Berikut adalah Tutorial Mudah Mengedit Foto sebagai Selebgram Menggunakan VSCO, Dijamin Banyak Suka!

Anda mencari petua dan tutorial menggunakan VSCO sehingga hasil foto anda semakin baik? Berikut adalah petua menggunakan VSCO agar foto anda setaraf dengan selebriti!

Adakah anda suka gambar anda di Instagram? Adakah anda menyukai selebriti anda atau rakan anda yang mempunyai suapan Instagram yang hebat? Ingin menjadikan suapan Instragram anda sejuk tetapi tidak tahu caranya?

Diakui, VSCO adalah salah satu aplikasi penyuntingan foto terbaik setakat ini pada Android dan iPhone.

Oleh itu, jangan terkejut jika banyak orang menggunakan VSCO untuk mengedit foto mereka.

Nah, anda masih keliru bagaimana menggunakan VSCO yang bagus dan betul? Tenang lelaki!

Jaka akan memberitahu anda petua dan tutorial menggunakan VSCO agar gambar anda setara dengan jurugambar dan pembuat program antarabangsa!

 • Manfaatkan Paparan dan Kontras untuk Membuat Foto Lebih Cerah
 • Jadikan Foto Anda Lebih 'Hidup'
 • Gunakan Teknik Pemangkasan Yang Betul
 • Buat Penapis Anda Sendiri
 • BONUS: Menetapkan Pratetap Penapis VSCO
  • Jingga lembut
  • Dapper OOTD
  • Monokrom Coklat
  • Pratetap / Penapis VSCO lain ~
 • Petua Menggunakan VSCO untuk Foto Keren seperti Pengimbas Profesional dan Jurugambar

  Salah satu cara agar selebriti menjadi terkenal ialah menjadikan suapan Instagram mereka semenarik mungkin.

  Sekiranya anda benar-benar ingin menjadi program selebriti atau blogger pelancongan yang mempunyai suapan dan gambar yang bagus, anda boleh mengikuti beberapa petua penyuntingan VSCO dari Jaka di bawah:

  1. Pilih penapis yang sesuai

  Titik jualan utama VSCO adalah pilihan penapis / pratetap yang terdapat dalam aplikasi ini. Walaupun benar, untuk mendapatkan puluhan penapis yang ada, anda mesti membeli versi penuh aplikasi ini (VSCO X).

  Tetapi, sebenarnya anda tidak perlu membeli versi lengkap jika anda boleh memilih dan memainkan penapis yang tersedia dengan betul.

  Salah satu pratetap atau penapis yang paling popular digunakan oleh banyak jurugambar dan selebriti ialah Seri Estetik (A4-A6). Walau bagaimanapun, penapis yang anda pilih sebenarnya bergantung pada gaya penyuntingan anda.

  Tidak ada peraturan yang benar-salah ketika memilih penapis di VSCO. Semua bergantung pada gaya penyuntingan dan pilihan peribadi anda. Dengan syarat, suntingan anda tidak terlalu berlebihan dan tidak kemas.

  Pada akhir artikel Jaka akan memberi anda beberapa rujukan penapis + tetapan yang boleh anda pilih yang disesuaikan dengan tema foto anda.

  2. Manfaatkan Paparan dan Kontras untuk Membuat Foto Lebih Cerah

  Satu perkara yang tidak kurang pentingnya untuk menjadikan gambar anda yang diedit di VSCO lebih 'sejuk' adalah dengan mengatur Paparan dan Kontras sebaik mungkin.

  Pendedahan dari segi fotografi bermaksud merujuk kepada jumlah cahaya yang jatuh ke dalam gambar / foto yang kita ambil, yang seterusnya akan mempengaruhi seberapa terang dan gelapnya foto.

  Nah, jika foto yang anda ambil berada dalam keadaan cahaya rendah dan dalam keadaan pencahayaan, selain memilih penapis yang jika sesuai, jangan lupa memainkan Paparan sehingga hasil foto anda menjadi lebih cerah. Manakala Kontras lebih kepada dinamika sisi gelap dan terang gambar / foto.

  Perkara lain yang perlu diperhatikan semasa anda mengedit dengan VSCO adalah mengenai Kontras. Apabila anda memainkan kontras dengan betul, hasil foto anda kelihatan lebih 'nyata' dan tajam.

  3. Jadikan Foto Anda Tampak Lebih 'Hidup'

  Petua ketiga yang perlu anda pertimbangkan semasa mengedit dengan VSCO adalah mengenai Photo Aesthetics.

  Jadi, sebenarnya petua ketiga ini adalah gabungan petua nombor satu dan nombor dua. Apa maksud awak, Jak?

  Maksudnya, anda mesti peka dengan memasukkan 'nyawa' dalam foto yang ingin diedit. Contohnya, andaikan anda mengedit foto pantai. Sekarang, untuk menjadikan foto lebih hidup, nampaknya lebih sesuai ketika menggunakan penapis kebiruan dan terang dengan menetapkan Exposure, Contrast, Grain, Temperature dan lain-lain dengan sebaik mungkin.

  Sebenarnya anda bebas menginginkan penapis apa pun, tetapi jika anda melihat selebriti dan jurugambar profesional mengedit foto mereka, pasti

  4. Gunakan Teknik Pemangkasan Yang Betul

  Sebenarnya ini hanyalah petua tambahan dan anda tidak perlu mengikuti jika kedudukan objek foto yang anda ambil itu sempurna.

  Namun, untuk beberapa foto, perlu dilakukan proses pemangkasan terlebih dahulu agar mendapat sudut yang tepat dan sesuai.

  Biasanya teknik pemotongan ini akan lebih berguna dalam foto yang diambil dalam mod Makro.

  Kadang kala, objek foto terlalu jauh dan perlu disorot supaya untuk menjadikan foto lebih fokus, anda mesti melakukan pemotongan.

  5. Buat Penapis Anda Sendiri

  Akhirnya, jika anda mendapati bahawa anda telah menemui penapis yang sesuai dan sangat sesuai dengan suapan anda, dan bukannya melupakan tetapan seperti apa, anda hanya menyimpannya.

  Oleh itu, pada bila-bila masa anda mahu mengedit foto baru tetapi dengan pratetap penapis yang sama, anda hanya perlu memilih penapis pratetap yang anda simpan lebih awal.

  Cara menyimpan tetapan penapis VSCO juga sangat mudah, cukup klik logo anak panah terbalik di menu VSCO.

  BONUS: Menetapkan Pratetap Penapis VSCO

  1. Jeruk Lembut

  2. DAPper OOTD

  3. Monokrom Coklat

  Pratetap / Penapis VSCO lain ~

  4. Selamat Biru

  5. Rosy Pink

  6. Choco Oren Panas

  7. Langit Biru Muda dan Lautan

  8. Tropika Hijau Gelap

  9. Monochrome Muktamad

  10. Cahaya Violet

  11. Hijau pirus

  12. Alam Hijau

  13. Light Selfie dari Lelaki

  14. Klasik Brown

  15. Vintage Romantik

  Itu adalah petua dan beberapa tutorial penapis yang boleh anda gunakan untuk memaksimumkan suntingan foto anda di VSCO.

  Bagaimana untuk Anda telah 'mencerahkan' bagaimana membuat foto dan suapan menarik di Instagram bukan?

  Sila kongsi dan komen artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat, petua & trik serta berita mengenai teknologi dari Jalantikus.com

  Baca juga artikel mengenai Internet atau artikel menarik lain dari Naufal .

  Artikel Berkaitan