Penjelasan Ping, Inilah Inilah Yang Menjadikan Internet Anda Stabil!

Internet tidak stabil, kerana nilai ping yang tinggi. Adakah anda faham apa itu ping? Bagaimana ping dapat menentukan kestabilan sambungan internet? Jumpa!

Hampir semua komputer di seluruh dunia kini dihubungkan ke internet, menjadikan internet menjadi masalah. Walaupun internet meluas, masih tidak semua laman web cepat. Malah di beberapa tempat sering mengalami internet yang berselang atau tidak stabil.

Internet tidak stabil, kerana nilai ping yang tinggi. Adakah anda faham apa itu ping? Bagaimana ping dapat menentukan kestabilan sambungan internet? Jumpa!

BACA JUGA
  • REKOD! Ini adalah Rangkaian Internet Tercepat dengan Kelajuan 100 Gbps
  • Mahukan Internet Percuma, Anak Ini Berjaya Menggodam Rangkaian 4G
  • 10 Negara dengan Rangkaian Internet 4G LTE Tercepat di Dunia

Penjelasan Ping Yang Menjadikan Internet Anda Stabil

Sumber gambar: Gambar: SpeedTest

Dilaporkan oleh video Techquickie. Ping adalah kaedah untuk mengukur waktu paket data dihantar dari pengiriman dan penerimaan antara dua peranti, biasanya memiliki unit ms (mil kedua) . Contohnya komputer A menghantar data ke komputer B, kemudian komputer B menghantar balasan ke komputer A, ini adalah ping.

Sumber gambar: Gambar: HowToGeek

Seberapa pentingnya ping?

Ping rendah akan sangat penting jika anda menggunakan perisian yang memfokus pada kelajuan data, bukan pada ukuran data. Contoh perisian tersebut ialah permainan dalam talian, streaming langsung dan kawalan IoT (Internet of Things).

Mari cuba ambil contoh permainan dalam talian . Dalam permainan dalam talian, data besar seperti tekstur permainan disimpan di cakera keras komputer. Tetapi sambungan internet diperlukan untuk menghantar data kecil seperti koordinat lokasi pemain dan tembakan peluru. Data kecil, tetapi mesti dihantar dengan cepat. Ping rendah diperlukan.

Sumber gambar: Gambar: WallpaperSafari

Ping Rendah Tidak Boleh Diperlukan Sekiranya ...

Tidak semestinya anda memerlukan ping yang sangat rendah untuk melayari. Contohnya jika anda menggunakan perisian yang memfokuskan data besar, terutamanya jika perisian tersebut mempunyai ciri pramuat. Contohnya seperti menonton Youtube atau memuat turun dengan IDM.

Contohnya dalam kes menonton Youtube . Semasa menonton Youtube, kita sebenarnya seperti memuat turun filem. Beritahu saya saiz 100MB. Tidak kira waktunya, yang penting ialah 100MB dimuat turun. Sekiranya dimuat turun, video Youtube yang dijamin akan lancar. Jadi tidak perlu latensi rendah, yang penting adalah Mbps besar.

Video Techquickie Dilaporkan

LIHAT ARTIKEL

Ping agak sederhana. Walaupun sederhana anda tidak salah, anda harus tahu kapan anda memerlukan ping rendah dan kapan anda tidak melakukannya. Saya harap maklumat ini dapat membantu. Jangan lupa untuk berkongsi pendapat anda!

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan Internet atau tulisan menarik lain dari Putra Andalas .

Sepanduk: ShutterStock

Artikel Berkaitan