9 Studio Anime Terbaik Sepanjang Masa, Ramai Membuat Anime Legendaris!

Adakah anda mempunyai studio anime kegemaran atau tidak, geng? Jaka mempunyai senarai 9 studio anime terbaik sepanjang masa, anime itu legenda!

Adakah anda suka menonton anime atau tidak, geng? Jenis tontonan yang satu ini memang menarik, walaupun berisiko membuat kita dipanggil sebagai wibu.

Kita dapat menonton pelbagai anime terbaik tentunya tidak terlepas dari sumbangan studio yang menghasilkan anime tersebut.

Oleh itu, kali ini Jaka akan memberi anda senarai 9 studio anime terbaik yang telah menghasilkan banyak anime legenda!

 • Tulang
 • Animasi Kyoto
 • Studio Anime yang lain. . .
 • Studio Anime Terbaik

  Sebilangan besar studio di bawah ini telah lama berada di dunia anime. Beberapa peminat anime malah pergi ke fanatik ke salah satu studio ini.

  Tetapi, ada juga orang yang sering menikmati anime tanpa mengetahui studio mana yang menghasilkan anime kegemaran mereka. Jadi, apakah studio anime terbaik sepanjang masa?

  1. Gambar A-1

  Sumber gambar: Wiki OS Anime

  Studio anime pertama dalam senarai ini ialah Gambar A-1 . Jika dibandingkan dengan studio anime lain, A-1 Pictures masih muda kerana ia baru dibina sejak tahun 2005.

  Walaupun begitu, anime ini telah menghasilkan banyak anime berkualiti yang menjadi kegemaran ramai orang seperti Sword Art Online dan Fairy Tail .

  Semasa ia dibentuk, Gambar A-1 memfokuskan pada anime bertema keluarga. Tetapi seiring berjalannya waktu, mereka mula mencuba genre lain.

  Contoh Anime: Sword Art Online, Fairy Tail, Ao No Exorcist

  2. Tulang

  Sumber gambar: Frog-kun

  Bones Animation Studio ditubuhkan pada tahun 1998 oleh tiga orang yang pernah bekerja untuk Sunrise, salah satu studio anime terkenal yang lain.

  Projek pertama mereka, yang menarik, adalah kerjasama dengan Sunrise dalam membuat anime Cowboy Bebob , anime kegemaran dari Keanu Reeves.

  Selepas itu, banyak anime terkenal yang mereka hasilkan, mulai dari Fullmetal Alchemist hingga My Hero Academia .

  Contoh Anime: Fullmetal Alchemist, My Hero Academia, Soul Eater

  3. Animasi Kyoto

  Sumber foto: Aplikasi Amino

  Beberapa waktu yang lalu, kami mendengar berita sedih ketika studio Kyoto Animation terbakar dan membunuh banyak orang.

  Studio itu sendiri kecil berbanding studio lain. Walaupun begitu, mereka dapat membuat anime yang terkenal dengan keindahan ceritanya.

  Anime mereka didominasi oleh anime romantik komedi yang kadang-kadang digabungkan dengan genre fantasi, supernatural, dan Sci-Fi.

  Beberapa anime yang mereka hasilkan adalah adaptasi dari manga popular atau novel ringan.

  Contoh Anime: Clannad, K-On !, The Melankolis Haruhi Suzumiya

  Studio Anime yang lain. . .

  4. Madhouse Inc.

  Sumber gambar: Buku Komik

  Peminat Death Note ? Salah satu anime terbaik sepanjang masa ini dihasilkan oleh Madhouse Inc., yang ditubuhkan pada tahun 1972.

  Studio ini banyak memberi tumpuan kepada peminat anime dewasa, jadi jalan cerita dan konflik juga dibuat lebih matang daripada kebanyakan anime.

  Walaupun begitu, Madhouse Inc. juga membuat anime untuk penonton yang lebih muda, seperti Hunter X Hunter , Beyblade , hingga Cardcaptor Sakura .

