Saksikan Calon Bini (2019) | Antara cita-cita dan ego keluarga

Mencari cadangan filem romantik komedi terkini? Tolong nasihatkan anda untuk menonton Nyanyian Calon ini!

Hari-hari ini, nampaknya orang jarang dipaksa untuk berkahwin dengan pilihan keluarga. Masih ada, tetapi tidak sebanyak sebelumnya.

Konsep itu cuba diterapkan pada komedi Calon Bini yang satu ini. Ada seorang wanita cantik yang terpaksa berkahwin demi ego keluarga.

Sekarang, jika anda mahu menonton filem ini, tatal ke bawah! Terdapat sinopsis dan juga fakta menarik, anda tahu!

 • Fakta Menarik mengenai Calon Bini
 • Saksikan Calon Bini
 • Sinopsis Calon Bini

  Sumber foto: YouTube

  Ningsih (Michelle Ziudith) adalah gadis negara yang cantik. Walaupun orang kampung, dia mempunyai cita-cita yang sangat tinggi, termasuk kuliah.

  Malangnya, bapa saudaranya Encik Le Agung (Ramzi) ingin mengahwini Ningsih dengan anak ketua kampung bernama Sapto (Dian Sidik) agar dapat menjadi ketua.

  Ningsih secara semula jadi menentang hasrat ini, jadi dia memutuskan untuk melarikan diri ke Jakarta sehari sebelum upacara pernikahan diadakan dan membuat orang-orang kampung bergolak.

  Tiba di Jakarta, Ningsih mendapat pekerjaan sebagai pembantu keluarga besar Oma (Niniek L. Karim).

  Hubungan antara Oma dan menantunya tidak begitu baik. Nasib baik, cucu bernama Satria Bagus (Rizky Nazar) sangat baik kepadanya.

  Malangnya, Satria terpaksa meninggalkan Oma untuk melanjutkan pelajarannya di London. Kehadiran Ningsih menjadi penenang buat Oma.

  Harian Ningsih yang ceria dan baik hati menjadikan Oma seperti dia. Oma mahu memadankan Ningsih dengan Satria, yang jelas ditentang oleh orang tuanya.

  Untuk beberapa sebab, Ningsih terpaksa kembali ke kampung. Satria, yang baru tiba di Indonesia, diminta oleh pamannya untuk mengikuti Ningsih.

  Apakah kesudahan kisah Ningsih dan Satria? Adakah Ningsih berjaya mencapai cita-citanya atau sebaliknya harus menelan pil pahit dengan mengahwini Sapto?

  Fakta Menarik mengenai Calon Bini

  Sumber foto: YouTube

  Prospective Bini adalah genre filem komedi-romantik yang sangat menarik untuk dinikmati. Terdapat beberapa fakta menarik mengenai filem ini, geng!

  • Filem ini bukan filem pertama Michelle Ziudith dan Rizky Nazar bertembung berlakon. Mereka telah membintangi filem Magic Hour, ILY From 38,000 FT, dan London Love Story 2.

  • Untuk dua watak utama, ini adalah filem pertama mereka yang membawa genre komedi.

  • Untuk menerokai watak tersebut, Michelle Ziudith mesti belajar bahasa Jawa kerana dia berasal dari Padang, Sumatera Barat.

  • Untuk mendapatkan loghat Jawa, Michelle Ziudith sering mendengar lagu-lagu Jawa. dia juga belajar dari pelawak senior, Marwoto.

  • Dalam filem ini, terdapat penampilan khas dari cucu Antonio Blanco, pelukis terkenal yang berasal dari Filipina tetapi menghabiskan hidupnya di Indonesia.

  Saksikan Calon Bini

  TajukCalon Chant
  Menayangkan 14 Februari 2019
  Jangka masa 1 jam 36 minit
  Pengeluaran Filem lakon layar
  Pengarah Asep Kusdinar
  Pelakon Michelle Ziudith, Rizky Nazar, Dian Sidik, et al
  Genre Komedi, Drama
  Penarafan 7.2 / 10 (27)

  Kerana kesederhanaan cerita yang dimiliki, mungkin filem ini akan terasa cekal dan mudah ditebak ke mana ia akan dibawa.

  Walaupun begitu, filem ini masih menarik untuk dinikmati ketika bersantai bersama keluarga atau rakan.

  Bagi anda yang ingin menonton filem ini, klik sahaja pautan di bawah!

  >>> Saksikan Nyanyian Calon <<<

  Filem Calon Bini mampu menyajikan komedi segar dengan sentuhan khas Jawa. Kehadiran pelakon Jawa yang besar adalah salah satu kekuatan filem ini.

  Ada filem Indonesia lain yang anda mahu tonton? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan