5 Aplikasi Kamera Canon Terbaik 2019 | Android & iOS

Mempunyai kamera Canon? Jaka akan memberi anda cadangan mengenai 5 aplikasi kamera Canon terbaik untuk membantu anda menguruskan gambar geng tembakan anda!

Anda adalah penggemar fotografi, pastinya tidak asing dengan jenama kamera yang bernama Canon . Ditubuhkan pada tahun 1933, Canon terkenal dengan kualiti produk kameranya.

Banyak jurugambar memilih Canon sebagai kamera utamanya. Adakah anda salah seorang dari mereka?

Sekiranya demikian, anda semestinya memuat turun aplikasi kamera Canon di bawah!

 • Jauh EOS
 • Pengawal DSLR
 • Sambungan & Kawalan Kamera
 • Helicon Remote
 • Aplikasi Kamera Canon Terbaik 2019

  Fotografi adalah salah satu hobi yang disukai oleh banyak orang, terutamanya generasi milenial. Mencuba mengambil sudut yang tepat untuk mendapatkan foto terbaik telah menjadi keperluan.

  Namun, ada saat-saat di mana kita ingin mengambil gambar dari jarak jauh tanpa perlu menekan butang.

  Atas sebab ini, terdapat aplikasi kamera yang membantu aktiviti fotografi anda. Bukan hanya itu, soal pemindahan foto menjadi lebih mudah dan pantas.

  Apa aplikasi ini? Mari kita merujuk terus ke mana-mana aplikasi yang mesti anda pasang!

  1. Canon Camera Connect

  Permohonan pertama yang Jaka akan sarankan untuk anda adalah aplikasi rasmi dari Canon secara langsung. Aplikasi ini dinamakan Canon Camera Connect dan anda boleh memuat turunnya untuk Android dan App Store di iOS.

  Dengan aplikasi ini, anda dapat mengirim dan menyimpan gambar dari kamera Canon anda terus ke telefon bimbit anda melalui sambungan langsung atau melalui rangkaian Wi-Fi.

  Selain itu, aplikasi ini juga menyediakan fitur lokasi sehingga Anda tahu di mana lokasi foto yang anda ambil. Sudah tentu, dengan aplikasi ini anda juga dapat menekan butang rana kamera melalui sambungan Bluetooth.

  MaklumatSambungan Kamera Canon
  Pemaju Canon Inc.
  Ulasan (Bilangan pengulas) 3.6 (49,677)
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Pasang 10,000,000+
  Android Minimum Bervariasi berdasarkan peranti
  Muat turunnya Android


  iOS

  2. EOS Jauh

  Masih dari pemaju yang sama, EOS Remote adalah aplikasi yang akan sangat membantu anda pengguna kamera siri Canon EOS (Electro Optical System).

  Bagi anda yang tidak tahu, EOS adalah sistem kamera Canon yang mengutamakan penggunaan fokus automatik.

  Fungsi aplikasi ini hampir sama dengan aplikasi Canon Camera Connect dengan ciri yang lebih lengkap, seperti fokus dan penyesuaian kedudukan.

  MaklumatJauh EOS
  Pemaju Canon Inc.
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.1 (14,972)
  Saiz 4.4MB
  Pasang 1,000,000+
  Android Minimum 2.3.3
  Muat turunnya Android


  iOS

  3. Pengawal DSLR

  Selain menggunakan aplikasi Canon rasmi, anda juga dapat menggunakan aplikasi dari pembangun lain. Salah satunya adalah aplikasi DSLR Controller yang dihasilkan oleh Chainfire .

  Aplikasi ini mempunyai fitur yang cukup lengkap, mulai dari mode pengambilan gambar, pemilihan filter, tinjauan gambar, dan lain-lain.

  Malangnya, aplikasi ini tidak percuma. Anda harus membelanjakan Rp109.000 untuk menikmati semua ciri yang disebutkan di atas.

  MaklumatPengawal DSLR
  Pemaju Api Rantai
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.1 (5,880)
  Saiz 1,016KB
  Pasang 100,000+
  Android Minimum 2.2
  Muat turunnya Android

  4. Sambungan & Kawalan Kamera

  Sekiranya anda mahukan aplikasi kamera percuma, masih ada aplikasi lain. Anda boleh mencuba aplikasi Camera Connect & Control yang dikembangkan oleh RupiApps .

  Anda boleh menyambungkan kamera dan telefon bimbit anda dengan Wi-Fi atau USB. Sekiranya anda tidak mempunyai sambungan internet, anda boleh menggunakan hotspot penambatan.

  Walaupun versi percuma cukup banyak, aplikasi ini mempunyai versi premium yang tentunya mempunyai ciri-ciri yang lebih lengkap.

  MaklumatSambungan & Kawalan Kamera
  Pemaju RupiApps
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.0 (2.256)
  Saiz 5.3MB
  Pasang 500,000+
  Android Minimum 4.4
  Muat turunnya Android

  5. Helicon Remote

  Aplikasi kamera terakhir yang Jaka akan sarankan untuk anda adalah Helicon Remote dari Helicon Soft Ltd.

  Bukan hanya Canon, aplikasi ini juga dapat digunakan jika kamera anda adalah jenama Nikon. Namun, ada siri tertentu yang tidak disokong oleh aplikasi ini. Anda dapat melihat senarai lengkap dalam pautan muat turun dalam jadual di bawah.

  Ciri-cirinya merangkumi pendedahan pendedahan lanjutan, penandaan geografi, penggambaran selang waktu, penekanan kawasan fokus, dan banyak lagi.

  MaklumatHelicon Remote
  Pemaju Helicon Soft Ltd.
  Ulasan (Bilangan pengulas) 3.8 (3,808)
  Saiz 10MB
  Pasang 500,000+
  Android Minimum 4.0.3
  Muat turunnya Android

  Itulah kumpulan lima aplikasi kamera Canon terbaik yang harus anda muat turun. Jadi, tidak ada lagi kesukaran untuk mengendalikan kamera dari jauh atau memindahkan fail dengan cepat. Nasib baik dengan geng!

  Baca juga artikel mengenai aplikasi atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan