Inilah Cara Membuat Peta Sendiri di Peta Google

Lokasi yang anda cari tidak dapat dijumpai di Peta Google? Cukup tambahkan cara membuat lokasi di Peta Google. Dijamin, mudah!

Aplikasi Peta Google sangat membantu kita mencari lokasi atau panduan. Selain mempunyai ciri unggul, perkhidmatan ini juga selalu mendapat tempat dan kemas kini jalan terbaru dari Google.

Walaupun selalu mendapat kemas kini dari Google, itu tidak bermaksud bahawa lokasi yang disediakan oleh Google selalu lengkap dalam perkhidmatan Peta. Ada kalanya kita tidak menjumpai jalan atau tempat yang ingin kita tuju di aplikasi Peta Google.

BACA JUGA
  • Penemuan Google Earth yang mengerikan pada tahun 2017
  • Mengapa Menggunakan Peta Google? Sebab dan Keistimewaan Ini!
  • 14 objek paling tidak masuk akal yang pernah ditangkap oleh Peta Google

Inilah Cara Membuat Peta Sendiri di Peta Google

Walaupun sudah lengkap, pasti anda telah menemui keadaan di mana jalan dan lokasi yang anda cari tidak dijumpai di Peta Google. Tetapi tenang, anda boleh menambahkan nama jalan dan lokasi bagaimana membuat lokasi di Peta Google .

Kaedahnya sangat mudah, anda hanya perlu memasang aplikasi ** My Maps ** pada Android anda. Aplikasi ini sendiri dikembangkan oleh Google untuk anda yang ingin membuat peta anda sendiri yang dapat digunakan dalam aplikasi Peta Google.

Inilah cara membuat peta anda sendiri di Peta Google , ikuti langkahnya, betul:

1. Setelah anda memasang aplikasi Google My Maps, buka aplikasi dan ketuk Terima & Lanjutkan , kemudian langkau halaman seterusnya.

2. Anda akan berhadapan dengan halaman utama aplikasi ini. Untuk menambahkan peta baru, ketuk ikon tambah di sudut kanan bawah.

3. Berikan tajuk dan keterangan peta yang ingin anda buat.

4. Kemudian ketik ikon tambah sekali lagi di sudut kanan bawah dan anda akan menghadapi dua pilihan. Pilih Tambahkan baris baru untuk menambah jalan, dan pilih Tambahkan titik baru untuk menambah lokasi, seperti rumah, kemudahan awam, gerai, dan lain-lain.

5. Sekiranya anda memilih untuk menambah jalan, anda hanya perlu menyambungkan garisan untuk menunjukkan nama jalan.

Untuk melakukan ini, tentukan titik permulaan jalan yang ingin anda tambahkan dengan menuding kursor X, kemudian untuk mula tekan ikon tambah dan seret kursor ke arah yang anda mahukan. Lakukan berulang kali sehingga jalan yang anda mahukan selesai.

6. Untuk menambah tempat, anda hanya perlu meletakkan titik di mana anda inginkan, kemudian tekan Pilih lokasi ini .

7. Kemudian, anda akan memasukkan halaman untuk memberikan identiti item yang anda buat tadi. Berikan nama dan keterangan dua item tersebut.

8. Sekiranya anda telah memberikan maklumat mengenai item tersebut, peta akan disimpan secara automatik di akaun Google anda. Anda boleh mengaksesnya melalui pilihan Dibuat oleh Saya atau melalui aplikasi Peta Google> Tempat Saya> Peta .

Itulah cara untuk membuat lokasi di Peta Google dengan mudah menggunakan aplikasi Peta Saya dari Google. Sekarang anda tidak perlu bingung lagi jika anda tidak menemui jalan atau lokasi di Peta Google?

Artikel Berkaitan