10 Filem bertema Gangguan Seksual & Kekerasan, Wanita Harus Dihormati!

Bosan dengan filem drama yang menjadikannya baper? Di sini, Jaka mempunyai beberapa filem bertema seksual yang dapat membuat anda mengetahui kesannya!

Selain menyediakan hiburan, pembuat filem juga sering digunakan oleh pembuatnya untuk membangkitkan masalah sosial yang dapat memicu kesedaran kepada penonton mereka.

Sama seperti filem mengenai perselingkuhan yang akan membuat anda berfikir dua kali mengenai perselingkuhan, filem yang mengambil tema penderaan seksual juga dapat memberikan pelajarannya sendiri, geng.

Nah, bagi anda yang mungkin masih menganggap masalah gangguan seksual yang remeh, dalam artikel ini Jaka akan membincangkan beberapa filem mengenai gangguan seksual dan keganasan yang akan membuat anda sedar.

Mahu tahu apa-apa? Ayuh, lihat senarai filem dalam artikel penuh berikut!

 • Audrie & Daisy (2016)
 • Berharga: Berdasarkan Push by Sapphire Novel (2009)
 • Perang Tidak Terlihat (2012)
 • Bombshell (2019)
 • Amanah (2011)
 • Rintihan Ular Hitam (2007)
 • Bilik (2015)
 • Three Billboard Di Luar Ebbing Missouri (2017)
 • Tatu Gadis Dengan Naga (2011)
 • Filem Terbaik mengenai Gangguan Seksual

  Masih memandang rendah gangguan seksual? Atau adakah anda pernah memanggil orang asing?

  Melalui filem berikut mengenai gangguan seksual anda akan menyedari bahawa ini bukan perkara remeh dan bahkan boleh menyebabkan trauma bagi mangsa yang anda kenali!

  1. Tempat Memburu (2015)

  Menimbulkan isu gangguan seksual yang sering terjadi di kampus-kampus di Amerika, The Hunting Ground adalah sebuah dokumentari yang difilemkan oleh pengarah Kirby Dick yang layak dijadikan pengajaran, geng.

  Filem itu sendiri mengetengahkan kisah dua pelajar bernama Andrea Pino dan Annie Clark yang mengalami gangguan seksual di kampus mereka, University of North Carolina.

  Malangnya, kampus nampaknya tidak begitu peduli dengan keadaan tersebut, jadi Pino dan Clark akhirnya menghantar Judul IX, yang merupakan artikel anti diskriminasi dan gangguan seksual ke kampus.

  Berisi isi cerita yang sangat menginspirasi, filem The Hunting Grounds kemudian ditayangkan secara meluas di kampus-kampus di Amerika.

  2. Audrie & Daisy (2016)

  Bukan hanya membangkitkan isu gangguan seksual, filem Audrie & Daisy juga cukup mengetengahkan isu buli yang sering berlaku dalam masyarakat hari ini, geng.

  Filem ini, yang ditayangkan di Festival Filem Sundance 2016 itu sendiri, mengisahkan dua pelajar sekolah menengah; Audrie Pott dan Daisy Coleman yang menjadi mangsa gangguan seksual.

  Jangan berhenti di situ, penderitaan kedua-duanya berlanjutan apabila mereka dan keluarga mereka kemudiannya dijadikan sasaran buli siber oleh netizen setelah foto mereka tersebar di media sosial.

  Sehingga suatu hari, Audrie Pott yang tidak tahan lagi dengan apa yang berlaku kepadanya ketika itu memutuskan untuk membunuh diri.

  3. Berharga: Berdasarkan Novel Push oleh Sapphire (2009)

  Seperti judulnya, Precious adalah filem yang diadaptasi dari novel berjudul Sapphire oleh Sapphire yang dilancarkan pada tahun 2009.

  Berjaya mendapat ulasan positif daripada pengkritik, filem genre drama yang satu ini mengisahkan tentang kehidupan sedih seorang remaja berusia 16 tahun, Claireece "Precious" Jones (Gabourey Sidibe) .

  Tidak seperti anak-anak lain seusianya, Precious mesti menerima hakikat bahawa dia sering dianiaya oleh ibunya sendiri, Mary (Mo'Nique) .

  Bukan hanya itu, Precious juga menjadi mangsa perkosaan oleh ayahnya sendiri, Carl (Rodney "Bear" Jackson) untuk membuatnya hamil dua kali.

  4. Perang Tidak Terlihat (2012)

  Mendapat penilaian hampir sempurna 99% di laman web Rotten Tomatoes, The Invisible War adalah dokumentari mengenai gangguan seksual yang berlaku di tentera AS.

  Filem ini juga memaparkan sesi wawancara dengan mangsa, pegawai tentera AS dan sejumlah pakar dalam bidang kesihatan mental yang menjadikan cerita ini lebih menarik.

  Hasilnya, filem The Invisible War memenangi anugerah dalam kategori Best Documentary Feature and Outstanding Investigative Journalism di Peabody Awards dan Emmy Awards.

  Bukan hanya itu, filem Kirby Dick ini juga termasuk dalam pencalonan Best Documentary Feature di 85th Academy Awards.

