Cara Memperpanjang Tempoh Aktif Telkomsel | simPATI, As, & LOOP

Adakah Telkomsel akan aktif sebentar? Jangan sampai dinyahaktifkan, ikuti kaedah untuk memanjangkan tempoh aktif kad Telkomsel di bawah!

Adakah anda pengguna kad Telkomsel? Keliru bagaimana untuk melanjutkan tempoh aktif Telkomsel?

Seperti perkhidmatan pengendali telefon bimbit, pengguna mempunyai nombor aktif untuk jangka masa yang terhad. Sekiranya kad anda jarang digunakan maka ada kemungkinan kad tersebut akan dinyahaktifkan.

Bagi anda pengguna kad Telkomsel yang ingin mengetahui dengan lebih terperinci, cara memanjangkan tempoh aktif kad Telkomsel anda apabila anda berhenti dari artikel ini.

 • Cara Memanjangkan Tempoh Aktif simPATI
  • Beli Pakej Tempoh Aktif
  • Muatkan Kredit
  • Aktifkan Kad Mati
 • Cara memanjangkan tempoh aktif ace
  • Menggunakan Kredit
  • Muatkan Kredit
 • Cara Memanjangkan Tempoh Aktif Kad LOOP
  • Menggunakan Kredit
  • Muatkan Kredit
 • Cara Memanjangkan Tempoh Aktif Telkomsel

  Telkomsel adalah syarikat pengendali telekomunikasi selular di Indonesia. Syarikat ini pertama kali ditubuhkan pada tahun 1993 dan dinobatkan sebagai operator terbesar di Indonesia.

  Perkhidmatan yang dilancarkan oleh Telkomsel juga beragam, seperti kartuHALO, simPATI, Kartu As , dan LOOP . Sehingga kini, banyak orang menggunakan Telkomsel kerana rangkaiannya yang baik.

  Seperti pengendali telefon biasa, setiap nombor kad yang dijual hanya aktif dalam jangka masa yang ditentukan . Walaupun begitu, pengguna dapat diperluas dengan beberapa cara.

  Oleh itu, sebagai pelanggan Telkomsel, anda mesti mengetahui cara memperpanjang tempoh aktif Telkomsel serta memeriksa tempoh aktif secara berkala.

  Cara memeriksa tempoh aktif Telkomsel

  Untuk memeriksa tempoh aktif, anda boleh melakukan beberapa cara untuk mengetahui. Anda boleh menggunakan aplikasi MyTelkomsel atau perkhidmatan UMB.

  Cara termudah dan paling berkesan adalah menggunakan MyTelkomsel yang boleh anda muat turun secara percuma di JalanTikus. Anda hanya perlu log masuk ke aplikasi menggunakan nombor Telkomsel anda.

  Telkomsel DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti

  Selepas itu, aplikasi akan memberikan beberapa maklumat mengenai kad Telkomsel anda. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli pakej internet, panggilan telefon, baucar dan banyak lagi.

  Walau bagaimanapun, anda memerlukan sambungan internet untuk berhubung dengan MyTelkomsel. Sekiranya anda tidak mempunyai internet, anda boleh menghubungi * 888 # dan memilih pilihan kedua.

  Anda akan diberi maklumat mengenai baki kredit dan tempoh aktif kad anda. Mudah kan?

  Cara Memanjangkan Tempoh Aktif Telkomsel

  Untuk memperpanjang tempoh aktif Telkomsel, anda boleh melakukannya dengan menambah kredit, membeli pakej tempoh aktif, atau menggunakan kredit yang telah anda beli sebelumnya.

  Setiap jenis kad Telkomsel ( AS, HALO, simPATI, dan LOOP ) mempunyai polisi pembaharuan yang berbeza. Oleh itu, Jaka akan membincangkan secara terperinci setiap jenis kad ini.

  Wajib mengetahui bagaimana memperpanjang tempoh aktif Kartu As, simPATI dan LOOP supaya nombor yang anda gunakan tidak disekat secara tiba-tiba kerana tempoh aktif sudah berakhir.

  Berikut ini adalah penjelasan lebih lanjut mengenai cara yang boleh anda gunakan untuk memanjangkan tempoh aktif bagi setiap kad.

  Cara Memanjangkan Tempoh Aktif simPATI

  Kad pertama yang akan dibincangkan Jaka kali ini adalah simPATI. Kad selular ini adalah salah satu kad yang paling banyak digunakan di Indonesia.

