Cara memindahkan muzik dari Android ke iPhone tanpa menggunakan iTunes

Anda tidak akan dapat menghantar fail muzik dari Android ke iPhone untuk mendengarkannya di luar talian. Walaupun sebenarnya ia dapat dilakukan dengan bantuan iTunes dan komputer, tetapi ini sebenarnya menjadi masalah bagi mereka yang tidak mempunyai peranti komputer.

Mendengarkan muzik di luar talian adalah perkara yang jarang berlaku yang mesti dialami oleh setiap pengguna iPhone. Tidak seperti Android, yang dapat memainkan muzik bila-bila masa dan di mana sahaja dengan mudah. Perkara yang berbeza mesti dialami oleh pengguna iPhone, kerana sekurang-kurangnya anda harus terhubung ke internet untuk dapat menikmati lagu.

Masalah lain timbul kerana iPhone juga tidak dapat memindahkan pelbagai fail sama ada muzik, video, atau fail lain melalui Bluetooth. Akibatnya anda tidak akan dapat menghantar fail muzik dari Android ke iPhone untuk mendengarkannya di luar talian. Walaupun sebenarnya ia dapat dilakukan dengan bantuan iTunes dan komputer, tetapi ini sebenarnya menjadi masalah bagi mereka yang tidak mempunyai peranti komputer.

Tetapi dengan sokongan aplikasi, anda kini dapat memindahkan fail muzik dari Android ke iPhone dan mendengarkannya di luar talian. Caranya juga mudah, yang hanya perlu memuat turun aplikasi tertentu yang berfungsi untuk memindahkan fail dan juga pemain muzik. Nah, berikut adalah cara memindahkan muzik dari Android ke iPhone tanpa menggunakan iTunes .

BACA JUGA
  • Cara termudah untuk menjalankan aplikasi iOS pada komputer
  • Cara Membuat Kekunci Navigasi seperti iPhone X
  • 5 Inovasi Apple yang Berjaya Mengubah Dunia, Termasuk iPhone X?

Cara Memindahkan Muzik dari Android ke iPhone tanpa Menggunakan iTunes

1. Gunakan aplikasi Cloud Music Player

Sumber gambar: iosnoops.com

Cloud Music Player adalah aplikasi percuma yang boleh anda gunakan untuk memindahkan muzik dari Android ke iPhone dengan mudah. Pada dasarnya aplikasi ini adalah pemutar muzik untuk iPhone yang juga dapat digunakan untuk memindahkan muzik dari komputer atau Android ke iPhone tanpa sambungan kabel USB. Nah, berikut adalah kaedah lengkap untuk menggunakan Pemain Muzik Awan untuk memindahkan fail muzik dari Android ke iPhone.

Pertama yang perlu anda lakukan ialah memuat turun aplikasi di AppStore. Kemudian buka aplikasi dan pilih menu Sumber di kiri paling bawah, kemudian pilihan Wi-Fi Transfer akan muncul , kemudian pilih menu yang akan muncul alamat IP yang kemudian dapat anda kunjungi untuk mulai memindahkan fail dari perangkat Android anda.

Sumber gambar: techwiser.com

Setelah proses selesai, pastikan Android dan iPhone berada dalam rangkaian yang sama. Kemudian lawati alamat IP di penyemak imbas untuk memuat naik fail muzik yang akan anda pindahkan ke iPhone. Anda juga dapat memilih lagu atau musik yang akan ditransfer dengan mencari folder penyimpanan fail yang dimaksudkan dan kemudian memuat naiknya.

Kemudian setelah proses muat naik selesai, maka anda dapat segera menikmati fail muzik di iPhone. Tetapi syaratnya ialah anda hanya dapat mendengarkan lagu atau muzik menggunakan aplikasi Cloud Music Player. Dengan aplikasi ini anda juga dapat menyesuaikan senarai main dan memainkan lagu secara rawak.

2. Menggunakan Google Drive, Dropbox, atau OneDrive

Sumber gambar: techwiser.com

Dengan aplikasi tersebut, Anda juga dapat mentransfer dan mendengar musik dari Android ke iPhone melalui Google Drive, Dropbox , atau OneDrive. Kaedahnya sama seperti menggunakan aplikasi yang sama, Pemain Muzik Awan. Perbezaannya adalah ketika Anda memilih menu Sumber, tiga pilihan menu akan muncul yang dapat Anda gunakan, yaitu Google Drive, Dropbox, dan OneDrive.

Melalui tiga pilihan menu ini, anda boleh memuat naik fail muzik dari Android untuk dinikmati di luar talian di iPhone melalui aplikasi Cloud Music Player. Bagi langkah-langkahnya, mereka hampir sama seperti yang dinyatakan di atas.

3. Gunakan Aplikasi ShareIt

Sumber gambar: racer.lt

Cara paling mudah untuk menghantar fail muzik dari Android ke iPhone adalah dengan menggunakan ShareIt. Cara membuka ShareIt di Android dan tekan butang OK kemudian pilih menu Connect to iOS / WP dan aktifkan hotspot sehingga iPhone disambungkan ke Android. Kemudian arahan akan muncul untuk menghubungkan rangkaian iPhone ke Android dengan alamat WiFi yang disenaraikan.

Sumber gambar: doc. peribadi

Setelah iPhone dan android disambungkan, kemudian buka ShareIt pada iPhone dan pilih menu terima. Kemudian lakukan langkah pertama dengan memilih fail muzik yang akan dihantar dari Android ke iPhone menggunakan ShareIt. Setelah proses pemindahan selesai, maka anda dapat segera mendengar muzik tanpa had di iPhone anda di luar talian melalui aplikasi ShareIt. Sekiranya anda ingin menghubungkan Android dan iPhone dengan lebih mudah, gunakan router / WiFi yang sama, jadi anda tidak memerlukan hotspot untuk menyambung.

Itulah Cara Memindahkan Muzik dari Android ke iPhone Tanpa Menggunakan iTunes . Langkah-langkah ini dapat anda lakukan dengan mudah hanya dengan memuat turun beberapa aplikasi.

Artikel Berkaitan