Cara Memasukkan BIOS PC / Laptop dengan Mudah, Dijamin Berjaya!

Ingin memasang Windows dengan flash tetapi tidak tahu bagaimana memasuki tetapan BIOS? Inilah cara memasukkan PC BIOS dengan mudah! Kejayaan yang dijamin!

Memerlukan akses ke tetapan BIOS supaya anda dapat memasang Windows menggunakan flash? Tetapi, anda tidak tahu bagaimana?

Bagi anda yang mungkin tidak tahu, Basic Output Output System (BIOS) adalah program asas pada sistem komputer yang berfungsi mengatur beberapa fungsi pada perkakasan komputer.

Walaupun ia adalah salah satu program terpenting dalam PC, sebenarnya masih banyak pengguna yang tidak mengetahui kewujudan program yang satu ini, geng.

Atas sebab ini, dalam artikel ini Jaka akan membincangkan beberapa cara untuk memasuki BIOS PC dengan mudah .

 • Cara memasukkan BIOS tanpa papan kekunci
 • Cara memasukkan BIOS dengan CMD
 • Cara memasukkan BIOS melalui Panel Kawalan
 • Cara memasukkan BIOS PC dengan mudah

  Untuk memasuki tetapan BIOS sendiri sebenarnya tidak terlalu sukar, geng. Kerana pada dasarnya anda hanya perlu menekan kekunci tertentu pada papan kekunci semasa proses boot untuk memasuki BIOS.

  Di kebanyakan jenama komputer riba, kunci yang paling sering digunakan untuk memasuki tetapan BIOS ialah F2, F12, Del, F1, atau Fn + F2 .

  Tetapi, agar anda tidak keliru apabila Jaka menerangkan cara memasukkan BIOS, pertama-tama anda boleh merujuk kepada jadual kunci papan kekunci untuk memasukkan BIOS di bawah:

  Komputer ribaButang Papan Kekunci BIOS
  Lenovo F2 atau Fn + F2
  Acer F1, F2, atau CTRL + ALT + ESC
  Toshiba F2, ESC, atau F1
  Dell F2, Del, F12, F1, F3, atau Fn + F1
  Asus F2
  HP ESC, F10, atau F1
  Samsung F2 atau F10
  MSI Del
  Sony F1, F2, atau F3
  Fujitsu F2

  1. Cara memasukkan BIOS dengan Papan Kekunci Papan Kekunci

  Adakah anda mencari cara untuk memasuki BIOS PC? Salah satu cara anda boleh melakukannya adalah dengan menggunakan papan kekunci panas seperti yang diberikan Jaka dalam jadual di atas, geng.

  Anda hanya perlu menghidupkan PC / komputer riba, maka semasa proses boot anda hanya menekan butang papan kekunci untuk memasuki BIOS secara berterusan.

  Biasanya butang yang boleh anda gunakan untuk memasuki BIOS akan disenaraikan di sudut bawah skrin PC seperti yang ditunjukkan di bawah.

  Sumber foto: ITPOIN (Tekan butang pada papan kekunci mengikut apa yang muncul di skrin PC untuk memasuki BIOS PC dengan hotkey).

  Pada gambar contoh di atas, anda boleh menekan dan menahan kekunci DEL untuk memasuki tetapan BIOS. Sekiranya berjaya, halaman tetapan BIOS juga akan muncul.

  Malangnya, di beberapa komputer riba atau komputer, cara memasukkan BIOS tidak lagi dapat digunakan, geng.

  Tetapi, anda tidak perlu risau kerana Jaka mempunyai kaedah alternatif lain yang akan dibincangkan di bawah.

  2. Cara memasukkan BIOS tanpa papan kekunci

  Adakah anda telah mencuba semua kekunci papan kekunci untuk memasukkan BIOS tetapi ia masih tidak berfungsi? Ingin mencari cara untuk memasukkan BIOS tanpa papan kekunci? Sebenarnya ada!

  Selain menggunakan kekunci papan kekunci, anda juga dapat memasukkan tetapan BIOS tanpa menekan sebarang kekunci pada papan kekunci, geng.

  Caranya adalah dengan memasuki Tetapan Firmware UEFI . Tetapan ini biasanya terdapat di komputer atau komputer riba yang menggunakan OS Windows 10 dan juga Windows 8.