  Kualiti perkhidmatan yang sangat baik dan juga kelajuan rangkaian internet yang baik menjadikan simPATI banyak diminati di Indonesia .

  Terdapat 3 cara untuk memperpanjang tempoh aktif jenis SimPATI Telkomsel yang boleh anda gunakan. Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai 3 cara ini.

  Beli Pakej Tempoh Aktif

  Selain mengecas denyutan dan juga menggunakannya, anda boleh membeli tempoh aktif simPATI menggunakan kredit.

  Pakej aktif ini secara automatik akan memanjangkan tempoh aktif kad anda apabila pembelian berjaya dilakukan.

  Cara memanjangkan tempoh aktif kad Telkomsel ini adalah unik untuk pelanggan simPATI sahaja . Pakej ini sesuai untuk anda yang jarang topup dan juga menggunakannya.

  Untuk cara membeli pakej tempoh aktif melalui menu UMB, anda boleh mengaksesnya melalui telefon seperti berikut:

  • Langkah 1 - Buat panggilan seperti biasa menggunakan SIM Telkomsel anda, kemudian ketik 999 # untuk membuka menu pembelian.
  • Langkah 2 - Pilih Pakej Lain dengan menaip nombor 3.
  • Langkah 3 - Pilih Lain dengan menaip nombor 5.
  • Langkah 4 - Terus pilih yang lain dengan menekan nombor yang tertera pada pilihan pada telefon pintar anda untuk memunculkan pilihan Pakej Period Aktif.
  • Langkah 5 - Pilih Pakej Tempoh Aktif dengan mengetik nombor sesuai dengan nombor yang tertera pada pilihan. Dalam kes Jaka, pilihan nombor adalah 3.
  • Langkah 6 - Pilih Pakej Tempoh Aktif mengikut keperluan anda, bermula dari 7 hari hingga 90 hari.

  Tempoh aktif anda akan terkumpul dari sebelumnya, maklumat akan dihantar melalui SMS yang diperoleh setelah anda membeli pakej melalui UMB.

  Pakej Period Aktif simPATI agak tersembunyi, jadi anda perlu menekan pilihan lain untuk beberapa kali sehingga akhirnya menu ini muncul.

  Walaupun begitu, membeli tempoh aktif Telkomsel dengan cara ini boleh menjadi alternatif bagi anda yang mungkin menggunakan simPATI dan bukannya nombor utama.

  Muatkan Kredit

  Cara seterusnya untuk memanjangkan tempoh aktif adalah dengan menambah atau menggunakan denyutan untuk pakej tertentu. Apabila anda menambah nilai, sejumlah tempoh aktif tambahan akan terkumpul ke nombor anda secara automatik.

  Tempohnya juga berbeza-beza bergantung pada jumlah denyutan yang anda beli, lihat senarai di bawah untuk maklumat lebih lanjut mengenai menambahkan tempoh aktif nombor.

  Jumlah kreditMemanjangkan Tempoh Aktif
  Rp5,000 7 hari
  Rp10,000 15 hari
  Rp.15.000 20 hari
  Rp 20,000 30 hari
  Rp 25,000 30 hari
  50,000 45 hari
  100,000 60 hari
  Rp150,000 120 hari
  200,000 150 hari
  IDR 300,000 180 hari
  IDR 500,000 240 hari
  Rp1,000,000 330 hari

  Anda boleh menambah kredit anda melalui aplikasi MyTelkomsel atau melalui perkhidmatan tambah nilai kredit di kedai dalam talian. Selepas anda membeli kredit, tempoh aktif akan dilanjutkan oleh sistem pengumpulan.

  Aktifkan Kad Mati

  Tempoh aktif ini bukanlah sesuatu yang boleh anda anggap remeh, geng kerana anda akan memasuki masa tenggang dan tidak dapat menggunakan kredit yang ada di telefon bimbit anda jika tempoh aktif habis.

  Setelah masa tenggang berakhir, nombor anda akan dinyahaktifkan dan tidak dapat digunakan lagi, dan akan diedarkan semula oleh operator.

  Sekiranya kad telah luput atau mati , anda hanya boleh mengaktifkannya semula dengan meminta bantuan GraPARI. Pastikan anda datang 15 hari selepas tempoh rahmat.

  Cara memanjangkan tempoh aktif ace

  Seterusnya adalah cara memanjangkan tempoh aktif Telkomsel dengan jenis Kad As . Tidak seperti simPATI, tempoh aktif kad ini tidak terkumpul. Ini bermaksud bahawa tempoh aktif anda akan disesuaikan dengan jangka masa terpanjang.

  Walaupun anda terus mengisi semula, tempoh aktif kad anda tidak akan terkumpul hanya mengikut caj tertua atau terakhir.

  Untuk menukar tempoh aktif, anda boleh mengikuti kaedah yang ada di bawah:

  Menggunakan Kredit

  Anda yang menggunakan Kad As dapat memperpanjang masa aktif dengan menggunakan kredit untuk pakej internet, SMS, telefon, dan lain-lain.

  Selagi anda menggunakan minimum Rp 500 , tempoh aktif akan meningkat menjadi 30 hari dari saat tempoh aktif sebelumnya berakhir.

  Mekanisme ini boleh bermanfaat kerana anda hanya perlu mengeluarkan kredit anda sebanyak IDR 500 sahaja dan tempoh aktif anda akan dilanjutkan secara automatik.

  Muatkan Kredit

  Sama seperti kad Telkomsel yang lain, anda boleh menambah sejumlah kredit untuk melanjutkan tempoh aktif nombor tersebut.

  Tempoh yang diberikan disesuaikan dengan jumlah denyutan yang anda beli.

  Jumlah kreditMemanjangkan Tempoh Aktif
  Rp5,000 7 hari
  Rp10,000 7 hari
  Rp 20,000 15 hari
  50,000 30 hari
  100,000 30 hari

  Sekiranya kad anda telah tamat tempoh, nombor anda akan memasuki masa tenggang, dan jika belum diaktifkan, nombor anda akan mati.

  Pastikan anda selalu memeriksa tempoh aktif anda kerana jika kad tersebut mati, kadangkala sukar untuk mengaktifkannya semula walaupun telah sampai ke kedai rasmi Telkomsel.

  Cara Memanjangkan Tempoh Aktif Kad LOOP

  Terakhir adalah cara memanjangkan tempoh aktif Telkomsel menggunakan kad LOOP . Kad satu ini dikelaskan sebagai kad baru jika dibandingkan dengan dua kad sebelumnya.

  Seperti dengan Kartu As, mekanisme untuk meningkatkan tempoh aktif nombor tidak akan terkumpul dari pengisian atau penggunaan sebelumnya.

  Tetapi ada sebilangan harga dan tempoh aktif yang berbeza dengan jenis kad Telkomsel yang lain. Berikut adalah cara memperluas Telkomsel aktif dengan jenis kad LOOP.

  Menggunakan Kredit

  Anda yang menggunakan Kad LOOP dapat melanjutkan tempoh aktif dengan menggunakan kredit untuk pakej internet, SMS, telefon, dan lain-lain.

  Selagi anda menggunakan minimum Rp 5.000 , tempoh aktif akan meningkat menjadi 30 hari dari saat tempoh aktif sebelumnya berakhir.

  Di samping itu, terdapat juga penambahan tempoh aktif dengan jangka masa yang lebih lama bergantung pada jumlah denyutan yang anda gunakan.

  Penggunaan KreditMemanjangkan Tempoh Aktif
  IDR 5,000 - 50,000 30 hari
  IDR 50,001 - 100,000 60 hari
  Rp.100,001 250,000 90 hari
  IDR 250,001 500,000 120 hari
  Lebih dari IDR 500,000 365 hari

  Muatkan Kredit

  Sama seperti menggunakan kredit, anda boleh menambah jumlah tertentu untuk memanjangkan tempoh aktif nombor tersebut.

  Tempoh yang diberikan disesuaikan dengan jumlah denyutan yang anda beli, ini boleh menjadi pertimbangan bagi anda ketika membeli kredit.

  Inilah tempoh aktif yang akan anda perolehi berdasarkan jumlah kredit yang anda isi.

  Jumlah Pengisian KreditMemanjangkan Tempoh Aktif
  IDR 5,000 - 50,000 30 hari
  IDR 50,001 - 100,000 60 hari
  Rp.100,001 250,000 90 hari
  IDR 250,001 500,000 120 hari
  Lebih dari IDR 500,000 365 hari

  Itulah cara untuk memperpanjang tempoh aktif Telkomsel dengan mudah dan anda boleh lakukan dengan dan tanpa internet.

  Sentiasa periksa amsa aktif secara berkala kerana dengan peraturan semasa, mengaktifkan semula kad mati mungkin sukar.

  Adakah anda mempunyai soalan mengenai kaedah di atas? Tuliskan soalan anda di ruangan komen, ya. Jumpa di artikel seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai Kad Telkomsel atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi

  Artikel Berkaitan