Formula dan Rumusan Microsoft Excel 2007 yang mesti anda pelajari

Microsoft Excel 2007 adalah aplikasi pemprosesan data yang popular digunakan. Daripada formula yang rumit ini, lengkapkan Microsoft Excel 2007 yang mesti anda pelajari.

Microsoft Excel adalah aplikasi spreadsheet yang dikembangkan oleh Microsoft untuk sistem operasi Microsoft Windows, Mac OS X, dan iOS. Di Microsoft Excel terdapat pelbagai ciri yang boleh digunakan.

Bermula dari grafik, pengiraan, jadual dan lain-lain. Apa yang menarik mengenai Microsoft Excel ialah banyak fungsi yang dapat membantu menyelesaikan tugas atau tugas dengan cepat. Ini adalah formula Microsoft Excel 2007 yang mesti anda pelajari.

BACA JUGA
 • 7 Aplikasi Office Android Ringan & Terbaik 2020, Jadikannya Lebih Produktif!
 • Selain Aplikasi Office, Ini adalah 5 Aplikasi Android yang Mesti Memiliki Pelajar
 • Inilah Cara Memuat turun ISO Microsoft Office Terkini dengan Mudah dan Mudah

Kumpulan Fungsi Microsoft Excel 2007

RUMUSAN

SUM adalah fungsi untuk mengira jumlah bilangan sel yang dipilih (mesti berupa nombor). Cara menggunakan SUM ialah menaip = SUM (sel pertama: sel terakhir) .

Contoh: = SUM (B3: B7)

BANYAK

COUNT adalah fungsi untuk mengira jumlah data dari sejumlah sel yang dipilih. Cara menggunakan COUNT adalah menaip = COUNT (sel pertama: sel terakhir) .

Contoh: = COUNT (B3: B7)

PURATA

RATA-RATA adalah fungsi untuk menentukan nilai rata-rata bilangan sel yang dipilih (mesti berupa angka). Cara menggunakan AVERAGE adalah dengan mengetik = AVERAGE (sel pertama: sel terakhir)

Contoh: = RATA-RATA (B3: B7)

Carian

HLookup adalah fungsi untuk mencari secara mendatar dengan mencari nilai baris bermula dari kiri atas jadual ke kanan bawah jadual yang kemudian mengembalikan nilai dalam lajur yang sama berdasarkan isi sel. Cara menggunakan HLookup adalah = HLOOKUP (nilai, jadual, bilangan_indeks, [not_exact_match])

 • Nilai adalah nilai untuk mencari baris pertama jadual yang ingin anda isi.
 • Jadual adalah kumpulan data yang dipilih yang mesti lebih dari 1 garis sel.
 • index_number adalah penentuan bilangan baris dalam jadual yang sesuai untuk dikembalikan. Baris pertama ialah 1.
 • not_exact_match adalah pilihan sama ada anda mencari nilai yang benar-benar sesuai atau tidak.

Contoh: = HLOOKUP (A3, D2: H3,2, SALAH)

Carian V

VLookup adalah fungsi untuk mencari secara menegak. Sama dengan HLookup tetapi untuk versi menegak. Cara menggunakan VLookup adalah = VLOOKUP (lookup_value, table_array, column_index_number, [range_lookup])

 • lookup_value adalah keadaan di mana anda mencari nilai yang anda mahukan dari jadual yang dipilih.
 • table_array adalah dua atau lebih lajur jadual yang mengandungi data, yang boleh berupa nombor, teks, tarikh dan lain-lain.
 • index_number adalah penentuan bilangan baris dalam jadual yang sesuai untuk dikembalikan. Baris pertama ialah 1.
 • not_exact_match adalah pilihan sama ada anda mencari nilai yang benar-benar sesuai atau tidak.

Contoh: = VLOOKUP (100, A3: B7,2, SALAH)

JIKA Tunggal

JIKA adalah fungsi Excel di mana anda dapat menentukan nilai untuk dua keadaan yang berbeza. Contoh penggunaan IF adalah = IF (logical_test_value, value_if_true, value_if_false) .

Contoh: = JIKA (A3> 100, "baca", "muat turun")

JIKA Berganda

Double IF boleh digunakan semasa anda ingin menentukan nilai tetapi syaratnya lebih daripada dua syarat sehingga memerlukan ketepatan yang lebih tinggi. Double IF adalah penggunaan IF dalam IF dan dalam kes ini IF boleh digunakan lebih dari sekali.

Contoh: JIKA (A5> 102, "tulis", JIKA (A5> 101, "baca", "muat turun))

MAX

Fungsi MAX adalah untuk mencari nilai terbesar dari set data yang dipilih, dalam hal ini nilainya adalah angka. Cara menggunakan = MAX (range_table)

Contoh = MAX (C2: C8)

MIN

Fungsi MIN sama dengan MAX tetapi untuk mencari nilai terkecil dari set data yang dipilih, dalam hal ini nilainya adalah angka. Cara menggunakan = MIN (range_table)

Contoh = MIN (C2: C8)

Inilah formula Microsoft Excel 2017 yang mesti anda pelajari. JalanTikus akan terus mengemas kini koleksi formula Microsoft Excel 2007 ini supaya anda dapat mempelajari Microsoft Excel dengan lebih mudah.

Artikel Berkaitan