Anti-Aliasing dan 6 Syarat Permainan Lain Yang Harus Anda Ketahui

Terdapat sebilangan orang yang tidak mengetahui syarat dalam permainan. Nah, inilah Jaka mengkaji beberapa istilah penting yang perlu diketahui.

Anda semua mesti bermain permainan, permainan tradisional, permainan moden, permainan PC, permainan Android, dan banyak permainan lain. Semasa bermain, anda akan mengetahui tentang Pilihan atau dipanggil Tetapan . Kini, Pilihan membolehkan anda menukar tetapan seperti paparan, suara, grafik, dan sebagainya.

Tetapi mungkin ada sebilangan orang yang tidak mengetahui syarat dalam permainan yang harus anda ketahui. Baiklah, sebenarnya anda harus mengetahui istilah permainan ini kerana mementingkan prestasi dan keselesaan ketika bermain permainan. Oleh itu, pada kesempatan ini Jaka menjelaskan beberapa istilah dalam permainan yang mesti diketahui oleh pemain. Lihat ulasan penuh!

BACA JUGA
  • Koleksi Kuota Android Permainan Paling Jimat Edisi September 2016
  • Inilah Cara Memainkan Permainan PlayStation di Komputer

Anti-Aliasing dan 6 Syarat Permainan Lain Yang Harus Anda Ketahui

Resolusi

Istilah dalam permainan pertama adalah ketetapan . Siapa yang tidak tahu penyelesaiannya? Ya, mungkin ada yang tidak tahu tetapi ini adalah sesuatu yang harus anda ketahui. Secara umum, resolusi adalah angka yang menentukan ukuran piksel yang akan ditampilkan di monitor. Namun, secara khusus resolusi adalah jumlah piksel yang akan muncul di layar PC, dan menentukan keseluruhan kualiti gambar yang akan muncul. Semua monitor mempunyai ukuran lalai seperti 800x600, 1024x720, 1080x720, 1440x900, dan banyak lagi. Nombor kiri seperti "1366" menunjukkan lebar skrin, dan "768" kanan menunjukkan ketinggian layar.

Bagi anda yang kadang-kadang melihat nombor lain di sebelah ukuran skrin, misalnya 30 Fps, atau 60 Fps, ia adalah angka yang menunjukkan berapa banyak bingkai / saat monitor anda dapat dipaparkan. Sekiranya anda ingin tahu, anda boleh menyemak di sini. Penyelesaian juga merupakan perkara yang mempengaruhi prestasi dalam permainan. Kenapa? Kerana semakin besar resolusinya, semakin berat proses rendering gambar, yang menghasilkan memori VGA penuh yang menyebabkan ketinggalan dalam permainan.

Kualiti Tekstur

Istilah seterusnya untuk permainan adalah kualiti tekstur . Ini adalah sesuatu yang mempengaruhi keindahan persekitaran dalam permainan. Dikatakan sebagai kecantikan kerana tekstur permainan yang lebih baik, permainan yang anda mainkan akan menjadi lebih nyata, kemas, cantik, dan kelihatan bagus ketika dimainkan.

Sebilangan besar permainan mempunyai tetapan kualiti atau kualiti tekstur yang sama, tetapi kadang-kadang beberapa permainan mempunyai tetapan yang sedikit berbeza. Tetapi pastinya, semakin tinggi tetapan kualiti, persekitaran permainan yang anda mainkan lebih lancar. Itu akan memakan banyak ruang pada VGA anda dan pastinya boleh menjadi penyebab ketinggalan.

Anti-aliasi

Sebelum membincangkan Anti-Aliasing , adakah orang sudah mengetahui maksud aliasing? Ya, aliasing adalah garis tidak halus yang berlaku kerana gambar beresolusi rendah, menghasilkan piksel yang kurang padat dan menyebabkan garis kurang halus. Jadi, anti-aliasing adalah anti-aliasing. Terdapat 2 jenis anti-aliasing yang digunakan dalam permainan, iaitu:

  • Spasial Anti-aliasing : Anti-aliasing ini menggunakan kaedah membuat gambar atau grafik pada resolusi tertinggi dan kemudian menukarnya ke resolusi yang anda gunakan. Inilah yang akan menyebabkan gambar / bingkai yang dipaparkan dalam permainan menjadi gambar / bingkai dengan resolusi yang lebih tinggi daripada resolusi yang anda gunakan. Anti-aliasing hanya mempengaruhi garis di sekitar objek. Biasanya mempunyai pilihan tetapan seperti MSAA (Multisample Anti-Aliasing) dan SSAA (Super Sample Anti-Aliasing, juga dikenali sebagai FSAA atau Full Screen Anti-Aliasing).

  • Post-Processing Anti-aliasing : Anti-aliasing ini menggunakan kaedah melicinkan tepi gambar setelah gambar tersebut diberikan atau diproses. Semua piksel dalam permainan dilancarkan, termasuk shader, dan mempunyai beberapa tetapan seperti Nvidia's FXAA (Fast Approximate Anti-Aliasing), TXAA (Temporal Anti-Aliasing), SMAA, dan AMD's MLAA (Morphological Anti-Aliasing) .

Sebilangan besar permainan tidak mempunyai tetapan untuk memilih jenis anti-aliasing yang akan digunakan. Oleh itu, untuk menukarnya, anda boleh bergantung pada pemacu VGA anda untuk menetapkan jenis anti-aliasing yang ingin anda gunakan.

VSync

Fungsi VSync atau Vertical Synchronization untuk menyegerakkan output fps (bingkai sesaat) permainan yang anda mainkan dengan fps monitor anda. Ini bertujuan untuk mengelakkan merobek gambar yang dipaparkan di layar PC. Contohnya, skrin anda mempunyai 60 fps tetapi permainan yang anda mainkan mempunyai rata-rata fps 90 hingga 100. Sekarang, fps yang tidak seimbang ini akan menyebabkan gambar terbelah secara tiba-tiba ketika anda sedang bermain permainan.

Namun, perlu diketahui juga bahawa VSync yang dapat mengurangkan pemisahan gambar semasa bermain permainan ini mempunyai kekurangan. VSync ini akan melambatkan prestasi permainan yang anda mainkan dan akan mengakibatkan permainan yang anda mainkan kadang-kadang terkena lag. Makan, tapi tenang! Kini terdapat banyak pemacu VGA yang menyediakan ciri untuk melancarkan VSync ketika bermain permainan. Contohnya, Nvidia's G-Sync dan AMD's FreeSync, yang dapat mengurangkan kelewatan yang disebabkan oleh VSync.

Tetapi menggunakan ciri VSync dengan pemacu VGA, ia juga mempunyai syarat bahawa GPU dan skrin mesti serasi. Oleh itu, lebih baik anda mematikan Vsync untuk menikmati permainan yang lebih lancar walaupun kadangkala gambar berpisah secara tiba-tiba.

Tesselasi

Istilah dalam permainan Tessellation mempunyai fungsi penting juga kerana dapat memberikan kesan yang lebih nyata dalam permainan. Kenapa? kerana tessellation membantu GPU atau kad grafik mencari lengkung tambahan pada permukaan tekstur yang akan memberikan kesan lebam seperti tangga, lebam di atas tanah, dan sebagainya.

Tetapi perlu diingat, penghapusan ini akan mengeringkan memori VGA. Jadi, permainan yang anda mainkan semula mesti merasakan kelewatan. Bagi anda yang mempunyai spesifikasi komputer super, mungkin ini akan memperindah pengalaman permainan anda. Namun, bagi anda yang mempunyai spesifikasi biasa-biasa saja, anda hanya boleh menyerah. Ha ha ha.

Penglihatan Ambient

Istilah permainan seterusnya adalah oklusi ambien . Fungsi ini memberikan bayangan untuk memberikan kesan yang realistik pada objek dalam permainan. Oleh itu, tetapan ini kadang-kadang dipisahkan dari bayang-bayang kerana ia berbeza dengan bayangan, oklusi ambien hanya menambah kegelapan dan cahaya di beberapa bahagian yang tidak dapat dicapai oleh bayang-bayang dan cahaya dalam permainan.

Kesan oklusi ambien tidak begitu ketara jika anda tidak terlalu memperhatikan permainan. Namun, kesannya cukup terasa kerana bayangan objek dalam permainan kelihatan lebih realistik. Tetapi tenang, kesan ini tidak terlalu menguras VGA anda. Jadi, terpulang kepada anda sama ada anda mahu menggunakannya atau tidak.

Penapisan anisotropic

Penapisan Anisotropik mempunyai kesan mengurangkan jumlah tekstur kabur dalam permainan dan memperbaikinya sehingga tekstur yang muncul dari jauh akan sama seperti ketika dilihat dari dekat. Sebelum Penapisan Anisotropik aktif, penapisan Bi atau Tri-linear akan aktif terlebih dahulu dan menyebabkan penurunan grafik dari jarak jauh.

Sebaliknya, Penapisan Anisotropik akan menduplikasi tekstur dari jarak dekat dan digunakan untuk jarak jauh sehingga teksturnya tetap serupa. Kesannya ialah tekstur yang kelihatan dari jauh akan kelihatan sama dari dekat. Tetapi ingat, anda juga harus mengetahui kemampuan peranti anda. Jangan terlalu terpaksa menggunakan grafik yang tinggi, terutamanya jika anda kekurangan VGA. Nanti boleh meletup. Hehehe.

Tambahan

Cara Mengurus Grafik Permainan dengan Satu Klik

Biasanya sangat sukar untuk menyesuaikan tetapan grafik dalam permainan, terutamanya jika anda harus mencubanya satu persatu, wahanya boleh menyusahkan kemudian. Nah, di sini Jaka memberitahu anda cara cepat, iaitu, anda hanya perlu menetapkannya melalui aplikasi VGA anda dan memilih tetapan yang akan anda gunakan, seperti:

Tangkapan Skrin Tetapan Grafik Permainan di AMD

  • Prestasi : Ini bermaksud prestasi yang lancar.
  • Seimbang : Mengimbangkan prestasi dan kualiti grafik dalam permainan.
  • Kualiti : Untuk menjadikan permainan anda pada tahap gambar yang sangat indah dan ketinggalan luar biasa bagi mereka yang mempunyai spesifikasi biasa-biasa saja.

Tangkapan skrin Tetapan Permainan Grafik di NVidia

Sekiranya di Nvidia, anda hanya perlu klik Optimize dan permainan anda akan lancar. Sekiranya anda mahukan grafik yang bagus, anda memasangnya pada ultra dan permainan anda akan kelihatan sangat cantik dan nyata. Baiklah, semoga penjelasan Jaka dapat menambahkan wawasan anda mengenai istilah dalam permainan.

Artikel Berkaitan