  Contoh Anime: Death Note, No Game No Life, One Punch Man

  5. Pengeluaran IG

  Sumber gambar: Wiki OS Anime

  IG Production adalah salah satu studio anime terkenal kerana kualitinya yang luar biasa kerana menggunakan teknik animasi digital yang paling maju, termasuk CGI.

  Mereka sering dianggap sebagai perintis dalam pelbagai bidang anime. Siri pertama Ghost in the Shell juga disebut sebagai salah satu filem anime yang mengubah industri anime.

  Salah satu ciri studio ini adalah membuat anime dengan kesan gelap dan tema serius seperti Attack on Titan .

  Contoh Anime: Attack On Titan, Psycho-Pass, Kuroko no Basket

  6. Studio Ghibli

  Sumber gambar: YumeTwins

  Dengan cara tertentu, Studio Ghibli adalah salah satu studio anime paling popular sepanjang masa. Tidak seperti studio lain, Ghibli kelihatan lebih fokus pada filem anime.

  Terdapat banyak filem anime terbaik yang telah dihasilkan oleh studio ini. Contohnya ialah Spirited Away yang memenangi Anugerah Akademi sebagai Filem Ciri Animasi Terbaik.

  Ghibli sering menggabungkan kisah seorang gadis muda dengan mesej yang berkaitan dengan masalah alam sekitar dan kemanusiaan.

  Contoh Anime: Spirited Away, Princess Mononoke, My Neighbor Totoro

  7. Studio Pierrot

  Sumber gambar: Buku Komik

  Ditubuhkan sejak 1979, Studio Pierrot adalah studio anime yang berpusat di Tokyo. Nama diambil dari watak Pierrot yang dalam bahasa Jepun bermaksud badut.

  Studio ini mampu menghasilkan banyak anime popular yang telah menjadi fenomena di seluruh dunia. Contohnya ialah Naruto , Bleach , hingga Tokyo Ghoul .

  Siri anime lanjutan dari Naruto, Boruto: Next Generation , juga dihasilkan oleh studio ini.

  Contoh Anime: Naruto, Bleach, Tokyo Ghoul

  8. Matahari terbit

  Sumber gambar: Kokuun

  Ramai yang berpendapat bahawa Sunrise adalah salah satu studio animasi terbesar di Jepun. Mereka adalah anak syarikat Bandai Namco Holdings .

  Kerana ukuran Sunrise, mereka juga mempunyai subdivisi studio mereka sendiri. Sekurang-kurangnya, terdapat 10 studio di bawah Sunrise.

  Ditubuhkan pada tahun 1972, Sunrise terkenal dengan membuat anime bertema robot seperti Gundam yang sukar dilukis.

  Contoh Anime: Gintama, Inuyasha, Code Geass

  9. Animasi Toei

  Sumber gambar: SGCafe

  Studio anime terakhir dalam senarai ini ialah Toei Animation, yang terkenal menghasilkan anime terkenal seperti Dragon Ball dan One Piece .

  Nama Toei Animation sendiri legenda kerana didirikan pada tahun 1948 dengan nama Japan Animated Films sebelum ia diambil alih oleh Syarikat Toei.

  Mereka melancarkan filem animasi pertama mereka berjudul The White Snake Enchantress pada tahun 1958. Setelah lima tahun, mereka membuat siri anime pertama mereka, Ookami Shounen Ken .

  Contoh Anime: Dragon Ball, One Piece, Digimon

  Anime baik atau buruk sering bergantung pada studio mana yang membuatnya. Sekiranya sebuah studio dengan reputasi tinggi, kita boleh mengharapkan banyak dari anime yang mereka hasilkan.

  Setiap studio mempunyai ciri tersendiri yang membuat kita kadang-kadang dapat mengetahui studio mana yang membuat anime.

  Mana satu studio anime kegemaran anda? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai Anime atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan