Bagaimana Mengaktifkan Mod Selamat Android, Apa Fungsi?

Sistem operasi Android juga mempunyai fitur Safe Mode pada telefon pintar. Mempunyai banyak fungsi, ini adalah cara mengaktifkan Android Safe Mode.

Android adalah sistem operasi yang diciptakan oleh Andy Rubin yang kemudian diambil alih oleh Google. Sistem operasi yang paling popular di dunia juga dikenali dapat diubah dan diubah mengikut keinginan anda.

Tetapi pernahkah anda merasakan telefon pintar Android yang anda gunakan benar-benar lambat. Untuk mengatasinya anda boleh mengakses mod satu ini. Inilah cara mengaktifkan Android Safe Mode dengan mudah di semua telefon pintar.

BACA JUGA
 • Adakah benar bahawa Mod Pesawat Mesti Diaktifkan di Pesawat?
 • 5 Fungsi Lain Mod Pesawat Yang Perlu Anda Ketahui
 • Berbeza dengan yang lain, Fungsi Ciri Baru Mode Malam WhatsApp Beralih ..

Cara Mengaktifkan Mod Selamat Android

Apa Sebenarnya Ciri Safe Mode pada Smartphone Android?

Sumber gambar: Foto: androidcrush.com

Soalan pertama, apakah sebenarnya ciri ini? Ciri Safe Mode pada telefon pintar Android yang mungkin pernah anda dengar sebelumnya. Masalahnya ialah ciri ini juga akan dijumpai di komputer dengan sistem operasi Windows.

Apabila anda memasuki Android Safe Mode, sistem operasi akan mematikan semua fungsi aplikasi yang tidak perlu, seperti pihak ketiga dan hanya menjalankan aplikasi lalai . Ini jelas dapat memudahkan kerja telefon pintar bukan?

Jelasnya, ciri Android Safe Mode akan memudahkan anda mengetahui pelbagai masalah telefon pintar. Bermula dari bateri yang boros, panaskan dengan cepat atau berasa perlahan. Lalu bagaimana untuk mengaksesnya? Lihat bagaimana keadaannya!

Cara Mengaktifkan Mod Selamat di Stok Android

Sumber gambar: Foto: jalantikus.com

Sekiranya anda mempunyai telefon pintar yang membawa penampilan Stok Android seperti Google Pixel, Nexus dan sebagainya, anda boleh menggunakan kaedah di bawah. Kaedah ini juga berlaku untuk telefon pintar LG dan Sony, kawan-kawan.

 • Mula-mula tekan dan tahan butang Power . Selanjutnya akan muncul pilihan untuk Memulakan Semula dan Matikan telefon pintar.
 • Ketik dan tahan pilihan Matikan sehingga skrin timbul semula but semula ke mod selamat muncul . Pilih OK untuk meneruskan proses.
 • Telefon pintar akan dimulakan semula secara automatik dan memasuki Safe Mode. Tandanya ialah anda akan menemui tanda air Safe Mode di sudut kiri bawah skrin.

Cara Mengaktifkan Mod Selamat pada Samsung Galaxy

Sumber gambar: Foto: tech-recipes.com

Untuk mengakses peranti Samsung Galaxy agak berbeza dengan kebanyakan telefon pintar. Kaedah ini juga berlaku untuk beberapa telefon pintar HTC dan lelaki Motorola.

 • Mula-mula tekan dan tahan butang Power . Kemudian pilih pilihan Matikan untuk mematikan telefon pintar.
 • Hidupkannya semula dengan menekan dan menahan butang Kuasa sehingga logo _bootin_g muncul. Kemudian lepaskan butang Power, tan segera tekan dan tahan butang Volume Turun .
 • Tahan sehingga telefon pintar menyala sepenuhnya. Sama seperti kaedah sebelumnya, tanda air Safe Mode akan muncul di sudut kiri bawah ketika telefon pintar digunakan.

Cara Melumpuhkan Mod Selamat Android Pada Semua Telefon Pintar

Untuk mematikan ciri Safe Mode pada semua peranti, anda boleh melakukannya dengan mudah dan cepat.

 • Anda hanya perlu menekan dan menahan butang Power sehingga pilihan untuk memulakan semula atau Matikan.
 • Pilih pilihan Mulakan Semula dan telefon pintar akan kembali ke keadaan asalnya.

Sekarang itulah cara mengaktifkan Android Safe Mode dengan cepat dan mudah di semua telefon pintar Android. Selain mudah diakses, ciri ini juga mempunyai banyak ciri yang cukup berguna. Semoga berjaya semua!

Baca juga artikel mengenai Fesyen atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

Artikel Berkaitan