  Jadi, bagi anda yang mencari kaedah untuk memasukkan BIOS jenama Acer, MSI, Asus, atau jenama lain, anda boleh mengikuti kaedah ini selagi PC anda sudah menggunakan salah satu OS Windows sebelumnya.

  Nah, untuk keterangan lebih lanjut anda dapat melihat langkah-langkah berikut.

  Langkah 1 - Buka 'Tetapan'

  • Pertama sekali, anda terlebih dahulu membuka menu 'Tetapan' pada komputer riba atau komputer anda.

  • Selepas itu, klik menu 'Kemas kini & Keselamatan' .

  Langkah 2 - Pilih menu 'Pemulihan'

  • Langkah seterusnya, anda mengklik menu 'Pemulihan' . Pada peringkat ini, di bahagian Permulaan lanjutan klik butang 'Mulakan semula sekarang' .

  • Selepas itu, PC akan dimulakan semula secara automatik.

  Sumber foto: JalanTikus (Pilih menu Pemulihan untuk memasukkan BIOS tanpa papan kekunci).

  Langkah 3 - Pilih menu 'Troubleshot'

  • Kemudian, anda memilih menu 'Selesaikan Masalah' .

  Langkah 4 - Pilih 'Pilihan lanjutan'

  • Setelah memasuki halaman Penyelesaian Masalah, maka anda memilih pilihan 'Pilihan lanjutan' .

  • Kemudian, pilih pilihan 'Tetapan Firmware UEFI' dan klik butang 'Mulakan semula' .

  • Kemudian, PC akan dimulakan semula secara automatik.

  Langkah 5 - Masukkan tetapan BIOS

  • Sekiranya semua langkah di atas telah anda lakukan dengan sewajarnya, maka setelah proses memulakan semula selesai, anda telah berjaya memasuki tetapan BIOS.

  Sumber gambar: JalanTikus (Ini adalah paparan terakhir mengenai cara memasuki BIOS Asus Windows 10).

  3. Cara memasukkan BIOS dengan CMD

  Sumber gambar: JalanTikus (Mencari cara untuk memasukkan BIOS dengan CMD? Malangnya, anda tidak dapat melakukannya).

  Sekiranya anda berfikir untuk mencari jalan untuk memasuki BIOS dengan CMD, sayangnya masih belum ada cara untuk melakukan ini , geng.

  Command Prompt (CMD) memang terkenal sebagai salah satu pilihan paling ampuh untuk menangani pelbagai masalah pada PC dengan serta-merta, tetapi dalam hal ini anda tidak dapat menggunakannya untuk memasuki BIOS.

  Anda hanya dapat menggunakan perintah CMD untuk memeriksa versi BIOS pada PC, tanpa memasukkannya.

  Oleh itu, dalam artikel ini Jaka tidak dapat memberi anda maklumat mengenai cara memasukkan BIOS dengan CMD ini. Sebagai gantinya, anda boleh mengikuti langkah-langkah untuk memasukkan BIOS PC yang dijelaskan oleh Jaka di bahagian atas.

  4. Cara memasukkan BIOS melalui Panel Kawalan

  Sumber gambar: JalanTikus (Hingga kini tidak ada cara untuk memasuki BIOS melalui Panel Kawalan yang boleh anda lakukan).

  Sama seperti sebelumnya, anda tidak dapat melakukan BIOS melalui Panel Kawalan, geng.

  Kerana Panel Kawalan tidak menyediakan sebarang ciri yang membolehkan anda memasuki BIOS melalui program ini.

  Anda hanya dapat menggunakan Panel Kawalan untuk mengurus dan memantau penggunaan perkakasan PC dengan menggunakan beberapa perisian di dalamnya.

  Anda juga dapat menggunakan Panel Kawalan untuk menghapus aplikasi di komputer dan beberapa fungsi lain, kecuali masukkan tetapan BIOS.

  Nah, itu adalah tip bagaimana memasukkan PC BIOS dengan mudah dari Jaka kali ini, geng.

  Bagi anda yang mencari kaedah untuk memasuki BIOS MSI, Asus, Acer, dan jenama komputer riba yang lain, sekali lagi Jaka menekankan bahawa kaedah di atas boleh anda ikuti.

  Perhatikan bahawa komputer atau komputer riba anda sudah menggunakan OS Windows 8 atau 10 dan mempunyai ciri Tetapan Firmaware UEFI di dalamnya. Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan