10 Filem Thriller Terbaik Sepanjang Masa, Lebih Ngeri daripada Syaitan!

Anda sedang mencari filem yang mengerikan tetapi tidak ada hantu? Sekiranya demikian, anda mesti mencuba menonton thriller terbaik sepanjang masa!

Adakah anda mencari filem yang mencabar dan membuat hati anda berdebar ? Tidak cukup untuk filem hantu Indonesia, geng.

Tidak semua orang mudah takut, terutamanya jika filem ini hanya bergantung pada ketakutan lompatan tanpa memperhatikan cerita dan suasana.

Namun, ada filem yang mengerikan dan boleh membuat bulu angsa menjadi lebam. Tanpa membawa benda ghaib atau hantu.

Beberapa di antaranya adalah cadangan Jaka thriller terbaik berikut yang boleh anda cuba tonton sendiri. Mari, lihat yang berikut dengan lengkap!

 • Keheningan Anak Domba
 • Rahang
 • Berpisah
 • Melihat
 • Mencari
 • Destinasi terakhir
 • Psiko
 • Tempat Yang Tenang
 • Menjerit
 • 10 Filem Thriller Terbaik Sepanjang Masa

  Ngeri dan seram adalah dua genre yang berbeza, ya, geng. Thriller adalah filem dengan kisah menarik yang penuh dengan aksi yang mencabar, sementara seram cenderung menimbulkan lebih banyak emosi ketakutan.

  Kedua-dua genre filem ini memberikan sensasi yang sama tetapi tidak sama. Thriller boleh membuat anda merasa ngeri dan tegang kerana adegan filem yang sangat mencabar.

  Selain itu, thriller juga boleh membuat jantung anda berdebar-debar. Cara pengarah membuat cabaran filem berbeza-beza, sama ada dengan pemandangan yang menarik atau suasana yang mengerikan.

  Nah, berikut adalah beberapa filem thriller terbaik yang mesti anda tonton sekiranya anda menyukai perkara yang boleh mencabar adrenalin. Lihat di bawah:

  1. Pulau Shutter

  Yang pertama adalah filem Shutter Island, yang pertama kali dirilis pada tahun 2010. Filem ini diarahkan oleh Martin Scorsese dengan pelbagai pelakon terkenal seperti Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, dan Ben Kingsley.

  Shutter Island menceritakan kisah dua Marsekal AS Daniels dan Chuck yang mengunjungi tahanan psikiatri untuk menyiasat kehilangan pesakit Rachel.

  Filem ini sangat tegang bermula dari awal cerita hingga akhir, tentunya dengan sejumlah plot plot yang boleh membuat anda terpegun.

  Shutter Island dapat menjadi salah satu filem terbaik tahun 2010 yang ditetapkan oleh National Board of Review.

  Malah menurut Jaka, Shutter Island adalah salah satu filem thriller psikologi terbaik yang mesti ditonton.

  MaklumatPulau Shutter
  Penilaian (Tomato busuk) 68%
  Jangka masa 2 jam 18 min
  Tarikh Tayangan 19 Februari 2010
  Pengarah Martin Scorsese
  Pemain Leonardo DiCaprio, Emily Mortimer, Mark Ruffalo

  2. Kesunyian Anak Domba

  Apa pendapat anda jika anda mendengar perkataan kanibal? Cukup menakutkan dan membuat anda tertanya-tanya bukan?

  Nah, ada sebuah filem mengenai watak psikopat yang disebut The Silence of the Lambs , yang mengisahkan sebuah FBI bernama Clarice Starling yang dihantar untuk menemui seorang pembunuh dan kanibal psikopatik, Hannibal.

  The Silence of the Lambs diarahkan oleh Jonathan Demme dan dibintangi oleh sebilangan pelakon legenda seperti Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn, dan lain-lain.

  Filem ini memenangi pelbagai anugerah seperti Best Picture, Best Director, dan juga Golden Globe. Sesuai digelar thriller terbaik dalam sejarah!

  MaklumatKeheningan Anak Domba
  Penilaian (Tomato busuk) 96%
  Jangka masa 1 jam 58 min
  Tarikh Tayangan 14 Februari 1991
  Pengarah Jonathan Demme
  Pemain Jodie Foster, Anthony Hopkins, Lawrence A. Bonney

  3. Rahang

  Seterusnya adalah Jaws, yang sangat terkenal dengan pemandangan hiu yang mengerikan. Filem ini pertama kali dirilis pada tahun 1975 dan diarahkan oleh Steven Spielberg.

  Filem ini diadaptasi dari novel yang menceritakan kisah serangan jerung di wilayah Pulau Amity. Kisah ini sangat mengerikan, ia mampu menjadi salah satu filem terlaris di dunia.

  Selain itu, Jaws juga memenangi anugerah dari Academy Awards untuk Penyuntingan Filem Terbaik, Skor Dramatik Asli Terbaik, dan Suara Terbaik. Hebat!

  MaklumatRahang
  Penilaian (Tomato busuk) 98%
  Jangka masa 2 jam 4 min
  Tarikh Tayangan 20 Jun 1975
  Pengarah Steven Spielberg
  Pemain Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss

  4. Berpisah

  Tidak berhenti di filem The Silence of the Lambs, ada juga filem Split yang dirilis pada tahun 2017 dan berjaya menakutkan penonton dengan kisah yang mengerikan.

  Filem yang disutradarai oleh M. Night Shyamalan ini berkisar pada seorang lelaki yang mengalami gangguan mental dalam bentuk gangguan keperibadian pelbagai.

  Dia mempunyai 24 keperibadian dan salah satunya adalah The Beast yang sangat berbahaya. Filem ini memenangi anugerah Pelakon Terbaik dan Pelakon Terbaik.

  Dengan ini, Split menjadi thriller 2017 terbaik yang mesti anda tonton!

  MaklumatBerpisah
  Penilaian (Tomato busuk) 77%
  Jangka masa 1 jam 57 min
  Tarikh Tayangan 20 Januari 2017
  Pengarah M. Malam Shyamalan
  Pemain James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Haley Lu Richardson

  5. Melihat

  Nah, jika ini adalah thriller terbaik yang cukup mencabar dan sadis, geng. Apatah lagi jika bukan Saw yang dibebaskan pada tahun 2004 bersama pengarah terkenal James Wan.

  Filem ini adalah mengenai hukuman sadis bagi orang yang 'bersalah'. Pelbagai alat dan cabaran mengerikan yang anda dapati dalam filem ini.

  Saw memenangi sejumlah anugerah seperti Choice Movie: Thriller, Best Brightened Performance, hingga Special Jury Prize.

  MaklumatMelihat
  Penilaian (Tomato busuk) 49%
  Jangka masa 1 jam 43 min
  Tarikh Tayangan 29 Oktober 2004
  Pengarah James Wan
  Pemain Cary Elwes, Leigh Whannell, Danny Glover

  6. Mencari

  Mencari adalah sebuah thriller yang cukup unik untuk anda tonton kerana menggunakan teknologi moden seperti panggilan video dan kamera web dalam filem.

  Filem ini diarahkan oleh Aneesh Chaganty dan dibintangi sejumlah pelakon berbakat seperti John Cho dan Debra Messing.

  Seperti tajuknya, filem ini berkisar mengenai pencarian orang hilang.

  Gaya sinematografi juga sangat unik dan berbeza dengan filem pada umumnya. Anda yang ingin mencari thriller 2018 terbaik, sesuai untuk menonton Searching.

  MaklumatMencari
  Penilaian (Tomato busuk) 91%
  Jangka masa 1 jam 42 min
  Tarikh Tayangan 31 Ogos 2018
  Pengarah Aneesh Chaganty
  Pemain John Cho, Debra Messing, Joseph Lee

  7. Destinasi Akhir

  Apa yang akan anda lakukan sekiranya anda mempunyai kemampuan untuk melihat sendiri hari kematian?

  Ini berlaku dalam filem Final Destination yang mengisahkan sekumpulan pejuang yang melarikan diri dari kematiannya. Namun, malaikat maut itu tidak berhenti dan terus mengancam keselamatan mereka.

  Filem ini dirilis pada tahun 2000 dan diarahkan oleh James Wong. Pelakon juga cukup terkenal, termasuk Devon Sawa, Ali Larter, Kerr Smith, dan banyak lagi.

  MaklumatDestinasi terakhir
  Penilaian (Tomato busuk) 34%
  Jangka masa 1 jam 38 min
  Tarikh Tayangan 17 Mac 2000
  Pengarah James Wong
  Pemain Devon Sawa, Ali Larter, Kerr Smith

  8. Psiko

  Salah satu filem thriller terbaik sepanjang masa yang mesti anda tonton ialah kumpulan Psycho ini. Pertama kali dikeluarkan pada tahun 1960 dan diarahkan oleh Alfred Hitchcock.

  Psycho mampu menjadi contoh untuk thriller di zaman moden ini. Terutama di tempat pembunuhan di bilik mandi yang sangat legenda.

  Filem ini berkisar mengenai seorang setiausaha yang melarikan diri ke sebuah motel dan bertemu dengan seorang pembunuh sadis. Psycho memenangi Filem Filem Terbaik, Pelakon Terbaik, dan Pelakon Pembantu Terbaik.

  MaklumatPsiko
  Penilaian (Tomato busuk) 97%
  Jangka masa 1 jam 49 min
  Tarikh Tayangan 8 September 1960
  Pengarah Alfred Hitchcock
  Pemain Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles

  9. Tempat Yang Tenang

  Seterusnya adalah A Quiet Place yang mempunyai kisah fiksyen ilmiah dan suasana yang mengerikan, geng. Filem ini diarahkan oleh John Krasinski yang juga membintangi dirinya dan Emily Blunt.

  Filem ini memberikan suasana yang sangat tegang kerana audio sangat lengang sekaligus membuat jantung berdebar-debar. Tempat Tenang dapat memperoleh pelbagai anugerah.

  Antaranya ialah 10 Filem Terbaik Tahun Ini, Hollywood Sound Award, Feature Film - Effects / Foley, dan banyak lagi. Tidak lengkap jika anda tidak menonton filem thriller terbaik ini.

  MaklumatTempat Yang Tenang
  Penilaian (Tomato busuk) 95%
  Jangka masa 1 jam 30 min
  Tarikh Tayangan 6 April 2018
  Pengarah John Krasinski
  Pemain Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds

  10. Menjerit

  Akhirnya, siri filem Scream sangat legenda dan selalu berjaya membuat penonton menggigil ketakutan. Siri filem pertama dikeluarkan pada tahun 1996 yang diarahkan oleh Wes Craven.

  Menceritakan kisah pembunuh sadis yang dikenali sebagai Ghostface. Kini, watak itu selalu menjadi kostum Halloween yang terkenal.

  Scream berjaya mendapat anugerah sebagai Filem Terbaik, Pelakon Wanita Terbaik, Penulisan Terbaik, dan banyak lagi. Jeritan sangat sesuai untuk anda tonton sekiranya anda ingin menonton filem thriller terbaik, geng!

  MaklumatMenjerit
  Penilaian (Tomato busuk) 79%
  Jangka masa 1 jam 51 min
  Tarikh Tayangan 20 Disember 1996
  Pengarah Wes Craven
  Pemain Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette

  Itulah thriller terbaik yang mesti anda tonton sekiranya anda suka perkara yang mencabar. Filem mana yang boleh menakutkan anda, geng?

  Tuliskan pendapat anda di ruangan komen, ya. Jumpa di artikel seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai Filem Terbaik atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi

  Artikel Berkaitan