel atau nombor telefon.
  • Untuk kaedah menggunakan e-mel, juga pastikan anda dapat log masuk ke e-mel yang disambungkan ke akaun Facebook seperti di atas.
  • Atau bagi mereka yang menggunakan kaedah nombor telefon, Facebook akan menghantar kod keselamatan ke nombor telefon yang didaftarkan. Hanya berpura-pura meminjam telefon bimbit mangsa hanya untuk melihat pemberitahuan SMS.

  Langkah 3 - Bagaimana jika anda tidak mempunyai akses?

  • Sekiranya anda tidak mempunyai ketiga-tiga akses, anda juga boleh memilih Tidak lagi mempunyai akses ke pilihan ini? yang terletak di bahagian bawah untuk mencuba kaedah lain.

  Langkah 4 - Cuba Log masuk dan Tebak Kata Laluan

  • Berlainan dengan versi sebelumnya, Facebook kini tidak lagi memberikan pilihan untuk menetapkan semula kata laluan melalui e-mel pemulihan , pertanyaan keselamatan , atau mengirim kod keselamatan melalui tiga rakan .
  • Kali ini anda akan diminta untuk menebak kata laluan Facebook yang digunakan oleh mangsa dengan mengklik butang Enter Password to Login . Boleh menjadi tarikh lahir dan sebagainya.
  • Sekiranya semua kaedah tidak berfungsi, cukup klik Saya tidak dapat mengakses akaun e-mel saya .

  Langkah 5 - Gagal Menggodam Facebook

  • Malangnya jika anda tidak mempunyai akses ke e-mel atau nombor telefon bimbit mangsa, anda tidak boleh menggodam akaun Facebook.
  • Jadi dari awal pastikan anda sudah mempunyai akses kepada kedua-duanya, ya, geng.

  Kumpulan cara menggodam Facebook orang lain tanpa kata laluan

  Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, cara menggodam Facebook melalui PC dengan melupakan kata laluan kemungkinan besar akan menjadi sukar buat masa ini.

  Namun, selain kaedah di atas, terdapat banyak lagi kaedah bagaimana menggodam Facebook tanpa kata laluan yang sering dilakukan oleh penggodam asli , geng.

  Penasaran dengan cara mereka merampas akaun FB yang sering mereka gunakan? Lihat ulasan dari Jaka, geng!

  Umumnya kaedah ini biasa dan biasa digunakan oleh penggodam, jadi apa langkahnya? Inilah ulasan penuh!

  1. Cara Menggodam Facebook Dengan Keylogger

  Perkara pertama dan paling mudah dilakukan oleh penggodam adalah menggunakan teknik keylogging di mana kaedah wajah GeekHack menjadi sangat popular sejak kebelakangan ini.

  Peretas hanya memasang perisian keylogger pada PC atau komputer riba mangsa dan program ini akan merakam semua yang ditaip mangsa ke dalam log.

  Kemudian, log ini akan dihantar kepada penggodam sama ada melalui rangkaian File Transfer Protocol (FTP) atau alamat e-mel.

  Cara menggodam Facebook menggunakan perisian keylogger telah menjadi sangat popular dan keylogger itu sendiri kini termasuk dalam kategori malware, geng.

  2. Cara Meretas Facebook Dengan Log Masuk Palsu

  Dengan menggunakan teknik pancingan data , sangat mudah untuk memerangkap pengguna sehingga mereka menghantar maklumat masuk mereka secara sukarela.

  Di sini mangsa akan terpikat menggunakan halaman masuk palsu yang sama persis dengan Facebook tetapi sebenarnya mempunyai URL yang berbeza, geng!

  Sama seperti langkah masuk yang biasa, mangsa akan memasukkan alamat e-mel dan kata laluan yang kemudian akan disimpan di dalam fail teks penggodam.

  Fail teks yang disimpan ini kemudian akan disimpan sebagai cara untuk menggodam Facebook dengan mudah dan cepat kerana e-mel dan kata laluan tersedia, geng.

  3. Cara Meretas Facebook Dengan Termux

  Salah satu kaedah penggodaman FB yang sejak kebelakangan ini menjadi trend adalah kaedah bagaimana menggodam Facebook melalui Termux , geng.

  Sebagai aplikasi yang membawa fungsi Linux ke Android yang memungkinkan pengguna menjalankan skrip untuk menggodam akaun FB.

  Kaedah ini agak mudah-senang-sukar kerana walaupun agak teknikal, pengguna dapat dengan mudah menjalankan skrip yang dibuat oleh pengguna lain.

  Cara menggodam Facebook Termux juga sangat berbahaya kerana boleh dilakukan tanpa menggunakan root HP dan boleh dilakukan oleh semua orang, geng!

  4. Cara Meretas Facebook Dengan ID Profil

  Penggodam pemula biasanya akan pergi ke laman web perkhidmatan penggodaman Facebook yang tersebar di seluruh internet, seperti menggunakan FaceSpy atau Sam Hacker.