  5. Bombshell (2019)

  Dibintangi oleh Margot Robbie yang bermain dalam filem Harley Quinn: Birds of Prey, Bombshell adalah filem berdasarkan kisah benar skandal penyalahgunaan Roger Ailes yang merupakan pemimpin Fox News Channel.

  Sebelum akhirnya dinaikkan pangkat ke layar lebar, kes ini menjadi perhatian umum pada tahun 2006 kerana Ailes didapati menggunakan posisinya untuk melecehkan puluhan pekerja perempuannya secara seksual.

  Tidak jauh berbeza dengan kisah asalnya, filem ini menyoroti tindakan penyiar berita dari Fox News Channel; Megyn Kelly (Charlize Theron), Gretchen Carlson (Nicole Kidman), dan Kayla Pospisil (Margot Robbie).

  Mereka bertiga berusaha melawan seksisme dan kekuatan politik di tempat kerja mereka sehingga akhirnya mengajukan tuntutan terhadap bosnya, Roger Ailes, yang dimainkan oleh John Lithgow.

  6. Kepercayaan (2011)

  Sebuah filem thriller Amerika yang dikeluarkan pada tahun 2011, Trust memfokuskan kisahnya pada keadaan psikologi mangsa penderaan seksual remaja berusia 14 tahun, Annie (Liana Liberato) .

  Ia bermula ketika ibu bapanya memberikan komputer riba sebagai hadiah pada hari ulang tahunnya.

  Annie, yang masih tidak tahu bahawa internet boleh membahayakannya, suatu hari bertemu dengan Charlie (Chris Henry Coffey) , seorang lelaki berusia 16 tahun yang dia kenal melalui internet.

  Malang, ketika kedua-duanya bertemu Annie baru mengetahui bahawa Charlie tidak seperti apa yang dia tahu di internet. Dia adalah lelaki dewasa yang mungkin seusia ayahnya.

  Dari pertemuan itu Annie akhirnya kehilangan keperawanannya kerana dia telah diperkosa oleh lelaki yang dia kenal di internet.

  7. Rintihan Ular Hitam (2007)

  Filem terakhir mengenai gangguan seksual adalah Black Snake Moan , yang dibintangi oleh Samuel L. Jackson, Justin Timberlake, dan Christina Ricci.

  Filem ini mengisahkan tentang Rae Doole (Christina Ricci) yang menjadi mangsa gangguan seksual dan didapati tidak sedarkan diri oleh Lazarus (Samuel L. Jackson) di jalanan.

  Lazarus kemudian memperlakukan Rae secara intensif sehingga akhirnya keadaan Rae perlahan mulai bertambah baik.

  8. Bilik (2015)

  Berjaya memenangi sejumlah anugerah di Anugerah Akademi ke-88, Room menjadi filem mengenai gangguan seksual terbaik seterusnya yang patut anda tonton, geng.

  Filem ini mengisahkan Joy (Brie Larson) yang telah dikurung di gudang tanpa tingkap yang kotor selama bertahun-tahun dengan anaknya yang berusia 5 tahun, Jack (Jacob Tremblay) .

  Keadaan itu bermula ketika tujuh tahun lalu Nick (Sean Bridgers) menculik Joy dan memperkosanya sehingga dia hamil dan melahirkan Jack.

  Joy selalu berusaha melarikan diri bersama anaknya tetapi selalu gagal. Sehingga suatu hari, dia akhirnya berjaya melarikan diri dengan memaksa Jack untuk berpura-pura mati demam.

  9. Tiga Papan Iklan Di Luar Ebbing Missouri (2017)

  Diarahkan oleh Martin McDonagh dan dirilis pada tahun 2017, Three Billboard Outside Ebbing Missouri adalah komedi jenayah yang menawarkan cerita yang menarik dan menegangkan.

  Filem ini mengisahkan Mildred Hayes (Frances McDormand) , seorang ibu tunggal yang bersedih atas rogol dan pembunuhan yang menimpa anak perempuannya, Angela (Kathryn Newton) .

  Kejadian tragis yang berlaku tujuh bulan lalu akhirnya membuat Hayes terpaksa campur tangan seorang diri untuk mencari suspek kerana tidak ada kemajuan dalam siasatan kes anak perempuannya.

  10. Gadis Dengan Tato Naga (2011)

  Filem terbaik mengenai gangguan seksual terbaru ialah The Girl With Dragon Tatto yang diarahkan oleh David Fincher.

  Filem itu sendiri menceritakan kisah pengembaraan Mikael Blomkvist (Daniel Craig) dalam membongkar pembunuhan seorang wanita dari keluarga kaya yang berlaku 40 tahun lalu.

  Harriet Vanger (Joely Richardson) hilang dan disyaki menjadi mangsa pembunuhan walaupun mayatnya tidak dijumpai.

  Dalam pencariannya, Blomkvist dibantu oleh Lisbeth (Rooney Mara), penggodam pintar yang sedang dilakukan ketika diperkosa oleh Nils Bjurman (Yorick van Wageningen) .

  Itulah beberapa filem dengan tema gangguan seksual yang patut anda tonton sebagai bahan pelajaran, geng.

  Walaupun pada pandangan pertama pemandangan yang ditunjukkan mungkin membuat anda kurang selesa, tetapi filem-filem di atas mempunyai mesej moral yang sangat baik untuk anda renungkan.

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan