Bagaimana Untuk Melihat Mesej WA Yang Telah Dihapus, Biarkan Dia Inginkan!

Ingin tahu kerana sembang WA telah dipadamkan oleh pengirim sebelum anda dapat membacanya? Lihat artikel ini untuk mengetahui cara melihat mesej WA yang dihapus!

Adakah anda pernah mengacau mesej ketika berbual dengan teman lelaki atau rakan di WhatsApp ? Perasaan malu dan panik bercampur, deh.

Nasib baik, WhatsApp mempunyai ciri Unsend yang membolehkan anda memadam mesej yang telah dihantar.

Sebaliknya, jika nada dering WhatsApp di telefon bimbit anda berbunyi tetapi mesejnya telah dipadamkan sebelum anda membacanya, anda pasti ingin tahu kandungannya, bukan?

Sekiranya anda ingin tahu, kali ini Jaka akan memberi anda petua mudah mengenai cara melihat mesej WhatsApp yang dipadamkan . Ayuh, dengar, geng!

 • Cara melihat mesej WA yang dihapus dengan WhatsRemoved +
 • Bonus: Cara Membuat Pemeriksaan WA Walaupun Dibaca
 • Cara untuk Melihat Mesej WA Ditarik

  Ciri Unsend atau biasanya dikenali sebagai ciri Hapus untuk semua orang membolehkan pengguna menghapus atau menarik balik mesej yang telah dihantar sebelumnya.

  Sejak diperkenalkan pada tahun 2017, ciri ini nampaknya merupakan salah satu ciri kegemaran pengguna WA kerana dapat mencegah perkara yang tidak diingini berlaku.

  Bayangkan jika anda menghantar sembang yang salah kepada ibu bapa anda atau bahkan atasan di syarikat anda. Wah, anda mungkin dimarahi, geng!

  Nah, dalam artikel ini, Jaka akan memberitahu anda bagaimana melihat WA yang telah dihapus menggunakan 2 aplikasi berikut. Semak!

  1. Cara Melihat Mesej WA yang Dihapus dengan Pemberitahuan Terkini

  Aplikasi pertama yang boleh anda gunakan untuk membaca mesej WA yang dihapuskan adalah Notification Terkini . Aplikasi ini agak ringkas dan saiznya ringan.

  Cara menggunakannya adalah seperti berikut:

  Langkah 1 - Muat turun dan Pasang Pemberitahuan Terkini

  • Seperti biasa, sebelum anda menggunakan aplikasi Pemberitahuan Terkini, sudah tentu anda harus memuat turun aplikasi tersebut terlebih dahulu.

  • Agar anda tidak rumit, Jaka telah menyediakan pautan yang boleh anda gunakan untuk memuat turun aplikasi Pemberitahuan Terkini.

  Muat turun aplikasi Pemberitahuan Terkini melalui pautan berikut:

  Aplikasi Utiliti Libin Chellathangam MUAT TURUN
  • Selepas anda memuat turun, pasang aplikasi di telefon bimbit anda.

  Langkah 2 - Beri Akses ke Aplikasi

  • Buka aplikasi WhatsApp Terkini. Sebelum anda dapat menggunakan aplikasi ini, anda mesti memberi izin kepada aplikasi ini untuk mengakses pemberitahuan di telefon bimbit anda.

  • Beri kebenaran Akses Pemberitahuan ke aplikasi Pemberitahuan Terkini. Dengan begitu, aplikasi ini dapat mengakses setiap pemberitahuan yang masuk ke telefon pintar.

  Langkah 3 - Pastikan Terdapat Mesej yang Dihapus

  • Seterusnya, pastikan ada mesej WA yang dihapuskan oleh orang lain terlebih dahulu. Sebabnya adalah kerana kaedah ini tidak akan berguna sekiranya anda tidak mendapat mesej.

  • Persiapan selesai, geng! Setelah pemberitahuan muncul, pesan telah dihapus dan anda belum sempat membacanya, anda hanya perlu pergi ke aplikasi Pemberitahuan Terkini .

  Langkah 4 - Selesaikan

  • Semua mesej yang memasuki sel anda akan dipaparkan dengan jelas dalam aplikasi Pemberitahuan Terkini, sama ada itu mesej masuk atau mesej yang telah dihapus oleh orang yang anda ajak bicara.

  2. Cara Melihat Mesej WA yang Dihapus dengan WhatsRemoved +

  Seterusnya, Jaka akan memberitahu anda cara membaca mesej yang dihapus di WA menggunakan aplikasi WhatsRemoved + .

  Aplikasi ini mempunyai kelebihan bahawa anda dapat memaparkan semua pemberitahuan dari aplikasi yang anda mahukan, geng.

  Bukan hanya WhatsApp, anda juga dapat menggunakan WhatsRemoved + untuk membaca pemberitahuan yang anda dapat dari akaun media sosial anda, seperti Twitter atau Instagram .

  Inilah cara yang harus anda lakukan:

  Langkah 1 - Muat turun dan Pasang WhatsRemoved +

  • Perkara pertama yang mesti anda lakukan untuk membaca mesej WA yang dipadam adalah memuat turun aplikasi WhatsRemoved + .

  • Klik pautan di bawah untuk memuat turun WhatsRemoved +, kemudian pasang aplikasi seperti biasa di telefon bimbit anda.

  Muat turun aplikasi WhatsRemoved + melalui pautan berikut:

  DOWNLOAD Warna Pembangunan Utiliti Aplikasi

  Langkah 2 - Buka Aplikasi WhatsRemoved +

  • Setelah dipasang, buka aplikasi WhatsRemoved + di telefon bimbit anda. Anda akan menemui halaman yang mengandungi amaran ketika menggunakan aplikasi ini.

  • Klik butang Terima sekiranya anda bersetuju dengan terma dan syarat penggunaan aplikasi ini.

  Langkah 3 - Beri Akses ke Aplikasi

  • Seperti aplikasi Pemberitahuan Terkini, anda juga perlu memberi akses ke aplikasi WhatsRemoved + untuk dapat mengakses semua pemberitahuan yang memasuki telefon bimbit anda.
  • Setelah memberikan akses atau kebenaran, klik butang Kembali untuk kembali ke halaman sebelumnya.

  Langkah 4 - Pilih Aplikasi yang Anda Mahukan

  • Seterusnya, pilih aplikasi WhatsApp dengan memberikan cek agar WhatsRemoved + dapat mengakses pemberitahuan yang memasuki telefon bimbit anda.

  • Anda boleh memberikan lebih daripada 1 cek dalam aplikasi sembang lain yang dikesan oleh WhatsRemoved +. Selepas itu, klik Seterusnya .

  • Anda akan diberi pilihan untuk membenarkan WhatsRemoved + mengesan dan menyimpan fail yang telah dihapuskan oleh pembicara anda.

  • Sekiranya anda bersetuju, anda mesti menetapkannya agar WhatsApp anda sentiasa memuat turun fail yang anda terima secara automatik.

  Langkah 5 - Selesaikan

  • Anda telah selesai mengetahui cara melihat mesej WA yang dihapus menggunakan aplikasi WhatsRemoved +.

  • Seterusnya, anda hanya perlu menunggu pembicara anda menghantar dan memadam mesej tersebut sebelum anda berpeluang membaca, geng.

  • Di samping itu, ada tab yang boleh anda gunakan untuk memilih mesej dari orang tertentu sahaja.

  Bonus: Cara Membuat Pemeriksaan WA Walaupun Dibaca

  Sebagai tambahan kepada cara melihat mesej WA yang dihapus, Jaka juga mempunyai helah untuk membuat WhatsApp mencentangnya walaupun anda telah membacanya.

  Ingin tahu, bukan? Segera, lihat penjelasan mengenai bagaimana membuat WA memeriksa satu padat yang sudah dibaca dalam artikel di bawah!

  LIHAT ARTIKEL

  Seberapa mudah untuk melihat mesej WhatsApp yang dipadam ? Anda kini tahu cara melihat dan membaca mesej WA yang dihapuskan oleh pengirim.

  Dengan cara ini, anda tidak perlu lagi bingung dan bingung jika mesej telah dihapus dan membuat anda penasaran. Nasib baik, geng!

  Artikel Berkaitan