  Di laman web ini, anda hanya perlu memberikan nama pengguna akaun Facebook mangsa dan akan diproses oleh perkhidmatan secara automatik.

  Tetapi sayangnya, cara menggodam Facebook melalui nama pengguna ini agak sukar untuk diakses dan selalunya akan memerlukan bayaran dari pemohon , kumpulan itu.

  Cara Meretas Facebook Tanpa Kata Laluan Lain ...

  Selain tiga langkah di atas, ada beberapa kaedah lain yang biasa digunakan oleh penggodam untuk menggodam akaun Facebook. Anda boleh membaca lebih lanjut dalam artikel berikut:

  LIHAT ARTIKEL

  Bonus: Cara Melindungi Akaun Facebook Anda dari Penggodam (Dijamin Berkesan)

  Setelah mengetahui bahawa penggodam mempunyai cara untuk menggodam Facebook orang lain tanpa e-mel dan kata laluan, sudah tentu anda harus lebih berhati-hati, geng.

  Sebelum ini, Jaka juga telah membincangkan perkara yang tidak boleh anda lakukan di Facebook dan penggodam yang berpotensi menjemput.

  Selain itu terdapat juga beberapa langkah teknikal yang mesti anda pertimbangkan agar akaun Facebook anda tetap selamat, termasuk:

  1. Jangan Gunakan Alamat E-mel Peribadi

  Perkara pertama yang boleh anda lakukan ialah jangan menggunakan alamat e-mel peribadi untuk mendaftar Facebook.

  Tujuannya jelas untuk mengelakkan kemungkinan rakan terdekat anda menggunakan e-mel untuk cuba menggodam, geng.

  Untuk menukar alamat e-mel peribadi anda, anda boleh pergi ke Tetapan> Umum> Menu kenalan dan menambahkan alamat e-mel baru yang digunakan untuk log masuk Facebook.

  Sekiranya anda tidak mempunyai e-mel sandaran, ikuti panduan bagaimana membuat e-mel di telefon bimbit dan komputer riba anda dari Jaka terlebih dahulu, geng!

  2. Sembunyikan E-mel Paparan

  Kemudian anda boleh menyembunyikan paparan e-mel di dalam maklumat hubungan akaun Facebook yang anda gunakan.

  Selain mengelakkan masalah pancingan data dan spam ke alamat e-mel anda, anda juga dapat meminimumkan serangan penggodam di akaun Facebook anda.

  Untuk menyembunyikannya, pergi ke Profil> Tentang> Kenalan dan maklumat asas> Halaman e-mel dan kemudian pilih pilihan Tersembunyi dari Garis Masa kemudian simpan perubahan.

  3. Tambahkan Kenalan Yang Dipercayai

  Kemudian anda mula-mula belajar kaedah pemulihan akaun melalui rakan terdekat anda.

  Anda boleh memilih tiga hingga lima rakan yang boleh dihubungi oleh Facebook apabila kehilangan akses ke akaun yang anda ada.

  Untuk menambahkan kenalan yang dipercayai, anda boleh pergi ke menu Tetapan> Keselamatan dan log masuk> Pilih 3 hingga 5 rakan untuk dihubungi jika anda terkunci dan pilih senarai kenalan yang dicadangkan.

  4. Gunakan Pengesahan Dua Langkah

  Untuk melindungi akaun anda daripada menggodam Facebook dengan perisian, anda boleh menambahkan pengesahan dua langkah untuk perlindungan geng yang lebih selamat.

  Untuk mengaktifkan ciri ini, anda boleh pergi ke menu Tetapan> Keselamatan dan log masuk> Gunakan pengesahan dua faktor dan ikuti panduan yang disediakan oleh Facebook.

  5. Tukar Kata Laluan Secara Berkala

  Akhirnya, anda boleh mengambil langkah berjaga-jaga dengan menukar kata laluan akaun Facebook anda secara berkala, misalnya, sebulan sekali atau seminggu sekali, geng.

  Juga, pastikan anda juga membuat kata laluan selamat yang sesuai dengan kriteria yang telah ditinjau oleh Jaka di sini:

  LIHAT ARTIKEL

  CATATAN:


  Umumnya langkah teknis untuk mengamankan akun Facebook di atas dapat diakses melalui menu Settings dan pada menu Security and login.

  Video: Awas! Ini Ternyata Cara Peretas Mengetahui Kata Laluan Anda

  Nah, itulah cara menggodam Facebook dengan mudah dan cepat yang sering digunakan oleh penggodam serta kaedah untuk mengamankan akaun Facebook anda sendiri.

  Semoga anda dapat membalas artikel ini dengan bijak dan tidak menggunakan langkah-langkah di atas untuk tujuan negatif, ya.

  Semoga berjaya dan semoga bermanfaat, geng!

  Baca juga artikel mengenai Facebook atau artikel menarik lain dari Epi Kusnara

  Artikel Berkaitan